Echolette NG51 s Echo Taśmowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Echolette NG51 s Echo Taśmowe
Nie mogłem wytrzymać i kupiłem. Chodziło mi po głowie już sporo czasu. No, ale kupiłem jako zepsute, i tak... do wymiany: Transformator zasilający(made in Kacper - na zamówienie), mostek prostowniczy - selenowy, pierwszy kondensator w zasilaczu dostał przebicia(w sumie dwa bo w jednej budzie), no to siu - wymiana, gniazdo din, na gitarowy jack. No to tyle włączam coś silnik sieje(myślę - szczotki) rozbieram, bez szczotkowy Papst! No ładne cacko(jak to ktoś w telewizji powiedział). Z wyglądu nie ma się do czego przyczepić, no to czyszczę, składam(wszystkie ruchome części smaruję), odpalam patrzę na oscyloskopie wygląda w miarę po ludzku - zdaje się dobrze, ale przy wyjmowaniu silniczka musiałem rozkręcić szereg potencjometrów montażowych(z resztą pokręconych już) na bocznej ściance i teraz wypadało by je ustawić.... ale z czym to się je - tu przydała by się porada. Ogólnie wstawiłem jeszcze bezpiecznik na anodowym, bo miałem zwarcie do masy na przełącznikach wciskanych i nie wiem, czy to się nie powtórzy(przełącza się wysokie napięcie i musiało coś podejść). Posiadam oscyloskop i generator, więc prosiłbym o porady jak ustawić tego ananaska(potencjometry montażowe). Na dole najczytelniejszy schemat jaki udało mi się znaleźć.
- Załączniki
-
- NG51_s_cir.pdf
- (63.57 KiB) Pobrany 142 razy
Re: Echolette NG51 s Echo Taśmowe
Witam
Miałem takie coś w latach 69-72 jak pracowałem z zespołem
NO-TO-CO i Piotr Janczerski . Bardzo dobre Echo taśmowe,jak na owe
czasy
Pozdrawiam
Laser99
Miałem takie coś w latach 69-72 jak pracowałem z zespołem
NO-TO-CO i Piotr Janczerski . Bardzo dobre Echo taśmowe,jak na owe
czasy
Pozdrawiam
Laser99
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Piekna sztuka,zazdroszcze cacka,ciekawe ile jest warte? ile dałeś...
Też mam wizje na coś podobnego w stylu ep2 ewentualnie ep3 w najgorszej sytuacji tte fulltone,ale na razie fundusze słabe mam żeby sobie coś takiego sprawić,ale na pewno takie echo taśmowe jest najlepsze do klina i nie tylko,jest to prościej naprawić niż cyfrowe echa z prockami,łatwiej jest przewinąć silnik,kupić taśmę ,albo ten filc do czyszczenia taśmy.Taśma dobrze się sprawuje z cyfrowym drugim echem.
[Pisownia !!!!!!
]
Też mam wizje na coś podobnego w stylu ep2 ewentualnie ep3 w najgorszej sytuacji tte fulltone,ale na razie fundusze słabe mam żeby sobie coś takiego sprawić,ale na pewno takie echo taśmowe jest najlepsze do klina i nie tylko,jest to prościej naprawić niż cyfrowe echa z prockami,łatwiej jest przewinąć silnik,kupić taśmę ,albo ten filc do czyszczenia taśmy.Taśma dobrze się sprawuje z cyfrowym drugim echem.

[Pisownia !!!!!!

- lukasz_t
- 625...1249 postów
Dałem 350zł. Do remontu na ebayu, też za tyle kupisz, zależy od stanu. Walisz skrótami, a ja nie wiem o co chodzi z tym Ep2-3? Fulltone to bardzo dobre echo taśmowe, ale najlepsze to chyba Binson Echorec. Myślę co by nie przerobić Echolette na niego? Najpierw do ładu muszę go doprowadzić.
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
To nie drogo, jeżeli w cenie była wysyłka np z Niemiec.
Właśnie na tym echo firmy binson grał gilmour, te wszystkie taśmy sa bardzo dobre, jednak jak bym był na twoim miejscu wstrzymał się jakiś czas po to żeby nabyć Echoplex - niby też na tym grali pół wieku temu nie wiem w jakiej formacji, ale choćby w celu odrestourowania taśmociągu .
Widziałem filmy echolette brzmi na dzisiejszy czas idealnie ale właśnie było coś takiego jak ep2 też lampowe echo taśmowe trzy głowice z mozliwością ściagniecia jednej.
http://www.youtube.com/watch?v=dBHOvEVHlew
FULLTONE zrobiło echo na bazie ep2 lampowego , ep3 najtańsza wersja tranzystorowa i ep4 najgorsza wersja transystorowa ale z kompresorem i fulltone,za ta cene wybrał bym ep3.
Mozna było by nawet zrobić kit echo tak jak to sie ma z fender marshall ale wtedy trzeba było by właśnie klonować echo lepszej firmy np binson ( Nie wiedziałem że te dziadostwo takie drogie)
Właśnie na tym echo firmy binson grał gilmour, te wszystkie taśmy sa bardzo dobre, jednak jak bym był na twoim miejscu wstrzymał się jakiś czas po to żeby nabyć Echoplex - niby też na tym grali pół wieku temu nie wiem w jakiej formacji, ale choćby w celu odrestourowania taśmociągu .
Widziałem filmy echolette brzmi na dzisiejszy czas idealnie ale właśnie było coś takiego jak ep2 też lampowe echo taśmowe trzy głowice z mozliwością ściagniecia jednej.
http://www.youtube.com/watch?v=dBHOvEVHlew
FULLTONE zrobiło echo na bazie ep2 lampowego , ep3 najtańsza wersja tranzystorowa i ep4 najgorsza wersja transystorowa ale z kompresorem i fulltone,za ta cene wybrał bym ep3.
Mozna było by nawet zrobić kit echo tak jak to sie ma z fender marshall ale wtedy trzeba było by właśnie klonować echo lepszej firmy np binson ( Nie wiedziałem że te dziadostwo takie drogie)
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Lepsze to niz echo base i inne dziadostwo kto to by chciał poklonować?
Ostatnio weszedł klon tego
http://www.youtube.com/watch?v=TXHjkZpAZ5U
To Mad profesor deep blue delay.
Interpunkcja, błędy, post pod postem i trochę nie na temat, jak to określił inny użytkownik "Triody", zgłaszając post do moderacji..
Ostatnio weszedł klon tego
http://www.youtube.com/watch?v=TXHjkZpAZ5U
To Mad profesor deep blue delay.

Interpunkcja, błędy, post pod postem i trochę nie na temat, jak to określił inny użytkownik "Triody", zgłaszając post do moderacji..