Vox ad30vt - pisk i buczenie.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mich3000
125...249 postów
125...249 postów

Vox ad30vt - pisk i buczenie.

Post autor: mich3000 »

Witam, mój znajomy posiada wzmacniacz vox'a jak w temacie. Posiada jedną lampę 12ax7 ( oczywiście lampa to tylko chwyt marketingowy o czym wszyscy wiedzą :) ) . Niemniej jednak wzmacniacz brzmi bardzo dobrze jak na tranzystorowy , posiada wbudowane efekty itd. Ogólnie przyzwoity sprzęt jak do domu. Można go obejrzeć tutaj: http://www.guitarmasterclass.net/wiki/i ... nix_Review. Problem pojawił się w zasadzie bez żadnych objawów , żaden dym , zapach "przegrzania" itp. Został wyłączony , a po ponownym włączeniu go z głośnika wydobywa się tylko buczenie. Ma to jakiś związek z potencjometrem "power level" na tylnym panelu wzmacniacza. Po skręceniu tego potencjometru do min. wzmacniacz buczy naprawdę głośno i nie reaguje na żadną zmianę potencjometrów na górnym panelu. Po przesunięciu potencjometru Power Level na pozycję 1 wzmacniacz tylko piszczy - jakby się sprzęgał. Gdy obróci się go na większą moc wzmacniacz działa poprawnie. Co może być tego przyczyną ? . Zepsuty potencjometr , a może coś poważniejszego? Może ktoś miał styczność z tym wzmacniaczem i podobnym problemem. Pozdrawiam Michał.
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Re: Vox ad30vt - pisk i buczenie.

Post autor: czapa tranzystor »

Daj do naprawy to zapłacisz 100 zł za wymianę 12ax7 ,ale jak będzie miał dwie to zapłacisz dwa ray tyle.
Nie wiem nie znam się na tym może być coś innego.

:oops: :oops: :oops: :oops:
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Vox ad30vt - pisk i buczenie.

Post autor: whwp »

Z podobnym wzmacniaczem miałem podobny problem. Okazało się, że była przestrzelona dioda w mostku prostowniczym.
Wojtek SQ2KRZ
ODPOWIEDZ