Improwizowane uziemienie.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Improwizowane uziemienie.

Post autor: V@MVampirE »

Witam,

Sprawa wygląda tak, potrzebuje uziemienia, z uwagi na gitarę (nawet nagrywana prosto w Hi-Z łapie brum kiedy oderwę łapy od metalowych części) i head lampowy (tutaj brum i bezpieczeństwo).
Zerowanie odpada, wynajmuje komunistyczną melinę, chyba z alu kablami (remont obejmował tylko klatkę, czyli do licznika jest chyba ok), a ten dziad do którego nie ma za grosz szacunku, a którego wynajmuję miał by obiekcje, jak bym mu ruszył vintage gniazdka bez bolca (które sam montował :] ).

Zostaje mi dwie opcje 10m kabla i rury w łazience, oraz kabel plączący się pod nogami, patent powinien zadziałać, bo nie raz to już widziałem.

Opcja druga to kaloryfery, po gruntownych remontach w tym roku, raczej na pewno uziemione, ogrzewanie z ciepłowni, więc węzeł w bloku powinien być uziemiony.

Pytanie główne:
Czy jest jakiś sposób sprawdzenia uziemienia instalacji grzewczej?
Mam 1,5m od listwy do kaloryfera, więc trochę problemów odpada. Testowe podłączenie zaowocowało zmniejszeniem brumu, wszystko działało.

Czytałem posty z tego forum, jak i co się nawinęło w necie. Wiem że jest to marne rozwiązanie, ale z braku lepszej opcji, szukam jakiegokolwiek rozwiązania i opinii osób bardziej biegłych w takich sprawach.

EDIT: Dokonałem stosownych zmian w treści, przepraszam za ostry język.

Pozdrawiam,
VV
Ostatnio zmieniony czw, 12 stycznia 2012, 12:46 przez V@MVampirE, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Improwizowane uziemienie.

Post autor: gsmok »

Czy problem, nawet drażliwy musi być opisany w taki sposób? :oops:
Przenoszę wątek do działu Inne bo ma charakter ogólny nie związany z konkretnym działem lampowym
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
ODPOWIEDZ