Atom 5W i problem z brumem ...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Atom 5W i problem z brumem ...
Witam wszystkich ...
Mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Do tego czasu grywałem na tranzystorowym wzmacniaczach, przyszedł więc czas na coś lampowego.
Na "pierwszy raz" poszedł Atom 5W (chyba dobry pomysł ?).
Zaprojektowałem PCB (wzorowałem się na PCB Marvel'a - Dzięki). Schemat ogólnie wszystkim znany.
Wszystko by było super, gdyby nie mały problem, a mianowicie:
- piski
- brumy
Piski o wysokiej częstotliwości pojawiają się tylko przy rozkręceniu MID powyżej 3/4 (przy gain, bass, treble na max.)
Brumy są cały czas, pojawiają się już zaraz po włączeniu grzania na lampkach, ale ten brum jest słyszany baaaardzo cicho tylko na słuchawkach, ale po włączeniu nap. anodowego burczy głośniej. Wyjąłem lampy z przedwzmacniacza, została tylko EL84 i sprawdziłem, buczy dalej. Gdzie mogłem popełnić błąd (błędy) ?
Obydwa objawy sprawdzałem przy wejściu zwartym do masy.
Dodaję zdjęcia wykonanego wzmacniacza.
http://www.fotosik.pl/u/pik333/album/1077989
Proszę o pomoc.
Mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Do tego czasu grywałem na tranzystorowym wzmacniaczach, przyszedł więc czas na coś lampowego.
Na "pierwszy raz" poszedł Atom 5W (chyba dobry pomysł ?).
Zaprojektowałem PCB (wzorowałem się na PCB Marvel'a - Dzięki). Schemat ogólnie wszystkim znany.
Wszystko by było super, gdyby nie mały problem, a mianowicie:
- piski
- brumy
Piski o wysokiej częstotliwości pojawiają się tylko przy rozkręceniu MID powyżej 3/4 (przy gain, bass, treble na max.)
Brumy są cały czas, pojawiają się już zaraz po włączeniu grzania na lampkach, ale ten brum jest słyszany baaaardzo cicho tylko na słuchawkach, ale po włączeniu nap. anodowego burczy głośniej. Wyjąłem lampy z przedwzmacniacza, została tylko EL84 i sprawdziłem, buczy dalej. Gdzie mogłem popełnić błąd (błędy) ?
Obydwa objawy sprawdzałem przy wejściu zwartym do masy.
Dodaję zdjęcia wykonanego wzmacniacza.
http://www.fotosik.pl/u/pik333/album/1077989
Proszę o pomoc.
Re: Atom 5W i problem z brumem ...
Spróbuj zamienić miejscami końce uzwojenia wtórnego transformatora wyjściowego tj. aby do masy podłączona była inna końcówka uzwojenia niż obecnie.Piski o wysokiej częstotliwości pojawiają się tylko przy rozkręceniu MID powyżej 3/4 (przy gain, bass, treble na max.)
Jeśli dobrze widzę to masa gniazda wejściowego jest podłączona do chasis, jednocześnie zacisk masy złącza do którego wpięty jest kabel od gniazda wejściowego jest podpięty do chasis. Odizoluj masę gniazda wejściowego od blachy a masę płytki spróbuj dołączyć do blachy w innym punkcie.Brumy są cały czas, pojawiają się już zaraz po włączeniu grzania na lampkach.
Poczytaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy
Proponuję pozakładać ekrany na lampy przedwzmacniacza.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Nie da sie innej końcówki uzwojenia wtórnego podpiąć do masy bo trafo ma tylko jedną końcówkę "0" i odczepy na 4 i 8 Om. Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Zastanawia mnie czemu nie skorzystał z gotowego, sprawdzonego wzoru płytki - mniej okazji żeby coś popsuć... 

Masa gniazda wej. NIE JEST podłączona do chassis, tylko ekranem do masy na płytce.Jeśli dobrze widzę to masa gniazda wejściowego jest podłączona do chasis, jednocześnie zacisk masy złącza do którego wpięty jest kabel od gniazda wejściowego jest podpięty do chasis. Odizoluj masę gniazda wejściowego od blachy a masę płytki spróbuj dołączyć do blachy w innym punkcie.
Przy testach pierwszą lampę ekranowałem kubkiem metalowym, było bez zmian.Proponuję pozakładać ekrany na lampy przedwzmacniacza.
Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.
Czy pisząć "ekran wewn." chodziło Ci o ten środkowy pin podstawki ? on jest połączony krótkim przewodem do masy (szyny masy na płytce).
Nie skorzystałem, ponieważ z tego ma być combo a nie head, a ważne było, wizualnie ocywiście, żeby wejście było po lewej stronie.Zastanawia mnie czemu nie skorzystał z gotowego, sprawdzonego wzoru płytki - mniej okazji żeby coś popsuć...
