Przytwierdzanie kabli do chassis
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Przytwierdzanie kabli do chassis
Jak przytwierdzacie okablowanie do chassis? W kupionym przeze mnie wzmacniaczu chińskiej produkcji są przyklejane na taśmę dwustronną takie plastikowe oczka do których można przypiąć kable strapem. Nigdzie nie widziałem takich elementów do kupienia, więc pytam się jak to robicie oprócz oczywiście strapowania przez otwory wywiercane w chassis czy klejenie klejem na ciepło...
Re: Przytwierdzanie kabli do chassis
Wywiercasz dziurę w chassis i do śruby też przykręcasz blaszkę i zaginasz ją.
PTaudio&PolThom
A bez wiercenia?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
O coś takiego mi chodzilo, dzieki. Nawet nie wiedziałem jak cos takiego nazwać...
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Pozwolę sobie na drobną uwagę krytyczną dotyczącą mocowań "samoprzylepnych". Jest tylko kwestią czasu, gdy odpadną od chassis (w zasadzie w każdym wzmacniaczu po paru latach eksploatacji, tylko nieliczne mocowania samoprzylepne jeszcze się trzymają - pozostałe wiszą zwykle w przysłowiowym powietrzu). Nie neguję ich stosowania, lecz polecam przewidywanie i branie pod uwagę co się stanie, gdy takie mocowanie odpadnie.
ps. Takie mocowania można również kupić na Allegro. Zwykle w opakowaniach po 100 sztuk - w dosyć "symbolicznej" cenie.
ps. Takie mocowania można również kupić na Allegro. Zwykle w opakowaniach po 100 sztuk - w dosyć "symbolicznej" cenie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
W morde... te z chińskiego wzmaka ledwo oderwałem, więc myslałem, że to jest dość trwałe, szczególnie, że na tej samej zasadzie są przyklejane wieszaki kuchenne na scierki. U mojej matki taki wieszak juz dobre 20 lat wisi i urwać sie nie chce.... ale jak twierdzisz, że to dlugo nie wytrzyma to bedzie trzeba dziury wiercić... ech...
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Opinia o tych samoprzylepnych mocowaniach wynika z mojego osobistego doświadczenia. Może miałem pecha, lecz potwierdzam, że we wszystkich wzmacniaczach, które trafiły w moje rece (to były wzmacniacze po paru latach eksploatacji - nie nowe) były one w większości odklejone
. Może jest to kwestia naprężeń i aby tego uniknąć należy zadbać, aby okablowanie było tak mocowane aby nie powstawały duże siły "odrywające" taśmę od chassis. Dodatkową przyczyną mogą być wysokie temperatury panujace w niektórych obszarach wewnątrz chassis oraz przyklejanie mocowań do "brudnej" powierzchni chassis.

Pozdrawiam
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Trwałość połączenia zależy od przygotowania powierzchni i jakości dwustronnie klejącej gąbki. Niezależnie od tego we wzmacniaczu lampowym trzeba się liczyć z wysoką temperaturą, która na pewno działa niekorzystnie na klej, zatem lepszym rozwiązaniem będą uchwyty mocowane na zatrzaski. Tyle, że nie w każdym miejscu można zrobić otwór...
Tomek
- akordeonista
- 500...624 posty
Potwierdzam zastrzeżenia kolegi gsmok-a co do trwałości przyklejanych uchwytów do opasek. Ciepło spowoduje szybkie puszczenie kleju. Używam przykręcanych, takich jak z ELFY - niestety dość drogie - ok. 20 gr za sztukę, ale są naprawdę doskonałe. Może gdzieś indziej można je kupić taniej.
https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl ... =55-141-12
https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl ... =55-141-12
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.