gu50 wykres, punkt pracy, liniowość

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

gu50 wykres, punkt pracy, liniowość

Post autor: u-boot »

Witam.
Jestem początkujący i chciałbym się dowiedzieć jak na podstawie wykresów krzywych i punktów pracy lampy można określić jej najlepsze właściwości do zastosowania w technice audio.

Wykres dla gu50 w połączeniu triodowym wygląda tak:
Obrazek
Czy te trzy punkty które zaznaczyłem na czerwono mogą być zastosowane?
Który z nich jest najlepszy i dlaczego?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: gu50 wykres, punkt pracy, liniowość

Post autor: TooL46_2 »

Punkt pracy sam w sobie (bez prostej/krzywej obciazenia) nic Ci nie powie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Punkt pracy sam w sobie (bez prostej/krzywej obciazenia) nic Ci nie powie.
Prosta/krzywa obciążenia jest chyba zaznaczona tymi kropkami na wykresie gu50.
Na jakiejś stronie wyczytałem że:
punkt pracy wzmacniacza wypadnie w połowie prostoliniowego odcinka BC charakterystyki, to sygnał zmienny podany na wejście zostanie wzmocniony bez zniekształceń. Mówimy, że wzmacniacz pracuje w klasie A.
A to rusenek do tego opisu:
Obrazek
Czyli wg. wykresu GU50 jest to zakres powiedzmy od punktu 400v 100mA do punktu 600v 70mA.
Czy takie rozumowanie jest prawidłowe?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

u-boot pisze:Prosta/krzywa obciążenia jest chyba zaznaczona tymi kropkami na wykresie gu50.
u-boot pisze:Czy te trzy punkty które zaznaczyłem na czerwono mogą być zastosowane?
Który z nich jest najlepszy i dlaczego?
:?:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

wrzucam oryginał, już widzisz ocb?
Obrazek
Żeby było łatwiej :D
Obrazek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przykro mi, ale nie widze... Dla mnie to wyglada na krzywa a nie prosta (jesli polaczysz te punkty). To po pierwsze. Po drugie -- krzywa, ktora tak ladnie wrysowales, wyglada jak Pamax = 55W (czyli maksymalna moc admisyjna anody).

Wiec moze zacznijmy od poczatku. Uklad ma byc SE czy PP? Wiesz, jak sie wrysowuje proste/krzywe obciazenia w obu przypadkach? Jesli nie, bylo wielokrotnie na forum. W przypadku SE zagladnij na triodke (temat przyczepiony na samej gorze) -- jest tam artykul, ktory zapoczatkowalem.

Reasumujac, aby moc w jakikolwiek sposob sensownie odpowiedziec na zadane przez Ciebie pytanie w pierwszym poscie konieczna jest prosta (w przypadku SE) lub krzywa (w przypadku PP) obciazenia z zaznaczonym punktem pracy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Chciałbym zmontować coś takiego na dwóch, równolegle połączonych ze sobą gu50, na jeden kanał. Moc jaką chciałbym osiągnąć to ok 20W.
[patrz zał. 1]
Mam do tego trafa Ra 3,5k
Zastanawiam się jaki będzie najlepszy punkt pracy lamp pod taki układ.
Podobny temat znalazłem tutaj, tylko z zastosowaniem traf Ra 5k.:
http://wavebourn.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=1143
Podobno można zastosować aplikację od kt88 np:
[patrz. zał. 2]
Czy ma to sens?
Dzięki Zibi za linki, bardzo przydatne.
Znalazłem taki wykres:
[patrz. zał. 3]
Załączniki
zał. 1
zał. 1
zał. 2
zał. 2
zał. 3
zał. 3
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