Najważniesze dla mnie jest bumienie (przedzwięk z trafa), tzn. tego się chcę najbardziej pozbyć.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Skoro painlust napisał o 9 nóżce połączonej z ekranem wewnętrznym lampy, to znaczy że napisał o 9 nóżce, a nie o nicie postawki... Jak się składa wzmacniacz metodą "na ciemnego składacza", to nic dziwnego, że potem wychodzą rózne kwiatki w układzie i że się nie rozumie o co pytają chcący pomóc użytkownicy.pik333 pisze:Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.
Czy pisząć "ekran wewn." chodziło Ci o ten środkowy pin podstawki ? on jest połączony krótkim przewodem do masy (szyny masy na płytce)..
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dlatego zapytałem o nit podstawki, ponieważ na zdjęciu projektu płytki jest dokładnie przedstawione, że 9 nóżka pierwszej jak i drugiej lampki przedwzmacnicza jest podłączona do masy (do szyny masy na pcb)Thereminator pisze:Skoro painlust napisał o 9 nóżce połączonej z ekranem wewnętrznym lampy, to znaczy że napisał o 9 nóżce, a nie o nicie postawki... Jak się składa wzmacniacz metodą "na ciemnego składacza", to nic dziwnego, że potem wychodzą rózne kwiatki w układzie i że się nie rozumie o co pytają chcący pomóc użytkownicy.pik333 pisze:Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.
Czy pisząć "ekran wewn." chodziło Ci o ten środkowy pin podstawki ? on jest połączony krótkim przewodem do masy (szyny masy na płytce)..
Co miałeś na myśli pisząc "na ciemnego składacza" ? Skąd taka antypatia do mnie ? Nie jestem całkowicie ciemny z elektroniki, ale także nie jestem wszechwiedzący. Założyłem wątek z moim problemem, ponieważ uznałem, że może pomimo dość sporego przewertowania wielu stron z tematyką lampową, zrobiłem coś źle, a ja tego nie dostrzegam. Nie raz mi się zdarzyło w życiu, że świeże spojrzenie na sprawę innej osoby pomogło rozwiązać problem.
Poza tym, brumienie pozostaje słyszalne w słuchawkach/głośniku po wyjęciu obu lamp preampu, czyli na samej koncówce (EL84)
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Szynę masy masz podpiętą w złym miejscu.
Ścieżka z prostownika do pierwszego elektrolitu idzie w górę, a na szynę masy z rozgałęzienia
idzie osobna ścieżka prosto z mostka prostowniczego. Byk!
To samo elektrolity pozostałych stopni.
Są podpięte do szyny własną ścieżką (długą), która z szyną masy łączy się w jednym miejscu.
Powinny być podpięte do szyny bezpośrendio tam, gdzie jest masa stopnia zasilanego
z danego kondensatora.
Poszukaj Zagraya Vacuum Voodoo, tam bardzo ładnie widać (gdy się przyjrzy), w jaki sposób
robi się szynę masy i Vbat na PCB i lokalne punkty masy.
Ścieżka z prostownika do pierwszego elektrolitu idzie w górę, a na szynę masy z rozgałęzienia
To samo elektrolity pozostałych stopni.
Są podpięte do szyny własną ścieżką (długą), która z szyną masy łączy się w jednym miejscu.
Powinny być podpięte do szyny bezpośrendio tam, gdzie jest masa stopnia zasilanego
z danego kondensatora.
Poszukaj Zagraya Vacuum Voodoo, tam bardzo ładnie widać (gdy się przyjrzy), w jaki sposób
robi się szynę masy i Vbat na PCB i lokalne punkty masy.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nic osobistego. Po prostu jest dla mnie oczywiste, że przed robieniem czegoś na lampach należy zajrzeć do karty katalogowej, choćby po to żeby znać połączenia wyprowadzeń z elektrodami. Skoro nie załapałeś o co chodziło painlustowi z ekranem wewnętrznym miałem podstawy przypuszczać, że nie zajrzałeś. Nic ponadto.pik333 pisze:
Dlatego zapytałem o nit podstawki, ponieważ na zdjęciu projektu płytki jest dokładnie przedstawione, że 9 nóżka pierwszej jak i drugiej lampki przedwzmacnicza jest podłączona do masy (do szyny masy na pcb)
Co miałeś na myśli pisząc "na ciemnego składacza" ? Skąd taka antypatia do mnie ?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Projektować PCB do lamp to nie jest to samo co do tranzystorów. Tu pułapek jest masakrycznie dużo. Nie wiem ile poświęciłeś godzin na zaprojektowanie tego PCB, ale ja właśnie skończyłem projektować PCB pod mojego powiedzmy "autorskiego" preampa + inverter a więc obsługującego 4 lampy. Zajęło mi to 12 godzin bitego projektowania, a wiedz, że jest to tylko i wyłacznie zamiennik stosowanego przezemnie systemu drabinkowego, a i tak może się okazać, że jest z nim coś nie tak...
