Kto płaci abonament za RTV?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Kto płaci abonament za RTV?

Post autor: fugasi »

kaem pisze:A spróbujcie nie płacić tego "rekietu" w takich komunistycznych krajach jak Niemcy czy UK.
Fakt iż bandytyzm rozpleniony jest na niemal po całym świecie wcale nie upoważnia nas do nazywania szamba perfumerią, jak rzekł kultowy zakonnik z konkurencyjnych mediów.
_
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Jarosław pisze:Ja, jako końcowy konsument, zapłaciłem niemały podatek przy kupnie telewizora/radia :?
Nie zamierzam płacić jeszcze raz...
Skoro społeczeństwo wybrało taki rząd, to jestem przeciwny temu społeczeństwu.
Koniec kropka. A dyskusja od samego początku chyba podąża dużymi krokami do kosza.
Podatek zapłaciłeś też przy kupnie mieszkania. Co nie zwalnia Cię od ponoszenia kosztów bieżących związanych z jego utrzymaniem (nawet jeśli jest Twoje).
A takiej dyskusji w ogóle nie powinno tu być. Ale skoro już się pojawiła, to dlaczego wszystkie głosy mają być "onetowo zgodne"?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W ogóle ta dyskusja za moment będzie już miała znaczenie tylko historyczne. Cyfrowe media umożliwiają wreszcie płacenie za co się chce i niepłacenie za gwałt w eterze (oglądasz/słuchasz czy nie - płać, bo masz eter!).
A jeśli reżimowe media mimo to będą się upierać przy swoim, to znajdzie się parę worków nawozu azotowego pod fundamenty (czuję niedosyt po tegorocznym Sylwestrze).
_
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Jarosław pisze:
krzem3 pisze: Druga sprawa nie płacimy za oglądanie i słuchanie,tylko za posiadanie radia i TV,a czy się ogląda DVD,
czy słucha CD,to nikogo nie obchodzi.
krzem3
Ja, jako końcowy konsument, zapłaciłem niemały podatek przy kupnie telewizora/radia :?
Nie zamierzam płacić jeszcze raz...
Skoro społeczeństwo wybrało taki rząd, to jestem przeciwny temu społeczeństwu.
Koniec kropka. A dyskusja od samego początku chyba podąża dużymi krokami do kosza.
Powtarzam że opłata jest nie za oglądanie,bo kto by to sprawdził,lecz za posiadanie radia czy TV.
Można posiadać 10 sztuk,opłata dotyczy jednego radia i telewizora.
Płaciłeś za TV,a nie za abonament,czy to tak trudno zrozumieć,sam powinieneś zgłosić się
w urzędzie pocztowym i zrobić rejestrację.
O koszu zadecyduję moderator,a takich biedaków co nie płaci jest miliony.Miliardy złotych leżą
w domach wcale nie biednego społeczeństwa,które unika płacenia należnego podatku.

krzem3
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Za okupacji się nie płaciło za co tylko się dało (nie dot.RTV) bo nie wypadało dorabiać okupanta.
Za komuny się nie płaciło bo j/w
Teraz nie płacimy bo................
Boże coś Polskę......
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Teraz nie płacimy bo...
Bo znów okupant, niestety. No co ja na to poradzę? Dopuszczasz w ogóle taką możliwość czy zadowalasz się pozorami że skądże znowu, bo po polsku mówi a zamiast bryczesów i czapki z "siodłem" ma normalne porcięta i poczciwe włosy "na pożyczkę"?
_
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Abonament nie dotyczy biedniejszej części społeczeństwa,jeżeli sobie przypominam
to osoby zarabiające do 1560zł,lub 1650zł brutto są zwolnieni z opłaty.
Jest jednak konieczność udokumentowania wynagrodzenia w urzędzie pocztowym.

krzem3
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Panowie!!
Nawet w tym dziale są chyba ciekawsze tematy do prowadzenia dyskusji :?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
geguś

Post autor: geguś »

krzem3 pisze: Więc jak to jest że zarejestrowani muszą płacić,a reszta uchyla się od obowiązku płacenia
należnego podatku dla państwa.
Czym jest podatek? Czym jest należność. Czym jest państwo? Zdajesz sobie sprawę, że "państwo" to taki Twój przedstawiciel na zewnątrz? Zapewne tak. Ale nie zdajesz sobie sprawy, że to "państwo" wydaje więcej niż dostaje. To "państwo" ustala sobie reguły gry, które niekoniecznie są dobre dla wszystkich. Spróbuj w swoim gospodarstwie domowym tak postępować. Pochwal się kiedy ogłosisz bankructwo.

