Zamiana lamp w SET z audiotonu ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jakobinek
3 posty
3 posty

Zamiana lamp w SET z audiotonu ?

Post autor: jakobinek »

Zbudowałem jakiś czas temu pierwszy wzmacniacz SET :) jaki mozna było znaleść na stronie audiotonu:
(viewtopic.php?f=5&t=21050&hilit=audioton&start=15).
Początkowo były ECC83 + EL84. Sprzężenie zwrotne podłączyłem, posłuchalem i rozłączyłem -poczeka na jakąś ciekawą gałkę do regulacji.
Więc brzmi bez sprzężenia gra póki co. Zamieniłem (na dziko -w sensie żadnych modyfikacji tylko nóżki zamieniałem) ECC początkowo na 6N1P później na PCC84. Prócz róznicy we wzmocnieniu wrażenie było takie ze grały dla mnie podobniej jak ECC ze sprzeżeniem, 6N1P strasznie tak ... tak że maks 45min mogłem słuchać.

Moje pytanie: by nie zmieniać na "dziko" tych lamp, co należy i jak policzyć i wymienić :?: Bo nie wiem czy np taka Pcc84 --Gra ale nie wiem czy to im nie szkodzi (parę zloty ale zawsze szkoda lampy) ?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zamiana lamp w SET z audiotonu ?

Post autor: AZ12 »

Witam

Lampy te różnią się wzmocnieniem i nachyleniem. W przypadku zamiany lamp należy na nowo dobrać rezystory katodowe aby punkt ich pracy był taki jak poprzednio. ECC84 to lampa wielkiej częstotliwości przeznaczona do układów kaskodowych o małym wzmocnieniu napięciowym, zastosowanie jej jako lampy sterującej w wzmacniaczu małej częstotliwości spowoduje konieczność zmniejszenia głębokości ujemnego sprzężenia zwrotnego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
u-boot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: u-boot »

Poprzeglądaj noty katalogowe lamp które chcesz zastosować, tam wszystkie wartości masz podane. Wg. nich dobierz odpowiednie parametry punktu pracy lampy. "Na pałe" to może jeszcze coś wybuchnie :lol:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