Atom 5w-graść pytań od początkującego

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wojtq125
15...19 postów
15...19 postów

Atom 5w-graść pytań od początkującego

Post autor: wojtq125 »

Po przeczytaniu kilku tematów założonych przez początkujących składaczy, którzy spaprali sprawę montażu atoma, postanowiłem się od razu dopytać niż później płakać. Generalnie zebrałem już dużo wiadomości na temat tego ampa i myślę, że nie będzie ze mnie "ciemnego składacza". Chcę go wykonać oczywiście na pcb Marvela. A teraz do rzeczy:
1.Czy wszystkie potencjometry mają być logarytmiczne?
2. Rozumiem, że wszystkie potki i gniazda mają być odizolowane od chassis. Dobrze?
3. Z których wyjść na pcb wyprowadzam masę do chassis? Tylko na płytce zasilacza (prostownik żarzenia) znalazłem odpowiednie wyprowadzenie.
4. W jednym temacie znalazłem mod Marvela na clean. Jednak to wymaga zmiany wielu elementów. Ja chciałbym to zrobić tak najlepiej na przełącznik. Czy dałoby się zrobić taki mod na przełącznik, który by zmniejszał ilość przesteru?

Ogólnie to teraz jestem na etapie robienia pcb. Myślę, że montaż przebiegnie bez większych niespodzianek. Oczywiście będę pamiętał o takich zasadach jak: przewód ekranowany na wejściu, przewód żarzenia w skrętkę, ekran na 1 lampę preampu, uziemienie podpięte w innym punkcie niż masa. Starałem się dobrze przygotować merytorycznie ale na te pytania nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Proszę o wyrozumiałość, w końcu każdy kiedyś zaczynał.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Atom 5w-graść pytań od początkującego

Post autor: kciuq »

Ad1.nie.
Ad2.nie, nie wszystkie.
Ad3.W dokumentacji jest wszystko :)
Ad4.Najpierw złóż samego Atoma, potem sobie moduj do woli.
Zmniejszenie przesteru przez skręcenie pot.GAIN lub VOL w gitarze.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
wojtq125
15...19 postów
15...19 postów

Ad2. Czyli co do masy a co nie?
Ad3. To tylko masę podpinam do chassis z wyjścia prostownika żarzenia?

Proszę o jasność, bo wiem że igram z niebezpiecznymi napięciami.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ad1. Nie wierzę, że Marvel nie opisał tak istotnej rzeczy na schemacie...
Ad2. Nie dobrze, a własciwie wręcz przeciwnie jeśli chodzi o potencjometry. Mają mieć połączenie z chassis ale tylko raz.
Ad3. Też nie wierzę aby nie było tego w dokumentacji.
Ad4. A mesy DR nie chcesz od razu zrobić?
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Dobra z potencjometrami będzie tak : 3 logarytmiczne i 2 liniowe :)
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
wojtq125
15...19 postów
15...19 postów

Tak więc zaczynając od początku:
-potencjometrów nie izolować od chassis, jedynie wejście
-do chassis podłączam wyjście GND prostownika żarzenia, minus anodowego i minus z uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego

Czy dobrze zrozumiałem? Naprawdę chcę mieć pewność bo jestem świadom zagrożenia.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Obudowa potencjometrów łączy się z obudową wzmacniacza (mechanicznie), wyprowadzenia nie łączą się z obudową (niektóre wyprowadzenia łączą się z masą).

Pozdrawiam!

Starzy forumowicze starają się być tak do przodu, że im tyłu brakuje... Co to znaczy połączenie z chassis, ale tylko raz? To przy drugim włączeniu wzmacniacza ma już tego połączenia nie być?
Przepraszam za offtop, ale idę o zakład - gdyby nowy użytkownik z 1-3 postami na karku zapytał by się o dobór kondensatora w inwerterze (napięcie pracy), od razu usłyszałby odpowiedź w stylu: zajmij się układami bateryjnymi, chcesz złożyć wzmacniacz, a nie umiesz dobrać napięcia kondensatora?