Przykro mi, ale jestem z tych co nie płacą. Gatki o rozwijaniu tv publicznej nie robią na mnie wrażenia.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Jeśli państwo niezdarnie gospodaruje budżetem, to nie ma się co dziwić że społeczeństwo unika płacenia podatków. Abonament należy się państwu, bo państwo tak sobie wymyśliło - gdzie tu powód do dumy z oddawania swoich pieniędzy?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

brys pisze:Abonament należy się państwu, bo państwo tak sobie wymyśliło - gdzie tu powód do dumy z oddawania swoich pieniędzy?
Weźcie sobie do serca poniższe. Jak zaboli, to krzyczcie:
Waldemar D. pisze:Można nie płacić, tylko po co dorabiać do tego ideologię?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zupełnie nie tak biedni obywatele jadą sobie spokojnie na barkach płacących abonament,wstyd.
Dyskusja nie odpowiada zapewne tym,co sobie kpią z prawa i państwa,wielcy patrioci.
Może również przestańmy płacić OC,za energię,podatek dochodowy,ZUS,zobaczymy na jak długo.

Pozdrawiam
krzem3
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Krzem, ja nie "jadę na barkach", telewizji publicznej nieprzymuszony nie oglądam, brzydzi mnie ona.
A tobie życzę podniesienia wszystkich podatków x 2 albo bez kozery x 5 a nawet dołożenia innych, nowych - ze stu, żebyś się jeszcze bardziej obywatelem poczuł. :)
A czy patriotyzm ma coś wspólnego z państwem... :roll: Bardziej z ojczyzną, narodem. Państwa przychodzą i odchodzą, niektóre bywają parszywe i patrioci muszą je zwalczać...
_
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

krzem3 pisze:Zupełnie nie tak biedni obywatele jadą sobie spokojnie na barkach płacących abonament,wstyd.
Dyskusja nie odpowiada zapewne tym,co sobie kpią z prawa i państwa,wielcy patrioci.
Może również przestańmy płacić OC,za energię,podatek dochodowy,ZUS,zobaczymy na jak długo.

Pozdrawiam
krzem3
Przesadzasz. To że ktoś żyje powyżej granicy ubóstwa nie stanowi powodu aby mu tę "nadwyżkę" zabierać pod byle pretekstem przy użyciu kolejnego podatku. Abonament to taki podatek od tego, że kogoś wcześniej było stać na odbiornik (być może niedługo, na komputer). Inne też nie lepsze - znam ludzi, który muszą płacić ZUS i rentowe będąc na emeryturze, czyli nie mają już możliwości skorzystać z tych ubezpieczeń. Co więcej, od emerytury płaci się dochodowy, a podobno emerytura jest z pieniędzy zarobionych w czasie pracy zawodowej, więc ten podatek płaci się dwa razy. W rzeczywistości bardziej przypomina piramidę finansową, co też dobrze nie wróży... Zarzucanie braku patriotyzmu osobom, które są w stanie pomyśleć i zakwestionować politykę państwa jest przesadą z Twojej strony. Patriotyzm dotyczy ojczyzny (kraju, kultury, narodu), a nie państwa (rządu i jego przyjaciół).

Może lepiej poszukam nowej ECC40, bo z wypowiadania się w tym wątku nic dobrego nie będzie.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Panowie, na ul. Wiejskiej w Warszawie stoi sobie taki znany wszystkim budynek. Nie lepiej tam skierować te żale? Przecież to pisanie tu i teraz nic nie zmieni. Ja osobiście nie znam nikogo kto by dobrowolnie płacił za cokolwiek.
Zablokowany