Lampowy Korektor dzwięku

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

andre
20...24 posty
20...24 posty

Lampowy Korektor dzwięku

Post autor: andre »

Lampowy Korektor dzwięku.Budowa trwała pół roku,może więcej.Lampy to 6N8S-korektor.EM84-wskazniki wysterowania.Wzorowałem się na konstrukcji Pana Piotra Żółtowskiego z Elektroniki dla Wszystkich z lipca 2008 r.U mnie inny zasilacz żarzenia i anodowego -mosfet 2SK3530.
andre
20...24 posty
20...24 posty

Re: Lampowy Korektor dzwięku

Przeprasza.Proszę usunąć załącznik.Teraz wysyłam zdjęcia.
Załączniki
DSCF0282.JPG
DSCF0283.JPG
DSCF0284.JPG
DSCF0285.JPG
DSCF0286.JPG
DSCF0287.JPG
DSCF0288.JPG
DSCF0289.JPG
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie ma to jak wrzucić jedno pod drugim trzy niemal identyczne zdjęcia o gigantycznym rozmiarze. Ciekawe, czy jakby ci przyszło zapłacić za miejsce na serwerze, to też byś tak zaszalał...

Co do samego urzadzenia - bardzo ładne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam.

Bardzo estetyczne z zewnątrz konstrukcje Ci wyszły. Sam wykonywałeś panele przednie czy zlecałeś wykonanie jakiemuś rzemieślnikowi?

Ps.
Warto poświecić trochę czasu by wykonać bardziej estetyczny montaż wewnątrz urządzenia, łatwiej wtedy się serwisuje.
Dla mnie ideałem jest montaż przeciwsobnego wzmacniacza Leak12.1 - w załączniku fotka jego wnętrzności znaleziona kiedyś w internecie.
Załączniki
2.jpg
andre
20...24 posty
20...24 posty

Przepraszam.Proszę Moderatora o usunięcie zdjęć,które się powtarzają.Panele robiłem sam.Otwory pod mierniki-wiertarka i pilnik do metalu.Spawanie szpachlowanie oraz prace wykończeniowe,moja robota.Malowanie lakiernik.Przy następnej obudowie,a robi się- korektor RIAA. spróbuję pomalować sam.Co do tego montażu to wyższa szkoła jazdy.To moje trzecie urządzenie lampowe,które zbudowałem. .
Załączniki
DSCF0291.JPG
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: u-boot »

A propos montażu wewnątrz, to ja dorzucę swój ideał, siemens EL12 SE, aż milo popatrzeć ;)
A korektor swoją drogą, zewnętrznie bardzo ładnie.
Gdzie można kupić takie fajne wskaźniki wysterowania na tzw. wycieraczkach? Czy to jakieś stare voltomierze? Dodaje to dużo uroku, a przedni panel wygląda jak fabryczny ;)
andre pisze:Otwory pod mierniki-wiertarka i pilnik do metalu.
Wygląda bardzo ładnie, gdybym nie wiedział, powiedziałabym że wytłaczane na prasie bo widać taką wklęsłą obwódkę dookoła, naprawdę musiałeś się napracować aby to tak pilnikiem wykończyć :D
Czy mógłbyś wrzucić schemat?
Pozdrawiam
Załączniki
Siemens-EL12-SE-Stereo-V403-08.jpg
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Czy te PR-ki ceramiczne jakie widać wewnątrz (4k7), to nie były czasem kupowane na Wolumenie (w paczkach po 20szt)? :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

u-boot pisze:Czy mógłbyś wrzucić schemat?
Artykul P. Zoltowskiego -> http://yellowish-audio.com/korektor_lampowy.pdf Schemat malo czytelny ze wzgledu na narysowane oba kanaly ale mozna sie polapac ;)

Ladnie Ci to wyszlo. Z tym montazem w srodku to racja -- troche mozna bylo to uporzadkowac. Ale -- jesli dziala to dziala ;)

EDIT: spogladajac na schemat troche sie zawiodlem... Myslalem, ze bedzie to uklad na lampach w formie zyratorow. Tutaj stopien wejsciowy to (jesli sie nie myle) SRPP, potem korektor i bufor wyjsciowy na wtorniku.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