Mistrz w AUDIO ?? :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Co do tych podstawek- owszem, ja to ładne paręnaście miesięcy temu to wykoncypowałem, pamiętam ten moment :). Wziąłem lampę 6H8C (mój ówczesny nowy nabytek za 1zł, radziecki NOS ale jaki- z metalowym cokołem), poprosiłem by zobaczyć podstawkę, wsadziłem lampę... i wiadomo jaki efekt. To im mówię, że przecież mogliby sprzedawać te podstawki jako oktale do lamp elektronowych- a oni nic :). Później na schaberplatzu już wiedziałem: podstawki do takich przekaźników się nadają do lamp, jak było mało oktali na "ich etatowej kupce" u demontera, to brałem z tych od przekaźników... Obecnie po "wydarzeniach czerwcowych" podstawek oktal i lamp 6H8C mam aż zanadto :) i wystarczy mi na długi czas...

BTW. Czy w jakichś lampach elektronowych stosowano cokoły 11-stykowe, takie jak w przekaźnikach R15? Może w jakichś cokołowanych NIXIE?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Witam,
sztuki z podstawkami od przekaźników R15 spróbowałem ze dwa lata temu - efekt nie bardzo- za krótkie sprężyny w podstawce i lampa trochę wystaje (sprawdzałem na EL34). Nie wiadoma jaką wytrzymałośc termiczną ma materiał, z którego zrobiona jest podstawka.
Marek
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Mam gdzieś jedenastostykowe radzieckie dekatrony. Podstawki są "octalopodobne" jednak mają większą średnicę rozmieszczenia pinów - odległości między pinami są jak w octalach.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Mistrz w AUDIO ?? :)

Post autor: djivo »

Miałem okazję być first time na Volumenie w Warszawie.
Mało co ten człowiek nie przytrzasnął mi rąk jak chciałem obejrzeć coś z walizki.
Więc powiedziałem co o nim myślę, poszedłem bo słysząc odpowiedź, że u niego nie ma nic do oglądania.
Uznałem, że w walizkach nie ma nic do oglądania.
Uświadomiłem sobie jednak patrząc na schematy że tylko on mógł wymyślić że 6S33S ma 35W RMS.
:mrgreen:
Teraz rozumiem co macie na myśli pisząc te wątki ......
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Brencik_

Re: Mistrz w AUDIO ?? :)

Post autor: Brencik_ »

Miszcz nadal działa?
ODPOWIEDZ