Atom 5W i problem z brumem ...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pik333
10...14 postów
10...14 postów

Atom 5W i problem z brumem ...

Post autor: pik333 »

Witam wszystkich ...

Mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Do tego czasu grywałem na tranzystorowym wzmacniaczach, przyszedł więc czas na coś lampowego.
Na "pierwszy raz" poszedł Atom 5W (chyba dobry pomysł ?).

Zaprojektowałem PCB (wzorowałem się na PCB Marvel'a - Dzięki). Schemat ogólnie wszystkim znany.
Wszystko by było super, gdyby nie mały problem, a mianowicie:
- piski
- brumy

Piski o wysokiej częstotliwości pojawiają się tylko przy rozkręceniu MID powyżej 3/4 (przy gain, bass, treble na max.)

Brumy są cały czas, pojawiają się już zaraz po włączeniu grzania na lampkach, ale ten brum jest słyszany baaaardzo cicho tylko na słuchawkach, ale po włączeniu nap. anodowego burczy głośniej. Wyjąłem lampy z przedwzmacniacza, została tylko EL84 i sprawdziłem, buczy dalej. Gdzie mogłem popełnić błąd (błędy) ?

Obydwa objawy sprawdzałem przy wejściu zwartym do masy.

Dodaję zdjęcia wykonanego wzmacniacza.
http://www.fotosik.pl/u/pik333/album/1077989

Proszę o pomoc.
wmalec
20...24 posty
20...24 posty

Re: Atom 5W i problem z brumem ...

Post autor: wmalec »

Piski o wysokiej częstotliwości pojawiają się tylko przy rozkręceniu MID powyżej 3/4 (przy gain, bass, treble na max.)
Spróbuj zamienić miejscami końce uzwojenia wtórnego transformatora wyjściowego tj. aby do masy podłączona była inna końcówka uzwojenia niż obecnie.
Brumy są cały czas, pojawiają się już zaraz po włączeniu grzania na lampkach.
Jeśli dobrze widzę to masa gniazda wejściowego jest podłączona do chasis, jednocześnie zacisk masy złącza do którego wpięty jest kabel od gniazda wejściowego jest podpięty do chasis. Odizoluj masę gniazda wejściowego od blachy a masę płytki spróbuj dołączyć do blachy w innym punkcie.

Poczytaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Proponuję pozakładać ekrany na lampy przedwzmacniacza.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nie da sie innej końcówki uzwojenia wtórnego podpiąć do masy bo trafo ma tylko jedną końcówkę "0" i odczepy na 4 i 8 Om. Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: federerer »

Zastanawia mnie czemu nie skorzystał z gotowego, sprawdzonego wzoru płytki - mniej okazji żeby coś popsuć... :wink:
pik333
10...14 postów
10...14 postów

Jeśli dobrze widzę to masa gniazda wejściowego jest podłączona do chasis, jednocześnie zacisk masy złącza do którego wpięty jest kabel od gniazda wejściowego jest podpięty do chasis. Odizoluj masę gniazda wejściowego od blachy a masę płytki spróbuj dołączyć do blachy w innym punkcie.
Masa gniazda wej. NIE JEST podłączona do chassis, tylko ekranem do masy na płytce.
Proponuję pozakładać ekrany na lampy przedwzmacniacza.
Przy testach pierwszą lampę ekranowałem kubkiem metalowym, było bez zmian.
Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.

Czy pisząć "ekran wewn." chodziło Ci o ten środkowy pin podstawki ? on jest połączony krótkim przewodem do masy (szyny masy na płytce).
Zastanawia mnie czemu nie skorzystał z gotowego, sprawdzonego wzoru płytki - mniej okazji żeby coś popsuć... :wink:
Nie skorzystałem, ponieważ z tego ma być combo a nie head, a ważne było, wizualnie ocywiście, żeby wejście było po lewej stronie.

Najważniesze dla mnie jest bumienie (przedzwięk z trafa), tzn. tego się chcę najbardziej pozbyć.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

pik333 pisze:
Ekrany wewnetrzne 6N2P powinny być podpięte do masy poprzez pin 9, a na lampach preampu powinny być ekrany. pewnie jest masę innych rzeczy, które skaszaniłeś.