Thereminatorze, zajrzałem do karty katalogowej, nie jednej. A nie załapałem o co painlusowi chodziło tylko dlatego, ponieważ na jednym ze zdjęć (zdjęcie z projektem pcb) widać, że dziewiąte nóżki każdej z lamp preampu (6N2P) są podłączone do masy i długo się zastanawiałem, o co może painlusowi chodzić. Nie pomyślałem, że painlus tego nie zauważył. Ok, nie ważne ...Thereminator pisze:Nic osobistego. Po prostu jest dla mnie oczywiste, że przed robieniem czegoś na lampach należy zajrzeć do karty katalogowej, choćby po to żeby znać połączenia wyprowadzeń z elektrodami. Skoro nie załapałeś o co chodziło painlustowi z ekranem wewnętrznym miałem podstawy przypuszczać, że nie zajrzałeś. Nic ponadto.pik333 pisze:
Dlatego zapytałem o nit podstawki, ponieważ na zdjęciu projektu płytki jest dokładnie przedstawione, że 9 nóżka pierwszej jak i drugiej lampki przedwzmacnicza jest podłączona do masy (do szyny masy na pcb)
Co miałeś na myśli pisząc "na ciemnego składacza" ? Skąd taka antypatia do mnie ?
Spróbowałem zmienić miesce trafka głośnikowego, w rezultacie nic to nie dało, oprócz tego, że zbliżając je do trafa zasilającego słychać głośne wyraźne "brrrr" i cichsze "buuuu", a jak odsunę trafko głośnikowe to słychać tylko "buuuuu".
Możesz mi podpowiedzieć jak byś Ty to rozwiązał ? Dokładnie ten BYK ?mroovka pisze:Ścieżka z prostownika do pierwszego elektrolitu idzie w górę, a na szynę masy z rozgałęzienia
Na dzisiaj tyle.
-
- 250...374 postów
Sprawa wręcz podstawowa:
„Obszar zabroniony” to odcinek pomiedzy mostkiem prostowniczym, a PIERWSZYM elektrolitem.
Na tym odcinku wystepuja najwieksze tętnienia, związane z doładowaniem pierwszego kondensatora..
Masz płytkę, tnij ścieżki i rób mostki z izolowanego kabla, taki jest koszt robienia na „czuja”.
„Obszar zabroniony” to odcinek pomiedzy mostkiem prostowniczym, a PIERWSZYM elektrolitem.
Na tym odcinku wystepuja najwieksze tętnienia, związane z doładowaniem pierwszego kondensatora..
Masz płytkę, tnij ścieżki i rób mostki z izolowanego kabla, taki jest koszt robienia na „czuja”.
Projektując płytkę sugerowałem się płytką Marvel'a (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb2 ... a6b04.html , fotkę znalazłem bodajże na tym forum). Na tamtej PCB także jest masa prowadzona od mostka do pierwszych elektrolitów, tylko nie rozumiem (nie wiem) dlaczego jest rozdzielona dalej do szyny (na złączu J3). Jaka jest różnica, w tej częsci PCB, między moją płytką a Marvel'a ?V@MVampirE pisze:Sprawa wręcz podstawowa:
Zrobiłem eksperyment, tzn. usunąłem lampy preampu, wylutowałem R18 (nie ma napięcia na preampie), potencjometr master odłączony od preampu, tak więc pozostała tylko lampa końcówki. No i nadal słychać "buuuu", poziom tego "buuu" jest niezależne od kręcenia potkiem master. Po dołączeniu masy od chassis, słychać dodatkowo "brrrr". Ten odgłos jest już zależny od potka master, czym bardziej master rozkręcony, tym głośniej słychać "brrrr.
Już wiem, że projektowanie PCB do wzmacniaczy lampowych to nie to co PCB pod układy scalone czy tranzystory (uświadomił mi to painlus). Zauważyłem popełnione błędy i już się wziąłem za przeprojektowanie PCB.
-
- 250...374 postów
Ja widzę że na płytce Marvela masa jest rozdzielna przy pierwszym kondensatorze elektrolitycznym, a u ciebie idzie prosto od mostka.
No kurde nie wiem jak to prościej opisać, do ścieżki między mostkiem i kondensatorem nie ma być nic podłączone, wszystko ma iść dopiero od nóżek pierwszego kondensatora (to samo tyczy się „+”).
Odłącz wszystkie wtórne od płytki i wszystkie kable od głośnikowego. Podłącz miliwoltomierz pod pierwotne uzwojenie głośnikowego i włącz zasilanie. Na woltomierzu nie powinno nic się pojawić, jeśli masz dobrze rozmieszczone trafa na chassis.
No kurde nie wiem jak to prościej opisać, do ścieżki między mostkiem i kondensatorem nie ma być nic podłączone, wszystko ma iść dopiero od nóżek pierwszego kondensatora (to samo tyczy się „+”).
Odłącz wszystkie wtórne od płytki i wszystkie kable od głośnikowego. Podłącz miliwoltomierz pod pierwotne uzwojenie głośnikowego i włącz zasilanie. Na woltomierzu nie powinno nic się pojawić, jeśli masz dobrze rozmieszczone trafa na chassis.