Wzmacniacz lampowy basowy 5W.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz lampowy basowy 5W.
Witam , taki wpadł mi pomysł do głowy ,wzmacniacz do gitary basowej - lampowy 5W . Ogólnie do grania w zaciszu domowym.Czy w ogóle takie cudo ma sens przy takiej małej mocy ? . Może ktoś z forumowiczów już zbudował takie maleństwo do basu i może się podzielić doświadczeniami? Chodzi raczej o prostą konstrukcję - w sieci pełno jest schematów wzmacniaczy basowych 50W , ale nie znalazłem 5-watowego. Dla mnie 50W to jeszcze za duże wyzwanie. Szukam czegoś małego i w marę prostego jak na amatora ,który złożył jak do tej pory atomica 5W. Pozdrawiam mich3000.
- Oloorin
- 250...374 postów
Re: Wzmacniacz lampowy basowy 5W.
W domu powinno dać radę, może jedynie przy tych transformatorach z odzysku nieco pasma brakować, ale do ćwiczeń może wystarczyć. Konstrukcja była by pewnie zasadniczo preampem z jakiegoś wzmacniacza basowego + końcówka jak w atomie.
Chociaż wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie lampowego przedwzmacniacza połączonego z prostą tranzystorową końcówką na jakimś scalaku. Wtedy transformator zasilający możesz zdobyć gdzieś z odzysku, preamp zasilisz z powielacza lub odwróconego małego trafa.
Chociaż wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie lampowego przedwzmacniacza połączonego z prostą tranzystorową końcówką na jakimś scalaku. Wtedy transformator zasilający możesz zdobyć gdzieś z odzysku, preamp zasilisz z powielacza lub odwróconego małego trafa.
Jeśli pomysł nie jest nietrafiony to może warto rozszerzyć temat do 15-20 watów-kolega grający na basie zawrócił mi głowę małym kombo do basu właśnie jak posłuchał mojego atoma 18W z szóstką;mi pomysł się podoba.Czy trafo do takiego basowca było by jakoś szczególnie inne?Jakie?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Grywam trochę na basie z kumplami, na profesjonalnym sprzęcie, natomiast w domu bas podpinam do opisanego na forum mojego DIY wzmacniaczyka gitarowego z preampem z fenderowskiego 5F2A z końcówką na EF80 i kolumnie 1x12 na Eminence V12 i brzmi to całkiem przyjemnie, mam wiec podstawy sądzić, że typowa fenderowska topologia preampa (no, może z małymi modyfikacjami) + końcówka 5W dobrze się sprawdzi w tym zastosowaniu - choćby nawet kit gitarowca od AVT. Ewentualnie jako preamp z jeden z kanałów z Ampega B25B + końcówka 5W.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Brzdąkałem na basie (bo gra to za dużo powiedziane) przez kopię High Octane z końcówką na EL84 (gain skręcony na minimum master do połowy). Transformator TG-2,5-1, typowo gitarowy głośnik Celestion. Grało się przyjemnie. Przy takim 5W do basu może warto rozważyć zastosowanie sprzężenia zwrotnego w końcówce (większy damping factor, niższa częstotliwość)?