" ...Mój „park maszynowy” już mocno się zestarzał ( ja oczywiście nieco mniej) i sam powoli uginam karku by, nie bez oporów, sięgnąć po nowe technologie..."
"...Chętnie podłączę się do dyskusji i nauczę się czegoś nowego..."
"...Czy próbowałeś mierzyć PC`tem charakterystki układów przy poziomie -20dB? "
-NIE
Dotychczas nie miałem bezwzględnej potrzeby posługiwania się tą technologią. Zawodowo już nie jestem ku temu przymuszany. Kiedy nie ma przymusu a zaczyna się hobby to sprawa ma się inaczej.
Wróćmy do tematu.
Sam komputer i jego otoczenie jest środowiskiem mocno zakłóconym. Wykonanie pomiarów w zakresie niskich poziomów sygnałów jest bardzo kłopotliwe.
Doświadczam tego przy pomiarach i strojeniu układów w paśmie częstotliwości wyższych nawet przy zastosowaniu metod klasycznych. Bywa, że czekam aż sąsiedzi pójdą spać - powyłączają telewizory, energooszczędne lampeczki, komputery itp. Swoje „nowomedia” usypiam też.
Zapewne poprawnie zaprojektowany interfejs i dodatkowo laptop oddzielony galwanicznie od „sieci” mógłby być rozwiązaniem.
Temat mnie interesuje. Jak już wspomniałem, będę się mu przyglądał i dorzucę coś co będzie godne uwagi.
Może jest już na naszym forum wątek traktujący o nowych technologiach poruszonych tu?
Jeżeli nie to może by równolegle taki zacząć?
Wobulowany generator MCZ. – Jak dodać znacznik?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wobulowany generator MCZ. – Jak dodać znacznik?
Całkiem sporo napisano na ten temat w tym wątku: viewtopic.php?f=25&t=14861
Dzięki niemu poznałem RMAA 5.5 (6 nie chciał u mnie działać), niestety przy sygnale o poziomie mniejszym niż -4,-5db nie bardzo chce mierzyć. Trzeba by pewnie wykonać doń jakiś przedwzmacniacz ale jak się okazało pasmo mojej karty dźwiękowej ledwo dociąga do 20khz i ma spore szumy.
Dzięki niemu poznałem RMAA 5.5 (6 nie chciał u mnie działać), niestety przy sygnale o poziomie mniejszym niż -4,-5db nie bardzo chce mierzyć. Trzeba by pewnie wykonać doń jakiś przedwzmacniacz ale jak się okazało pasmo mojej karty dźwiękowej ledwo dociąga do 20khz i ma spore szumy.