Ilu może być w Polsce lampomaniaków

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Ilu może być w Polsce lampomaniaków

Post autor: gsmok »

Witam
Jestem na tym Forum praktycznie od początku jego istnienia. Gdy się rejestrowałem zastanawiałem się ile osób w Polsce może się pasjonować układami lampowymi. Pamiętam, że szacowałem ich liczbę na parę - kilka tysięcy (no nawet bliżej do pary tysięcy niż do kilku). Wydawało mi się, że jeśli np. co piąty (pod tym względem byłem optymistą - ale w końcu to były tylko przemyślenia) lampomaniak zarejestruje się na Forum to liczba Użytkowników powinna dociągnąć do około 500-600 i pomału ustalić się na takim poziomie. W każdym razie krzywa ilustrująca liczbę Użytkowników powinna dążyć asymptotycznie do wartości 500-600.
Obserwuję (z przyjemnością), że jest inaczej - liczba Uczestników forum nie maleje :)
Tak jednak nie może być wiecznie :( . Ciekaw jestem, kiedy nastąpi moment, że w zasadzie wyczerpie się pula lampowych pasjonatów.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Pamiętaj o młodych użytkownikach forum. Ich będzie przybywać, w miarę narodzin dzieci w Polsce :). Natomiast uzytkownicy starsi, odchodzący pomału na tamten świat nie będą wyrejestrowywani. Trzeba będzie wyciągać wnioski raczej po ilości aktywnych użytkowników niż po liczbie zarejestrowanych.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Masz rację. Ale to nie zmienia faktu, że aktywnych Użytkowników powinno być np. 1000 i na tym poziomie liczba się ustali.

BTW. Co to za tajemnicza "nocniczkowa melodia' w Twoim podpisie :shock:
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Troszeczkę brzmi jak z nocniczka :? :

http://www.marylarodowicz.pl/muzyka/LP/ ... osenka.mp3

Zgaduję, że w dużej mierze to wina mp3. Ciekawe, w któym roku to było nagrane :idea: :?:
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

Ja myślę, że prawdziwych pasjonatów lamp nie ma aż tak wielu. Wiele osób przeżywa chwilowe zainteresowanie lampami pod wpływem prasy audiofilskiej, po czym jeśli ma jakikolwiek kontakt z elektroniką. buduje sobie bufor lampowy i na tym niestety się kończy - ja bym tego nie nazwał pasją, co najwyżej chwilowym zainteresowaniem.

Dodatkowo, ponieważ technika lampowa dość mocno obecnie jest kojarzona ze sprzętem audiofilskim więc i ceny lamp, jak również elementów około lampowych zaczynają być astronomiczne. Obecnie, ze względu jeszcze na nasze zacofanie technologoczne względem zachodu w czasach komunizmu, można za grosze kupić te elementy, ale niestety sytuacja powoli się zmienia i kto wie czy za parę lat nasze hobby stanie się tak drogie, że mało kogo będzie stać na to aby sie tym bawić. Niestety już dzisiaj widzę, jak ceny lamp drożeją, bo co chwila to jakaś nowa lampa jest "odkrywana" przez audiofili, a zapasy lamp na bazarach lamp telewizyjnych i elementów do nich powoli się kurczą. Pamiętam jak jeszcze parę lat temu bez trudu można było nabyć np chassis od TV typu Ametyst/Beryl itp, obecnie nigdzie tego nie uświadczysz, nie wspominajac juz o resztkach sprzętu radiowego itp.

Mam nadzieję, że nie obraziłem tutaj żadnego audiofila, nie jest to moim zamiarem.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Posłuchałem tej melodii :) :) :) :)
Rzeczywiście można odnieść takie wrażenie, choć skojarzenie jest luźne.
Niestety nie wiem kiedy zrobione zostało nagranie - mniemam, że dosyć dawno.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

gsmok pisze:Niestety nie wiem kiedy zrobione zostało nagranie - mniemam, że dosyć dawno.
Nagroda w Kołobrzegu w 1972, "blaszany dźwięk" zapewne zamierzony, zresztą dobrze koresponduje z jazzbandem w tle...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
ODPOWIEDZ