preamp gramofonowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szaman
5...9 postów
5...9 postów

preamp gramofonowy

Post autor: szaman »

Witajcie,
Zamierzam zbudować lampowy przedzwzmacniacz gramofonowy, za komponenty do niego jestem w stanie zapłacić do 350 zł. Macie może pod ręką jakiś sprawdzony, niezły schemat ? Czy za taką kwotę jestem w stanie wykonać preamp dobrej jakości ?

Pozdrawiam
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... przeczytaj mój wątek - zatytuowany : trochę brumi.
Aktualnie robię wersję ostateczną.
Powodzenia-Lisor.
szaman
5...9 postów
5...9 postów

Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... schemat? Konstrukcja pewnie działa, bo ma swoją stronę. Moja na razie jest lepsza, bo już ją mam. Elektrycznie niech ją ocenią fachowcy.
Ja jestem praktykiem. Swoją drogą skopiowanie preampu nie jest proste
dla laika, bo brumi... No ale nie trzeba tracić ducha i trza lutować. Przecież
to świetna zabawa.
Pozdrawiam-Lisor.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
szaman pisze:Dzięki,
a co sądzisz o tym : http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/sapindex.htm
?
IMO zrobiony porządnie. Różnicowy stopień wstepny jest jak najbardziej na miejscu, bo w układzie o duźej czułości uchroni trochę od przydźwięków i sprzężeń przez zasilanie. Możesz mieć trochę kłopotów ze zdobyciem stabilistorów - wtedy można pomyśleć nad rozwiązaniem inaczej zasilania lamp przy zachowaniu ogólnej koncepcji rozwiązania.

Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:Możesz mieć trochę kłopotów ze zdobyciem stabilistorów - wtedy można pomyśleć nad rozwiązaniem inaczej zasilania lamp przy zachowaniu ogólnej koncepcji rozwiązania.
Jakie tam są stabiliztory, bo nie znalazłem ntym schemacie (ew. to skutek braku snu :), a mogę je mieć.
BTW. A to na pewno mają być stabilistory (diody Zenera), czy stabilitrony (lampy jarzeniowe).?
Jasiu

tszczesn pisze:
Jasiu pisze:Możesz mieć trochę kłopotów ze zdobyciem stabilistorów - wtedy można pomyśleć nad rozwiązaniem inaczej zasilania lamp przy zachowaniu ogólnej koncepcji rozwiązania.
Jakie tam są stabiliztory, bo nie znalazłem ntym schemacie (ew. to skutek braku snu :), a mogę je mieć.
BTW. A to na pewno mają być stabilistory (diody Zenera), czy stabilitrony (lampy jarzeniowe).?
Trzy sztuki NE2.

Masz rację, że stabilitron brzmi lepiej. "Stabilistorami" nazywa te lampy Antoniewicz w swych ksiąźch z lat 50 i powtarzałem za nim. Diod Zenera chyba jeszcze wtedy w powszechnej sprzedaży nie było? Muszę zmienić zwyczaj.

Pozdrawiam
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:
tszczesn pisze: BTW. A to na pewno mają być stabilistory (diody Zenera), czy stabilitrony (lampy jarzeniowe).?
Trzy sztuki NE2.
Nic mi to nie mówi, a katalogu pod ręką nie mam. Jakie to jest napięcie i prąd? Bo prawie na pewno da się dobrać coś z serii SG lub STR, a tych mam sporo.
Jasiu pisze:Masz rację, że stabilitron brzmi lepiej. "Stabilistorami" nazywa te lampy Antoniewicz w swych ksiąźch z lat 50 i powtarzałem za nim. Diod Zenera chyba jeszcze wtedy w powszechnej sprzedaży nie było? Muszę zmienić zwyczaj.
Nie twierdzę, że ja wiem dobrze, po prostu takie rozróżnienie kiedyś widziałem, a nazwy jak dla mnie są w zasadzie wymienne, tylko chciałem sie upewnić że na pewno chodzi o lampy.
szaman
5...9 postów
5...9 postów

Dzięki za opinie,
chyba zdecyduję się na preamp ze strony którą podałem. Powoli zabieram się za gromadzenie elementów. Czy w razie kłopotów mogę liczyć na waszą pomoc ?

Aha, jeszcze jedno. Temat nie związany z lampami ale liczę ktoś mi pomoże. Mam zamiar wymienić kable w ramieniu gramofonu Foniki (jestem na etapie przerabiania go). Jakie kable polecacie ? Bryan ze strony: http://www.bg.awf.wroc.pl/~bryan/audio/MOD_gs.html wspomina o srebrze od naszych braci zza wschodniej granicy.[/url]
Jasiu

Czołem.
szaman pisze:Dzięki za opinie,
chyba zdecyduję się na preamp ze strony którą podałem. Powoli zabieram się za gromadzenie elementów. Czy w razie kłopotów mogę liczyć na waszą pomoc ?
Możesz.
szaman pisze: Aha, jeszcze jedno. Temat nie związany z lampami ale liczę ktoś mi pomoże. Mam zamiar wymienić kable w ramieniu gramofonu Foniki (jestem na etapie przerabiania go). Jakie kable polecacie ? Bryan ze strony: http://www.bg.awf.wroc.pl/~bryan/audio/MOD_gs.html wspomina o srebrze od naszych braci zza wschodniej granicy.[/url]
A po co chcesz je wymieniać? Myszy zjadły?

Jasiu
szaman
5...9 postów
5...9 postów

Bo są to kable które umieścił tam producent. I nie są najlepsze.
Chciałbym wycisnąć z gramofonu jak najwięcej.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... w kwestii Foniki. Daj sobie z tym spokój. Z punktu widzenia jokości wykonania to wg mnie jest to nieporozumienie. Kup na Wolumenie przechodzonego Duala lub coś podobnego. Zapłacisz 150 zł i nie będziesz
miał problemu z krzywym talerzem , zacierającym się łożyskiem etc.
Modyfikowałem kiedyś Bernarda. Straciłem czas i w zasadzie niczego
nie dokonałem. Grało to beznadziejnie.
Lisor.
szaman
5...9 postów
5...9 postów

Pozwole sobie się z tobą niezgodzić. Słyszałem trzy przerobione Foniki. Grały dobrze, przynajmniej dla mnie.
Jasiu

szaman pisze:Bo są to kable które umieścił tam producent. I nie są najlepsze.
Chciałbym wycisnąć z gramofonu jak najwięcej.
To tak jakbyś chciał wycisnąć jak najwięcej z samochodu zmieniając kocyk na tylnim siedzeniu.

Jasiu
szaman
5...9 postów
5...9 postów

Zmiana kabli w ramieniu nie jest jedyną w tym sprzęcie. Inne będą:
- wkładka
- tależ
- kable sygnałowe
- gniazda
- transformator na zewnątrz
- może nowa obudowa