JCM800 - pytania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: JCM800 - pytania
Oczywiście zgadzam się z Tobą iż ta 60cm pasuje jak najbardziej, problem może być jedynie wtedy jeśli ktoś chce robić idealna kopie pod względem wymiarów taka jak oryginał. W takim wypadku trzeba albo szukać innej szaski albo zrobić front obudowy wzorowany na plexi.
Choć wydaje mi się że gdyby pogadać z Markiem to pewnie byłby w stanie załatwić jakikolwiek wymiar jaki bedzie potrzebny klientowi.
Choć wydaje mi się że gdyby pogadać z Markiem to pewnie byłby w stanie załatwić jakikolwiek wymiar jaki bedzie potrzebny klientowi.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A jak Bassjan jakiś czas temu tanio sprzedawał eleganckie szaski do jotceemek i plexi, to długo schodziły...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Z tego co pamiętam to Bassjan wystawiał głównie obudowy i kolumny ale szasek jakoś sobie nie przypominam.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
To ostatnio. Wcześniej miał też szaski. Ale mniejsza o to...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Płytka mainboard w stylu x88r gotowa
Kondensatory Xicon, rezystory Vishay Dale 1%, jeszcze tylko dowiercić otwory zabezpieczające przewody pozostało.

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Witam , jako przewody połączeniowe dla potencjometrów mogłeś użyć drutu srebrzanki + koszulka termokurczliwa . W takim układzie łatwo można powyginać druciki na odpowiednie długości a izolacja nie złazi w czasie lutowania - tak jak u ciebie izolacja z linki . Z ogólnego układu wnioskuje, że punkty nie polutowane będą to turrety ,do których będą polutowane przewody , a sama płytka zdejmowalna i modyfikowana na zewnątrz ?Kto zrobił chasis ? Pozdrawiam
- kciuq
- 1250...1874 posty
Chassis? było już mówione Amptone.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nie, nie będą to turrety, tutaj jeszcze nie widać tego, ale obok tych punktów będą spore dziurki, tak by kabel przylutować i przewlec przez nie, tak jak w oryginale: http://www.lilypix.com/photos/data/6f3e ... p47483.jpg
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Chyba grzebany ten oryginał - co najmniej jeden potencjometr z innej parafii i do tego prześlicznie prowadzona pogiętą srebrzanką masa lokalna przy potencjometrach.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Haha, też to zauważyłem, ciekawe rozwiązania
Nie mniej jednak płytka pcb oryginalna 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Witam ponownie, postanowiłem zastąpić zasilanie takim oto układem, jak to widać w załączniku, czy dobrze spełni swoje zadanie ? 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
W przypadku układów PP filtr wstępny jest zbędny, chyba że ma być filtrem dopasowującym.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No dobra, w zasadzie zasilacz zbudowany, za pierwszą parą kondensatorków mam 492V, schematy Marshalla pokazują, że ma tam być ok 463V i tu pytanie, czy schematy pokazują napięcie jałowe bez obciążenia, czy przy poborze prądu? Bo jeśli jałowe to muszę zenerkę wyższą dać.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ale zasilacz we wzmacniaczu właściwie jak pracuje to co najmniej z prądem spoczynkowym, a nie na jałowo. Zresztą uwierz że to nie apteka. Najwyżej bias ustawisz inaczej.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Po mojej ostatniej konstrukcji wnioskuję inaczej, obniżenie napięcia o 30V dało bardzo wyczuwalny wzrost komfortu i czucia na strunach. Kompresja była jakby lepsza. Choć może to zależy od charakteru wzmacniacza.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.