Preamp lub efekt gitarowy, na początek

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
psix
5...9 postów
5...9 postów

Preamp lub efekt gitarowy, na początek

Post autor: psix »

Witam szukam BANALNIE prostej konstrukcji preampu gitarowego lub efektu- kostki efektowej przester-owującej pasmo gitary chciałbym aby konstrukcja była oparta na łatwo dostępnych materiałach.

może to być efekt lampowy, aczkolwiek niekoniecznie:)

prosił bym o posyłanie schematów które nie sprawia początkującemu kłopotu czyli przejrzysty layout oraz wszytko wyjasnione i proste jak CEP :)

pozdrawiam pSix
Six
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Re: Preamp lub efekt gitarowy, na początek

Post autor: PanG »

Awatar użytkownika
psix
5...9 postów
5...9 postów

witam odnośnie tego linku
http://www.runoffgroove.com/grace-sm.pdf
to w potencjometrach to widok ich w tym layoucie jest to widok z tyłu?
czy widok z przodu od strony gałki ?
Oraz pytanie na przyszłość jak poznać która nóżka w potencjometrze ma jaki numer ?

Obrazek
na potencjometrze jest napisane A100K co to dokładnie znaczy czy jest to potencjometr liniowy?
i zastosowanie np innego potencjometr-a np słabszego lub mocniejszego co zmieni w układzie audio

pozdrawiam pSix
Six
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Z reguły w widoku jak na foto układ wyprowadzeń jest następujący: "dół" potencjometru czyli początek ścieżki oporowej (najczęściej do masy), suwak, "góra" - koniec ścieżki oporowej.

"A" wg. tradycyjnego systemu oznaczeń to potencjometr liniowy, jednak ten potencjometr wygląda mi na chiński, najczęściej spotykany na rynku, a one mają odwrotnie, "A" to logarytmiczny, "B" - liniowy. Dla pewności można podłączyć go do omomierza i kręcąc wykreślić z grubsza charakterystykę. Z pomocą tego przyrządu określisz też wyprowadzenia.

Jeżeli chodzi o wartość to np. w regulatorach barwy pewnie jest bardziej krytyczna a w przypadku regulatora głośności niespecjalnie. Nie wiem jak tam we wzmacniaczach gitarowych, tu niech się wypowiedzą koledzy ale w zwyczajnych, audio, gdzie potencjometr siły głosu występuje na wejściu, można sobie pozwolić na bardzo dużą swobodę i np. jakakolwiek wartość z zakresu 10 kΩ do, powiedzmy 470 kΩ będzie dobra.
_
Awatar użytkownika
psix
5...9 postów
5...9 postów

fugasi pisze:Z reguły w widoku jak na foto układ wyprowadzeń jest następujący: "dół" potencjometru czyli początek ścieżki oporowej (najczęściej do masy), suwak, "góra" - koniec ścieżki oporowej.
.
wnioskując z błyskawicznej odpowiedzi
Obrazek

A - 1

B - 2

C - 3

mam nadzieje że dobrze wnioskuje

ps. dziękuje za cenne rady oraz zainteresowanie

Oraz proszę o podsyłanie schematów i layoutów o które prosiłem na górze postu :)

Pozdrawiam pSix
Six
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Poprzednio nie wejrzałem nawet w linkowany pdf (scalak :twisted: ) ale tak, jest tak, jak wywnioskowałeś. Końcówka 1 (A) potencjometru po prawej stronie dołączona do masy, lewy potencjometr ma tę końcówkę niepodłączoną w ogóle.
Potencjometry są narysowane od tyłu.
_
ODPOWIEDZ