JCM800 - pytania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: JCM800 - pytania
W takim razie po prostu za słabe trafko, a 5,7V to już jednak trochę za mało na żarzenie.
Czy to jest TS6/63 ?
Sam posiadam kilka tych małych produkcji Idela i może zrobię jakiś test o ile spadnie u mnie napięcie
Czy to jest TS6/63 ?
Sam posiadam kilka tych małych produkcji Idela i może zrobię jakiś test o ile spadnie u mnie napięcie
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Tak, to dokładnie to trafko
Jeśli to faktycznie okaże się za mało, to tym razem sprawię sobie takie trafko: http://sklep.avt.pl/p/pl/90130/transfor ... 833ma.html

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
a może pożarz jedną ECC83 razem z lampami mocy... co szkodzi sprawdzić...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
To był bardzo trafiony pomysł, trafo główne podzieliło się prądem z pierwszą lampą przedwzmacniacza i jest żarzone 6,7V a pozostałe dwie duotriody mają na sobie po 12.1, wszystko idealnie
Jednak najgorsze jest to, że brum który coraz bardziej przypomina mi szum nadal istnieje i nie mam pojęcia jak go zlikwidować, może próbować ten antyparazyt 68k wlutować bezpośrednio w podstawkę? Przypominam, że problem pojawia się po przyłączeniu pierwszego stopnia do łańcucha
Kolejna wskazówka - szumy występują w 80% w paśmie treble - po skręceniu tego potencjometru jest prawie cisza.
Może to głośnik jest nie taki, w końcu rozkręcam na połowę(co prawda wyciszony) wzmacniacz 50W na głośniku 8 cali 15W ledwo.
Pobawiłem się masą i zredukowałem wszystko prócz szumu do zera w zasadzie. Został tylko szum i jestem pewien tego, że to sam czysty szum, jak nad morzem. Jednak z szumem walczyć już nie potrafię... Wszystkie rezystory w torze sygnałowym są metalizowane i niskoszumowe, kondensatory też są podobno z tych lepszych, jedyna opcja to głośnik...

Jednak najgorsze jest to, że brum który coraz bardziej przypomina mi szum nadal istnieje i nie mam pojęcia jak go zlikwidować, może próbować ten antyparazyt 68k wlutować bezpośrednio w podstawkę? Przypominam, że problem pojawia się po przyłączeniu pierwszego stopnia do łańcucha
Kolejna wskazówka - szumy występują w 80% w paśmie treble - po skręceniu tego potencjometru jest prawie cisza.
Może to głośnik jest nie taki, w końcu rozkręcam na połowę(co prawda wyciszony) wzmacniacz 50W na głośniku 8 cali 15W ledwo.
Pobawiłem się masą i zredukowałem wszystko prócz szumu do zera w zasadzie. Został tylko szum i jestem pewien tego, że to sam czysty szum, jak nad morzem. Jednak z szumem walczyć już nie potrafię... Wszystkie rezystory w torze sygnałowym są metalizowane i niskoszumowe, kondensatory też są podobno z tych lepszych, jedyna opcja to głośnik...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Idea antyparazytu jest taka aby był najbliżej pinu siatki... spróbuj to zmienić.
Głośnik też będzie miał na to wpływ... 8" ma szersze pasmo niż 12"
Głośnik też będzie miał na to wpływ... 8" ma szersze pasmo niż 12"
Tak jak jeden z poprzedników napisał słychać przydźwięk nie szum . Z moich małych doświadczeń na myśl przychodzi mi kilka rzeczy :
1 jaki masz układ napięcia w chacie ? Czy jest jakiś układ sieci ? W moim mieszkaniu styk ochronny tzw bolec wisi w powietrzu
z tegoż powodu często mam problemy z przydźwiękiem . Ostatecznie można by było podłączyć N'a do obudowy , tworząc prowizoryczny PE - ale MOGĄ ROBIĆ TO OSOBY Z UPRAWIENIAMI SEP powyżej 9v ( czyli napięcia baterii 6F22 ) każdorazowo odłączając taką prowizorkę z obudowy - oczywiście ZABRANIAM wszystkim tego robić ! ( wyłącznie dla testów )
2 miałem podobny problem ze wzmacniaczem , pojawiał mi się POTĘŻNY przydźwięk bez podłączonego instrumentu - okazało się , że styk który zwiera sygnał do masy na wejściu nie do końca się zamykał , z tego tytułu pojawiał się dany przydźwięk .
3 patrząc na twój rysunek prowadzenia masy nachodzi mnie jedna myśl , że lepszym rozwiązaniem było by podłączyć masę potków do main board a nie do gwiazdy , kiedyś miałem podobne problemy i taka zmiana wniosła dobre rezultaty , zawsze możesz to sprawdzić - 2 minuty i przylutowane
To są tylko moje doświadczenia , mam nadzieję że coś pomogłem pozdrawiam