Kolego wojtq125, możesz skorzystać z dokumentacji np. High Octane AX84 - korektor jest w zasadzie identyczny, jak i potencjometry...

Jedna uwaga co do oznaczeń:

Polskie oznaczenia:

500kA - potencjometr liniowy 500k
500kB - potencjometr logarytmiczny 500k

"Chińskie oznaczenia"
500kA - potencjometr logarytmiczny (A - audio :wink: ) 500k
500kB - potencjometr liniowy 500k
mich3000
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mich3000 »

Witam wojtq125, tutaj masz mój wątek atoma na płytkach projektu marvela i problemy jakie ja napotkałem przy budowie mojego wzmacniacza. Może Ci się przydadzą moje zdjęcia i wpadki jakie zrobiłem przy budowie tego wzmacniacza. viewtopic.php?f=18&t=18752 .Pozdrawiam mich3000.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

popiol17 pisze: Starzy forumowicze starają się być tak do przodu, że im tyłu brakuje... Co to znaczy połączenie z chassis, ale tylko raz? To przy drugim włączeniu wzmacniacza ma już tego połączenia nie być?
Przepraszam za offtop, ale idę o zakład - gdyby nowy użytkownik z 1-3 postami na karku zapytał by się o dobór kondensatora w inwerterze (napięcie pracy), od razu usłyszałby odpowiedź w stylu: zajmij się układami bateryjnymi, chcesz złożyć wzmacniacz, a nie umiesz dobrać napięcia kondensatora?
protestuję przeciwko takiemu uogólnieniu. Poza jednym wyjątkiem to wszyscy raczej potrafią i chcą pomóc.
pozdrawiam
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

wojtq125 pisze:Tak więc zaczynając od początku:
-potencjometrów nie izolować od chassis, jedynie wejście
-do chassis podłączam wyjście GND prostownika żarzenia, minus anodowego i minus z uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego

Czy dobrze zrozumiałem? Naprawdę chcę mieć pewność bo jestem świadom zagrożenia.
No nie do końca. Potencjometry mają metalową obudowę, która jest ich ekranem. I ona powinna mieć kontakt z chassis, wyprowadzenia potencjometrów, nawet jeśli są na masie nie należy łączyć z obudową a z odpowiednim punktem masy w miejscu układu w którym potencjometry pracują.
Odizolowanie wejścia od obudowy - niekoniecznie. Są tacy, którzy nie izolują gniazda od obudowy, ale wymaga to innych rozwiązań prowadzenia masy. Musisz albo wypróbować, albo przyjąć w ciemno któreś z rozwiązań.
Absolutnie nie podłączasz do obudowy minusa jakiegokolwiek prostownika (żarzenia, anodowego). Również sceptyczny jestem co do podłączenia tych wszystkich minusów do obudowy. Myślę, że można znaleźć lepszy punkt, bliżej układu. Ja jako zbiorczy punkt masy wykorzystuję minus pierwszego kondensatora anodowego, tam zbiegają się wszystkie masy gwiazdy. Również tam powinieneś podłączyć minus żarzenia. Ale pamiętaj, że ten minus żarzenia powinieneś wziąć również z minusa kondensatora filtrującego żarzenie. Nigdy nie podłączaj niczego do minusa między jakimkolwiek prostownikiem i kondensatorami - płyną tam duże prądy i mogą powodować brum.
Do poczytania:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
wojtq125
15...19 postów
15...19 postów

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam już doświadczenia z oznaczeniami elementów bo robiłem sobie już kilka kostek do gitary. Najwięcej pomógł mi temat użytkownika mich3000. Znalazłem tam odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Myślę, że temat do zamknięcia.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Myślę, że po drodze pojawi się jeszcze nie jedno pytanie. :wink: Powodzenia!
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
ODPOWIEDZ