u-boot pisze:Chciałbym zmontować coś takiego na dwóch, równolegle połączonych ze sobą gu50, na jeden kanał. Moc jaką chciałbym osiągnąć to ok 20W./.../
Czy ma to sens?
Zdecydowanie nie ma sensu. Taką moc można było osiągnąć np. na 2 szt. PL81, o lampach takich jak PL504 już nie mówiąc. Oczywiście w układzie przeciwsobnym. Mniejsze byłoby zapotrzebowanie na prąd anodowy i żarzenia, oraz lepsza liniowość. Zaś na 2 lampach GU50 (skoro i tak mają być dwie a nie jedna) można w układzie przeciwsobnym spokojnie osiągnąć sto kilkadziesiąt watów, również przy lepszej liniowości niż w wielokrotnie słabszym układzie SE.
A ten wstępny stopień triodowy - śmiech na sali. Jest to stopień SRPP a więc przeciwsobny. Zrobiono dokładnie na opak niż należało: to stopień mocy powinien w pierwszej kolejności być przeciwsobny, wstępny zaś w wielu przypadkach może być pojedynczy, bez istotnego pogorszenia parametrów.
Taki wzmacniacz miałby tylko jedną wadę: żaden audiofil go nie kupi. Zupełnie niepotrzebnie się na transformatory wykosztowałeś; lepiej zrobisz jak je sprzedasz. Te może jakiś audiofil kupi.
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Tomek Janiszewski pisze:Zdecydowanie nie ma sensu.
Fajnie kolego Tomku Janiszewski umiesz wycinać zdania z kontekstu i tak je później miksować żeby wyglądały tak jak Ty tego sobie życzysz, podobnie robi pewna partia polityczna no ale niestety ten wątek nie jest o tym, a i nie jest też o tym aby przekonywać kogokolwiek to SWOJEJ jedynej słusznej racji, mojszej niż twojszej. Do Twojej wiadomości, wzmacniacz PP już mam na stanie i jednak wolę słuchać wzmacniacza SE bo jak dla mnie gra lepiej. Jeszcze raz powtarzam nie o tym jest ten wątek, aby inżynierowie kłócili się z audiofilami kto ma rację, bo ja nie jestem ani jednym ani drugim. Chcę złożyć konstrukcję którą sobie założyłem i kropka. Uwagi w stylu czy się wykosztowałem na trafa czy nie, czy mam je sprzedać, komu za ile i w jakim opakowaniu i czy dodać do nich gratis platynowe kable czy nie proszę kolego Tomku Janiszewski pozostaw w obrębie swoich najbliższych czyli w swojej rodzinie a nie na forum.
Pozdrawiam serdecznie.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

u-boot pisze: Jeszcze raz powtarzam nie o tym jest ten wątek, aby inżynierowie kłócili się z audiofilami kto ma rację, bo ja nie jestem ani jednym ani drugim. Chcę złożyć konstrukcję którą sobie założyłem i kropka.
Mając zakupione (nietanie) trafa, masz ograniczone (musisz je wykorzystać) pole kombinowania z punktem pracy, nachylenie określa przekładnia trafa, można zmienić ew. napięcie zasilania i prąd spoczynkowy. Pokazać jak się wrysowuje prostą obciążenia (prostą więc potrzebna linijka) mógł bym przy tablicy, z klawiatury nie umiem. A może, skoro chcesz sam zrobić wzmacniacz i przy okazji czegoś się (chyba?) nauczyć, poczytaj jak się rysuje PROSTĄ obciążenia na charakterystyce lampy, dobranie IDEALNIE NAJLEPSZEGO teoretycznie punktu pracy osobiście nie widzę, raczej kilka punktów i subiektywny odsłuch wzmacniacza. Powodzenia. A Tomka nie krytykuj, jest jednym z lepszych na triodzie, może zbytni szczególant.
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

cirrostrato pisze:A Tomka nie krytykuj, jest jednym z lepszych na triodzie, może zbytni szczególant.
Przepraszam, nie wątpię w jego wiedzę ale jakoś trochę zirytował mnie jego styl wypowiedzi i sposób manipulowania moimi słowami.
Poza tym jak to już jeden z forumowiczów napisał:
Piotr pisze:
Tomek Janiszewski pisze:Odnoszę wrażenie że miałeś na myśli sprzęt Hi-End a nie Hi-Fi.
Odnoszę wrażenie, że szukasz dziury w całym, a poza tym się powtarzasz.
Naprawdę już wszyscy wiemy, że nie lubisz wzmacniaczy z pojedynczym stopniem mocy :?
cirrostrato pisze: Mając zakupione (nietanie) trafa
Skąd ta pewność??? Akurat trafa dostałem od znajomego za zupełną darmochę ;)
cirrostrato pisze: Pokazać jak się wrysowuje prostą obciążenia (prostą więc potrzebna linijka) mógł bym przy tablicy, z klawiatury nie umiem.
Czy mógłbyś mi mniej więcej wytłumaczyć jak interpretować ten wykres?
Czy można się do niego odnieść stosując dwie lampy połączone równolegle (tzw. parallel)?
Obrazek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nigdy nie liczyłem stopnia końcowego na dwóch lampach połączonych równolegle, ale wydaje mi się, że prąd będzie dwa razy większy (na osi Y), i dla takich zmian należy policzyć prostą obciążenia, dla dwóch lamp Ra zmaleje dwu krotnie. Swoją szosą ta lampka w SE nadzwyczaj liniowa (jak popatrzyłem na charakterystykę) nie jest...
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Panowie ( i Panie jeśli takowe tu zaglądają ), czy zamieszczony przeze mnie schemat jest prawidłowy?
Załączniki
gu50.jpg
Ostatnio zmieniony pt, 27 stycznia 2012, 22:43 przez u-boot, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Z trudną do wytłumaczenia uporczywością zaparłeś się aby nie korzystać z możliwości dodawania załączników. I masz efekt - rysunek pod podanym przez Ciebie linkiem jest dla mnie nie widoczny :( . Gdybyś dodał go jako załącznik nikt nie miałby problemów aby się z nim zapoznać.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
ODPOWIEDZ