To są tylko moje doświadczenia , mam nadzieję że coś pomogłem pozdrawiam
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Zmieniłem i to zredukowało jakiekolwiek brumy, teraz tylko pozostały te szumy, na połowie volume już nie są takie duże, w porównaniu do głośności jaką bym uzyskał uderzając w gitarę w zasadzie ich nie ma. Tylko te cholerne mikrofony na scenie i takie gówno ściągną... Mam nadzieję, że to głośnik jest shitowy i on nie wytrzymuje takiego 'transferu' :p
Bulabla --> aby nie być gołosłownym, nagrałem próbkę po ostatnich modyfikacjach i to naprawdę już tylko sam szum. Wszystkie 3 Twoje podejrzenia sprawdziłem już wcześniej i za wiele to nie dało.
http://wyslijto.pl/plik/qcdpppg05t
Ha! I okazuje się, że to faktycznie przez głośnik, wpadłem na genialny i też bardzo prosty test... Sprawdziłem ten głośnik przy max gainie na wzmacniaczu z którego pochodzi - Peaveyu - prawie identycznie szumi i z identyczną głośnością
Bulabla --> aby nie być gołosłownym, nagrałem próbkę po ostatnich modyfikacjach i to naprawdę już tylko sam szum. Wszystkie 3 Twoje podejrzenia sprawdziłem już wcześniej i za wiele to nie dało.
http://wyslijto.pl/plik/qcdpppg05t
Ha! I okazuje się, że to faktycznie przez głośnik, wpadłem na genialny i też bardzo prosty test... Sprawdziłem ten głośnik przy max gainie na wzmacniaczu z którego pochodzi - Peaveyu - prawie identycznie szumi i z identyczną głośnością

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
JCM800 już po testach, bardzo ładnie to gada i jestem ogromnie zadowolony, jednak do pełni szczęścia potrzebny mi jeszcze fx loop. Odpada pętla na lampach bo dodatkowej ECC83 już nie zmieszczę ze względu na problemy z żarzeniem. Jedyną i oczywistą myślą jest nasza Triodowa pętla na płytce projektu Marvela, jednak... hmm chciałbym coś prostszego, nie potrzebuję regulacji głośności i chyba regulacji bypassu też. Znacie jakieś inne proste i dobre pętle na tranzystorach?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Recon nie marudź mam 1 wolną PCB do tej pętli - jak się zdecydujesz daj znać na PW.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przed wersją z regulacją Marvel zrobił jeszcze jedną pętle wzorowaną na tej z forum metroamp. Tylko ona trochę cieła góre z tego co pamiętam. Ale jak chcesz to poszukaj tego tematu, ja ją miałem jakiś czas u siebie i nawet fajnie chodziła ale zdecydawanie bardziej podoba mi się pętla lampowa autorstwa VacuumVoodoo, mam ją zamontowana obecnie i śmiga bardzo fajnie.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Ghost chyba o tym mowa : http://metroamp.com/store/index.php?mai ... cts_id=499 i viewtopic.php?f=19&t=16112&hilit=p%C4%9 ... ekt%C3%B3w tranzystory to lnd150 - kiedyś dostępne we Wrocławiu.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Dokładnie kciuq o ta pętle mi właśnie chodziło. Do topologi JCM wydaje się być idealna, przy układach z większą ilością góry niestety trochę tnie ale generalnie zbierała raczej dobre opinie.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Cóż zastanawiam się czy nie kupić trafka do żarzenia większego i zrobić już na tej lampie wg VacuumVoodoo
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A sprawdź czy trafo główne nie pociagnie jeszcze jednej ECC83...
-
- 250...374 postów
Jeśli pierwsza lampa przedwzmacniacza jest żarzona napięciem 6.7V (+6.3%), to nawet lepiej będzie "dociążyć" to uzwojenie dodatkową ECC83, aby lampy żyły nieco dłużej.