Wybacz, chodziło oczywiście o układ ze strony 123. Sama nazwa wskazuje na to że jest on 'prosty' w złożeniu. Płytki gotowe, całość pięknie opisana, nie powinno być problemów nawet jak na twój wiek (sam pierwsze lampowe wzmacniacze gitarowe składałem w gimnazjum). Przed pierwszym uruchomieniem wszystko kilka razy posprawdzaj. Ważne żebyś naprawdę bacznie uważał na napięcia w układzie, uruchomionego wzmacniacza jeśli nie trzeba to wogóle nie dotykaj, a jeśli trzeba to jakimś izolatorem (izolowany śrubokręt nie jest dobry ). Staraj się zawsze o podłączanie go do gniazdka z uziemieniem, najlepiej poprzez listwę z wyłącznikiem aby w razie awarii szybko odłączyć go od sieci. Metalową obudowę również podłącz do bolca uziemienia.
Kiedyś czytałem ten artykuł. Chodzi o to że ja mam kilka tv lampowych i nie chce mi się wszystkich na raz rozbierać, więc dlatego pytam w którym ten tg mógł by być
To chyba nie są lampy powszechnie nazywane "ruskimi diabełkami". Poza tym zaczynam mieć uczucie, że temat traci pierwotny wątek i staje się dywagacją o wszystkim i o niczym.
Dziubdziu chce sobie tez chyba narobic gwiazdek piszac posty pod swoimi postami, mimo, iz zwrocono mu juz na to uwage wczesniej...
Dziubdziu -- ws traf napisz do Kacpra -- nick Kaka.
ja mam kilka tv lampowych i nie chce mi się wszystkich na raz rozbierać, więc dlatego pytam w którym ten tg mógł by być
Jak masz kilka tv lampowych to lepiej je odstap komus i za zebrana kase kup nowe trafa Na tym forum zostaniesz 'zjedzony' zywcem za zdewastowanie/skanibalizowanie sprawnego/do uratowania OTV lub radia... Zerknij do dzialow TV i Radio to zobaczysz, co koledzy potrafia zrobic.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Jak widac wcale nie pomoglo... Niereformowalny jestes? Jesli juz napiszesz posta i wyslesz, to mozesz go EDYTOWAC. Skorzystaj z tego.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
Dla mnie ten watek od poczatku nawet do dzialu dla poczatkujacych sie nie nadaje... Kolega najwyrazniej oczekuje, ze wszystko mu zostanie podane na tacy. Przeciez juz wczesniej podano, na czym mozna poskladac (Piotr proponowal EL34 i ECC83), proponowano ksiazke Adama... Czego wiecej chciec?
Pozdr,
-Tomek Drabas
http://allegro.pl/modul-wzmacniacza-2x- ... 80293.html tutaj będziesz miał łatwo i tanio .
Nawet jak uszkodzisz lampy to koszt nie wielki .
Tylko trafka musisz sobie kupić . U tego samego Pana masz złożone PP EL84 tylko cena nieco wyższa choć i tak jest to tanio.
Z racji tego że Pan sprawdza te układy i przychodzą gotowe zmontowane i polutowane (a to również jest cenny czas którego w życiu ciągle mamy mało).
Transformatory zamówisz u Pietro4 i gotowe po kłopocie .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5