Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Piszę tutaj nie pierwszy raz, dawniej pod nickiem altusmann jednak nie dało rady odzyskać hasła z konta, głównie dlatego, że konto mailowe wygasło po paru latach nieaktywności. Postanowiłem wrócić trochę do tematu lamp jednak dawna moja wiedza jak by to powiedzieć wyparowała w ciągu 6 lat bezczynności i zapomnienia .
Posiadam wzmacniacz radiowęzłowy bis 105 i chciałbym zamontować do niego lampę EM87 lub EM84 to już bez różnicy najlepiej na wyjściu sygnału oraz w miarę możliwości przerobić układ z tranzystorowego na lampowy. Chciałbym usunąć też wejście mikrofonu i wszystkie elementy związane z mikrofonem (nie mam zamiaru go używać ) z pewnością to uprości konstrukcje. Problem w tym, że tak jak pisałem wcześniej muszę wrócić do początku . Wiem, że dawniej ktoś tutaj przerabiał bis'a jednak schematu nie znalazłem. Potrzebował bym też porad w kwestii montażu wskaźnika EM84 oraz wykonania reszty. Generalnie moja wiedza jest znikoma. Lampy posiadam, dosyć spory zbiór więc z towarem nie będzie problemu.
Bis 105 przeróbka potrzebna pomoc.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Bis 105 przeróbka potrzebna pomoc.
Najprościej "pożyczyć" układ z wcześniejszych wersji tych wzmacniaczy. Magiczne oczko używane było we wzmacniaczach "Telos" i "Ampli". Schematy na ogół dostępne, "wyciąć" należy tylko odpowiednie fragmenty schematu i powinno pasować.
- Andrew
- 250...374 postów
Jeżeli nie posiadasz doświadczenia w konstruowaniu układów lampowych, to zdecydowanie odradzam- napięcie anodowe wynosi ponad 400VDC, poza tym łatwo uszkodzić EL34 w trakcie uruchamiania,jeśli nie zachowa się ostrożności.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Robiłem dawniej wzmacniacz na ecl i trochę grzebałem w radioodbiornikach, wiem jakie to napięcie itd generalnie chodzi mi o jakiś pomysł, o dawnych wzmacniaczach radiowęzłowych fakt nie pomyślałem, dzięki za podpowiedź. Była kiedyś, ba nawet nadal figuruje na fonarze przeróbka bis'a w wykonaniu użytkownika Vault Dweller . Jednak poza szczegółowym opisem brakuje tam schematu. Chodzi mi o coś prostego jak na razie poszukam układu dawnych wzmacniaczy i spróbuję coś wykombinować generalnie chodzi o prostą konstrukcję żeby nic tam zbędnego nie dokładać, chciałbym też zlikwidować ten przydźwięk w głośnikach