Może nie lampowy ale ma już 20 lat

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Może nie lampowy ale ma już 20 lat

Post autor: jajacek »

Efekt dzwiękowy powtarza się co 50 KHz i stopniowo zanika ok 6 MHz.Odbiornik Grundig satellit 500.
Prosę o jakieś podpowiedzi.
JACEK
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Może nie lampowy ale ma już 20 lat

Przepraszam ale pilki video nie przechodzą.
JACEK
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

Śmierdzi jakąś przetwornicą, ładowarką... Wyłącz "z kabla" w domu wszystko co masz wetknięte w sieć, tv, odbiornik sat., router, komputer(na standby'u też chodzi przetwornica pomocnicza i potrafi zakłócać!).
Zależy jeszcze jakie masz wymagania wobec takiego radia. Jak wyższe - to tylko antena dachowa doprowadzona do radia kablem koncentrycznym.
Marek SP1CBP
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Chciałem pokazać z efektem dzwiękowym.
Objawia się to dzwiękiem "pr,pr,pr " ale tylko kiedy stroje do góry i zawsze kiedy przeskakuje 172-173 KHz i
dalej co 50KHz Też wsażnik wysterownia w tym momencie "głupieje".Zjawisko to stopniwo maleje i zanika ok. 6MHz.
Wykluczam zakłócenia zewnętrzne odbiornik sprawdzałem w terenie dziewiczym elektrycznie.

Dlaczego nie przechodzą załączniki wyskakuje rozszerzenie bmp jest zablokowane
JACEK
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Upewniłbym się czy to na pewno jest z odbiornika czy z zewnątrz. Jeżeli z zewnątrz, to czy wchodzi przez antenę czy przez sieć. Domyślam się że odbiornik ma również zasilanie bateryjne, jeżeli tak to sprawdź na bateriach. Swoją drogą, czy jest jeszcze jakieś miejsce bez syfu w eterze?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czy odbiornik ma syntezę? Jeśli tak to może coś sieje w eter :roll: Jutro siądę do radia to sprawdzę...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Zakłócenia z zewnątrz wykluczam disiaj radio sprawdzałem na wsi w promieniu 1 km nie ma nic nawet komórkę zostawiłem w domu.Tak jest tam synteza i to dość skomplikowana 1-sza pcz 54,4Mhz i detektor synchroniczny.Obok stał drugi odbiornik
grundig stellit 400 i nic takiego nie było.Jeśli w radiu coś(?) siało przetwornica 6-30V to dlaczego drugi odbiornik nie odbiera tego smiecia? Nie jestem pierwszym właścicielem ale raczej nie grzebane.
Nie jest to bardzo uciążlie pr,pr (pierdzenie) występuje tylko jak przestrajam np;172,99-173,00KHz i to tylko kiedy przestajam w górę.Pr,pr jest jednorazowe tylko przy przekraczaniu tej częstotliwości.Jednocześnie wskażnik wysterowania na moment "głupieje" Dlaczego powtarza się to co 50 KHz zanika ok 6 MHz i pojawia się ok 20 MHz , co disiaj zauważyłem.
Załączniki
Synteza G500.JPG
JACEK
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Podpowiedżcie skąd to "wychodzi" napewno coś z syntezą.To nie przeszkadza w normalnej eksploatacji radia ale dla" samego siebie" jestem ciekawy "dlaczego i skąd"?
Pytałem na Niemieckim forum znawców grundiga satellita i otrzymałem odpowiedż:"przeczyść styki przełącznika zakresów"
Tylko że ten odbiornik nie posiada rzadnego przełącznika mechanicznego!!!Fachowcy!!!
Poszczególne bloki są zasilane napięciem 3.5V na próbę zasilałem z bat.od tel komórkowego każdy oddzielnie bez skutku.
Napewo ma to związek z syntezą jest bardzo skomplikowana i rozbudowana.W momencie pr.pr.skacze nap.ARW ale dlaczego
może nap.na diodach warikapowych skacze,ale mój przyrząd nie pokazuje tego skoku(na warikapach)chodzi o obwody wejściowe?
Podpowiedżcie w Warszawie chetnie podjadę z OR ciekawa zagadka może inny posiadacz takiego radyjka odezwie się?
JACEK
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Napięcie na warikapach nie może skakać bo inaczej radio by się rozstrajało w jakimś stopniu. Czy synteza jest jakoś zaekranowana? Jeśli nie to możesz spróbować przyłożyć kawałek blachy połączonej z masą w miejscu gdzie jest scalak od syntezy. Ja mam podobny problem w radyjku Elta posiadający rawie pełny KF. Tam są zakłócenia od części cyfrowej właśnie ale to jest radyjko za kilka zł...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Napięcie na warikapach nie może skakać bo inaczej radio by się rozstrajało w jakimś stopniu.

No właśnie a skąd te warjacje ARW. Synteza jest na odzielnym panelu w podwójnym ekranowaniu.Wszystkie masy sprawdzone,zasilanie zablokowane pojemnościami, poszczególne stopnie zasilałem z oddzielnnego żródła i ::sprzęt RTV
naprawiam od 50 lat ale???jestem "głupi"??
JACEK
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Przypinij oscyloskop do wszelakich obwodów sterowanych z syntezy (warikapy) i do tego co wspominasz, że może być podejrzane (ARW)
Pewnie któryś sygnał w momencie przestrajania szarpie. Być może pętla PLL wpada w chwilowe oscylacje w tym zakresie.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Mam takie przyzwyczjenie że na stole warsztatowym zawsze oscyloskop jest równolegle "spięty "z woltomierzem.
Kiedy mierzę napięcie zawsze widzę co tam się dzieje.Wszystkie pomiary nic nie pokazały na oscyloskopie.
Podejrzewam że ten typ tak ma "tp pr.pr.pr"trwa może 1 sek.
W drugim satellicie 400 miałem ciągły gwizd 180Khz dopiero podwójne ekranowanie procesora zlikwidowało tą dolegliwość
i to blachą miedzianą 0,5mm.
Może znajdzie się Inny właściciel taiego radia i porównamy jak działają?
Już miałem zamiar kupić drugie takie radio(był na al..)tylko dla porównania ale to kosztowna zabawa.

Szczęśliwy posiadaczu Grundiga Satellit 500 odezwij się!
JACEK
ODPOWIEDZ