Posiadam lampowy telewizor z początku lat 70- Ametyst model 102
Telewizor bez problemu odbierał TVP1 oraz na konwerterze UHF firmy Tesla pozostałe kanały.
Jakieś pół roku temu doszło do awarii- pojawiło się przebicie w okolicach transformatora wysokiego napięcia. Okazało się że powstał niewielki łuk pomiędzy lampą EY86 a kondensatorem ceramicznym 39pF/ 7kv umieszczonym przy transformatorze.
2 tygodnie temu postanowiłem spróbować naprawić tą usterkę i dokładnie oczyścić transformator.
Transformator oraz wspomniany kondensator był pokryty czarnym jakby grafitowym brudem i myślę że mogło to doprowadzić do przebicia. Po rozkręceniu wszystkich elementów za pomocą wody i płynu do mycia naczyń dokładnie oczyściłem podstawkę EY86 z pętlą WN. Cewkę znajdującą się na dole oraz płytkę z wyprowadzeniami oczyściłem za pomocą sprężonego powietrza a następnie powierzchnie przy wyprowadzeniach oczyściłem płynem do czyszczenia elementów elektronicznych - oczywiście zachowując ostrożność by nie zamoczyć cewki. Podobnie zrobiłem z drugą cewką oraz rdzeniami transformatora. Na koniec wszytkie elementy, szczególnie podstawka z pętlą WN 2 tygodnie suszyły się na kaloryferze.
Teraz zabrałem się za złożenie wszystkich elementów i potrzebuję pomocy , ponieważ stare przekładki papierowe okazały się być w postaci częściowo sproszkowanego papieru i muszę wykonać nowe.
Na podstawie kawałka starej przekładki powycinałem nowe z kartek od zeszytu i moje pytanie brzmi- ile takich przekładek muszę umieścić przy rdzeniu no i oczywiście czy te które powycinałem można zastosować ?
Czy muszą znajdować się tylko przy jednym łączeniu rdzenia ( np cewka dolna) czy dwóch ( cewka dolna oraz górna)
Przesyłam zdjęcia jak to mniej więcej wygląda z widokiem na wyciętą przekładkę położoną na rdzeniu.

Dodatkowo posiadam nie używaną pętlę WN ( z czerwonym przewodem ) i zastanawiam się czy nie zastosować jej zamiast starej oczyszczonej tylko nie wiem czy będzie ona pasować do tego modelu transformatora ponieważ widać że jest nowszej produkcji.

Pozdrawiam