Czy pisząć "ekran wewn." chodziło Ci o ten środkowy pin podstawki ? on jest połączony krótkim przewodem do masy (szyny masy na płytce)..
Skoro painlust napisał o 9 nóżce połączonej z ekranem wewnętrznym lampy, to znaczy że napisał o 9 nóżce, a nie o nicie postawki... Jak się składa wzmacniacz metodą "na ciemnego składacza", to nic dziwnego, że potem wychodzą rózne kwiatki w układzie i że się nie rozumie o co pytają chcący pomóc użytkownicy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
pik333
10...14 postów
10...14 postów

Thereminator pisze:
pik333 pisze:

Czy pisząć "ekran wewn." chodziło Ci o ten środkowy pin podstawki ? on jest połączony krótkim przewodem do masy (szyny masy na płytce)..
Skoro painlust napisał o 9 nóżce połączonej z ekranem wewnętrznym lampy, to znaczy że napisał o 9 nóżce, a nie o nicie postawki... Jak się składa wzmacniacz metodą "na ciemnego składacza", to nic dziwnego, że potem wychodzą rózne kwiatki w układzie i że się nie rozumie o co pytają chcący pomóc użytkownicy.
Dlatego zapytałem o nit podstawki, ponieważ na zdjęciu projektu płytki jest dokładnie przedstawione, że 9 nóżka pierwszej jak i drugiej lampki przedwzmacnicza jest podłączona do masy (do szyny masy na pcb)

Co miałeś na myśli pisząc "na ciemnego składacza" ? Skąd taka antypatia do mnie ? Nie jestem całkowicie ciemny z elektroniki, ale także nie jestem wszechwiedzący. Założyłem wątek z moim problemem, ponieważ uznałem, że może pomimo dość sporego przewertowania wielu stron z tematyką lampową, zrobiłem coś źle, a ja tego nie dostrzegam. Nie raz mi się zdarzyło w życiu, że świeże spojrzenie na sprawę innej osoby pomogło rozwiązać problem.

Poza tym, brumienie pozostaje słyszalne w słuchawkach/głośniku po wyjęciu obu lamp preampu, czyli na samej koncówce (EL84)
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: mroovka »

Szynę masy masz podpiętą w złym miejscu.
Ścieżka z prostownika do pierwszego elektrolitu idzie w górę, a na szynę masy z rozgałęzienia
idzie osobna ścieżka prosto z mostka prostowniczego. Byk!

To samo elektrolity pozostałych stopni.
Są podpięte do szyny własną ścieżką (długą), która z szyną masy łączy się w jednym miejscu.
Powinny być podpięte do szyny bezpośrendio tam, gdzie jest masa stopnia zasilanego
z danego kondensatora.

Poszukaj Zagraya Vacuum Voodoo, tam bardzo ładnie widać (gdy się przyjrzy), w jaki sposób
robi się szynę masy i Vbat na PCB i lokalne punkty masy.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

pik333 pisze:
Dlatego zapytałem o nit podstawki, ponieważ na zdjęciu projektu płytki jest dokładnie przedstawione, że 9 nóżka pierwszej jak i drugiej lampki przedwzmacnicza jest podłączona do masy (do szyny masy na pcb)

Co miałeś na myśli pisząc "na ciemnego składacza" ? Skąd taka antypatia do mnie ?
Nic osobistego. Po prostu jest dla mnie oczywiste, że przed robieniem czegoś na lampach należy zajrzeć do karty katalogowej, choćby po to żeby znać połączenia wyprowadzeń z elektrodami. Skoro nie załapałeś o co chodziło painlustowi z ekranem wewnętrznym miałem podstawy przypuszczać, że nie zajrzałeś. Nic ponadto.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Projektować PCB do lamp to nie jest to samo co do tranzystorów. Tu pułapek jest masakrycznie dużo. Nie wiem ile poświęciłeś godzin na zaprojektowanie tego PCB, ale ja właśnie skończyłem projektować PCB pod mojego powiedzmy "autorskiego" preampa + inverter a więc obsługującego 4 lampy. Zajęło mi to 12 godzin bitego projektowania, a wiedz, że jest to tylko i wyłacznie zamiennik stosowanego przezemnie systemu drabinkowego, a i tak może się okazać, że jest z nim coś nie tak...
pik333
10...14 postów
10...14 postów

Thereminator pisze:
pik333 pisze:

