Zamiana lampy 6n1p na 6n2p

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Zamiana lampy 6n1p na 6n2p

Post autor: marcin-86 »

Witam szanownych kolegów:) Potrzebuje pomocy w podstawieniu lampy 6n2p na 6n1p z schematu http://www.fonar.com.pl/audio/diy/se_6s ... _se_pa.htm

Pozdrawiam.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Re: Zamiana lampy 6n1p na 6n2p

Znaczy się chcę zamienić lampę 6n1p na 6n2p
klik

Post autor: klik »

Jesli musisz!
Trzeba zmniejszyć rezystory w katodach, na mniejsze, żeby na anodach było około tyle samo,
co wprzódy. Pytanie, czy słabsza rura wysteruje tego smoka?
Salut
andy
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

marcin-86 pisze:Znaczy się chcę zamienić lampę 6n1p na 6n2p
A w jakim celu, jeśli można wiedzieć?
Zamiana nie będzie skomplikowana. Wystarczy jedynie dobrać odpowiednie Ra i Rk, żeby otrzymać żądany punkt pracy.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Witam i wszystkiego dobrego w nowym roku. Chodzi mi o to że lampa 6n2p ma lepsze brzmienie od 6n1p, co do wysterowania lampy 6c33c przez lampe 6n2p nie powinno być problemu tak ? Ma większe wzmocnienie z tego co widze :)
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Myślałem też o połaczeniou dwoje lamp 6n2p i 6n23p lub 6n2p i 5687 co wy na to :)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

marcin-86 pisze:Chodzi mi o to że lampa 6n2p ma lepsze brzmienie od 6n1p
Podobno budujesz wzmacniacz audio, a nie gitarowca...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Witam. Wzmacniacz już jest zrobiony z schematu wyżej :), jecze nie dokończony w kwesti wizualnej ale już gra od dłuższego czasu :), zmienił bym coś w brzmieniu oczywiście na lepsze:)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

marcin-86 pisze:Chodzi mi o to że lampa 6n2p ma lepsze brzmienie od 6n1p
Bez urazy, ale skąd to wiesz?
Ktoś powiedział, coś usłyszałeś, ech... Zaraz rzucą się na ciebie "antyaudiofilskie bojówki" zanim rozmowa zdąży się rozwinąć.
Aby więc zacząć co prędzej, oto podstawowe sprawy:
-Brzmienie w bardzo małym stopniu zależy od lamp przedwzmacniacza.
-Ewentualne różnice w brzmieniu są większe dla różnych układów pracy, niż dla różnych typów lamp.
-Jeżeli rzeczywiście szukasz słyszalnych różnic, to pogrzeb w głośnikach.
-Przerabianie działającego wzmacniacza na inny typ lampy jest odrobinę bez sensu. Ktoś przecież tamten wzmacniacz zaprojektował, prawda? Wyobrażasz sobie, że pomyślał projektując "zastosuję tu gorszą lampę, to kiedy ktoś zbuduje ten układ, będzie mógł ją później zamienić na lepszą"? Mnie raczej się wydaje, że pomyślał "zastosuję taką lampę, jaka jest najbardziej odpowiednia w tym miejscu". Uwierz, myślał nad tym ktoś, kto się porządnie zna na rzeczy ;)
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Dobrze to napisałeś racje muszę przyznać bez bicia, a lampke slyszałem i spodobała mi się bardzo, grała dla mnie bardzo ciepło, cieplej niż 6n1p, i tutaj uparł bym się na nią. Nie chciał bym wprowadzać żadnych dymów audiofilskich do tematu bo nigdy nim nie byłem acz kolwiek mam naczym posłuchać (konstrukcja też DIY).
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

marcin-86 pisze:Witam. Wzmacniacz już jest zrobiony z schematu wyżej :), jecze nie dokończony w kwesti wizualnej ale już gra od dłuższego czasu :), zmienił bym coś w brzmieniu oczywiście na lepsze:)
Cieszę się, że udało Ci się poprawnie poskładać wzmacniacz i jak większość konstruktorów szukasz pewnie sposobu na jakieś ulepszenia. Proponuję na początek zastanowić się co da Ci taka zmiana lampy z technicznego punktu widzenia. Czy sygnał z typowego źródła ok 775mv(0dB) jest w stanie poprawnie wysterować wzmacniacz? Jeśli nie jest można się ewentualnie zacząć zastanawiać nad jakimiś przeróbkami.

Co do zmiany lampy by uzyskać "inny charakter brzmienia" proponuję zapoznać się z tematem założonym dawno,dawno temu, anno domini 2003 przez forowicza o nicku "Jasiu". Temat ten nazywa się "Ludzie nie dajcie się zwariować..." i można go znaleźć tu: viewtopic.php?t=293 Wydaje mi się że każdy kto dopiero zaczyna konstruować wzmacniacze lampowe powinien się z nim zapoznać. (Szkoda, że nie jest "przyklejony" w kąciku dla początkujących)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

marcin-86 pisze:lampke slyszałem i spodobała mi się bardzo, grała dla mnie bardzo ciepło, cieplej niż 6n1p, i tutaj uparł bym się na nią.
Nie wiem, czy dobrze się wyraziłem.

Powiem może inaczej - ja na przykład słyszałem kilkadziesiąt, jak nie więcej wzmacniaczy z 6N2P-EW lub ECC83 na wejściu. Każdy z nich był w pewien sposób inny, jedne były lepsze, inne gorsze, ale nie zależało to od typu użytej lampy, a bardziej od tego, czy została użyta we właściwym miejscu i z poprawnym punktem pracy.
Słyszałem też kilka wzmacniaczy z 6N1P (jest mniej popularna) i mimo doświadczenia w temacie nie podjąłbym się odróżnić uchem czy we wzmacniaczu użyto 6N1P, czy 6N2P.

W moich wzmacniaczach na przykład stosuję 6N2P-EW w dwóch punktach pracy, Ua=100V i Ia=0,5mA oraz Ua=150V i Ia=1mA.
Jeżeli popatrzysz na charakterystyki możesz zauważyć, że w każdym z tych dwóch przypadków otrzymujemy tak naprawdę inną lampę.
Nie ma czegoś takiego jak brzmienie przypisane do danego typu lampy, co nie znaczy, że poszczególne układy nie będą wykazywały różnic, choćby były zbudowane przy użyciu tego samego typu lampy.

Rzuć okiem na takie sprawy:
-Jak zmieni się wzmocnienie przy zmianie lampy? Jakiego wzmocnienia oczekujesz od wzmacniacza?
-Jak zmieni się rezystancja wyjściowa stopnia sterującego? Jaka jest pojemność wejściowa lampy mocy i co stanie się z pasmem?
-Jak zmieni się wydajność prądowa stopnia sterującego? Jak wpłynie to na pasmo przy wysokich poziomach wysterowania?
To są podstawowe różnice między dyskutowanymi lampami. Wszelkie "słodycze" to już dużo dalsze i subtelniejsze zagadnienia, o których możemy mówić dopiero w momencie kiedy cały wzmacniacz będzie dopięty na ostatni guzik pod względem poprawności punktów pracy, pasm poszczególnych stopni, etc...
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Doszło do wiadomości :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