Przeróbka charakterograu do pomiary lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Przeróbka charakterograu do pomiary lamp

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Witam. Zainteresowało mnie kilka filmików na YouTube http://www.youtube.com/watch?v=m4PtIBT5 ... re=related gdzie bez większych problemów są adoptowane charakterografy do tranzystorów, do pomiaru charakterystyk lamp. Otóż posiadam charakterograf EMG TR4805, posiadam do niego schemat. Ale tu pytanie, co przerobić, jak podawać napięcie anodowe?
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Re: Przeróbka charakterograu do pomiary lamp

Jak na razie udało mi się tyle uzyskać, charakterograf działa tylko do 100V, powyżej, pojawiają się jakieś zakłócenia. Lampa 6Ź1P, bo akurat taką podstawkę znalazłem.
Załączniki
char.jpg
arturo37
2 posty
2 posty

Post autor: arturo37 »

O dopiero zauważyłem, że ktoś walczył z takim samym odpowiednikiem CT-71, który mimo iż ma napisane, ze dysponuje napięciem do 1000v!!! na wyjście daje tylko max 100v... i taki podejrzewam ma dostępny zakres napięć wyjściowych i bez modyfikacji elektroniki nie da się wykorzystać powyżej tego zakresu.
A propo jak podłączyłeś/łaś elektrod pod gniazdka B, C, E ...bez dodatkowych rezystorów, dzielników???

Szkoda, ze jest mało osób zainteresowanych przeróbkami tego typu....sprzęty pójdą na złom.
Jakieś postępy dało się uzyskać?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

U mnie daje 50-100V zależy na czym, wyżej pali bezpiecznik. 1000V da, ale bez obciążenia. Myślę że to problem z autotrafem.
ODPOWIEDZ