Co miałeś na myśli pisząc "na ciemnego składacza" ? Skąd taka antypatia do mnie ?
Nic osobistego. Po prostu jest dla mnie oczywiste, że przed robieniem czegoś na lampach należy zajrzeć do karty katalogowej, choćby po to żeby znać połączenia wyprowadzeń z elektrodami. Skoro nie załapałeś o co chodziło painlustowi z ekranem wewnętrznym miałem podstawy przypuszczać, że nie zajrzałeś. Nic ponadto.
Thereminatorze, zajrzałem do karty katalogowej, nie jednej. A nie załapałem o co painlusowi chodziło tylko dlatego, ponieważ na jednym ze zdjęć (zdjęcie z projektem pcb) widać, że dziewiąte nóżki każdej z lamp preampu (6N2P) są podłączone do masy i długo się zastanawiałem, o co może painlusowi chodzić. Nie pomyślałem, że painlus tego nie zauważył. Ok, nie ważne ...

Spróbowałem zmienić miesce trafka głośnikowego, w rezultacie nic to nie dało, oprócz tego, że zbliżając je do trafa zasilającego słychać głośne wyraźne "brrrr" i cichsze "buuuu", a jak odsunę trafko głośnikowe to słychać tylko "buuuuu".
mroovka pisze:Ścieżka z prostownika do pierwszego elektrolitu idzie w górę, a na szynę masy z rozgałęzienia
idzie osobna ścieżka prosto z mostka prostowniczego. Byk!
Możesz mi podpowiedzieć jak byś Ty to rozwiązał ? Dokładnie ten BYK ?

Na dzisiaj tyle.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Sprawa wręcz podstawowa:
„Obszar zabroniony” to odcinek pomiedzy mostkiem prostowniczym, a PIERWSZYM elektrolitem.
Na tym odcinku wystepuja najwieksze tętnienia, związane z doładowaniem pierwszego kondensatora..

Masz płytkę, tnij ścieżki i rób mostki z izolowanego kabla, taki jest koszt robienia na „czuja”.
pik333
10...14 postów
10...14 postów

V@MVampirE pisze:Sprawa wręcz podstawowa:
„Obszar zabroniony” to odcinek pomiedzy mostkiem prostowniczym, a PIERWSZYM elektrolitem.
Na tym odcinku wystepuja najwieksze tętnienia, związane z doładowaniem pierwszego kondensatora..

Masz płytkę, tnij ścieżki i rób mostki z izolowanego kabla, taki jest koszt robienia na „czuja”.
Projektując płytkę sugerowałem się płytką Marvel'a (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb2 ... a6b04.html , fotkę znalazłem bodajże na tym forum). Na tamtej PCB także jest masa prowadzona od mostka do pierwszych elektrolitów, tylko nie rozumiem (nie wiem) dlaczego jest rozdzielona dalej do szyny (na złączu J3). Jaka jest różnica, w tej częsci PCB, między moją płytką a Marvel'a ?

Zrobiłem eksperyment, tzn. usunąłem lampy preampu, wylutowałem R18 (nie ma napięcia na preampie), potencjometr master odłączony od preampu, tak więc pozostała tylko lampa końcówki. No i nadal słychać "buuuu", poziom tego "buuu" jest niezależne od kręcenia potkiem master. Po dołączeniu masy od chassis, słychać dodatkowo "brrrr". Ten odgłos jest już zależny od potka master, czym bardziej master rozkręcony, tym głośniej słychać "brrrr.

Już wiem, że projektowanie PCB do wzmacniaczy lampowych to nie to co PCB pod układy scalone czy tranzystory (uświadomił mi to painlus). Zauważyłem popełnione błędy i już się wziąłem za przeprojektowanie PCB.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Ja widzę że na płytce Marvela masa jest rozdzielna przy pierwszym kondensatorze elektrolitycznym, a u ciebie idzie prosto od mostka.
No kurde nie wiem jak to prościej opisać, do ścieżki między mostkiem i kondensatorem nie ma być nic podłączone, wszystko ma iść dopiero od nóżek pierwszego kondensatora (to samo tyczy się „+”).

Odłącz wszystkie wtórne od płytki i wszystkie kable od głośnikowego. Podłącz miliwoltomierz pod pierwotne uzwojenie głośnikowego i włącz zasilanie. Na woltomierzu nie powinno nic się pojawić, jeśli masz dobrze rozmieszczone trafa na chassis.
ODPOWIEDZ