EL34 SE klasa A - proszę o pomoc w doborze aplikacji.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: EL34 SE klasa A - proszę o pomoc w doborze aplikacji.

Post autor: Thereminator »

Nie ma to jak kupić wypasione trafa i szukać schematu jak najlepszej brzmieniowo kontrukcji, po czym złożyć całość niedbale, z kłębowiskiem kabli wewnątrz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
a_a

Post autor: a_a »

Nie ma to jak kupić wypasione trafa
Nie przesadzajmy, najtańsze jakie znalazłem na rynku do tego typu wzmacniacza. ;) A niedbale bo to dopiero prototyp, wszystko ulegnie modyfikacji, z czasem.
drvatican napisał(a):
trochę słychać przydźwięk, ale mam w planach zakup trafo toroidalnego i mam nadzieje ze się poprawi.
Nie licz na zbyt wiele. Przydźwięk to raczej kwestia prowadzenia masy i żarzenia.
Z przydźwiękiem nie ma tragedii, da się słuchać, a ten zasilacz który mam sam w sobie burczy i możliwe że luźne blachy wzbudzają resztę układu. Przydźwięk jest słyszalny nawet przy załączonym samym żarzeniu.
Czy miało by sens zastosowanie symetryzacji żarzenia poprzez dwa rezystory zwarte do masy? ( mam dwa odczepy 6,3v)
Poza tym zasilacz anodowy jak narzie jest zmontowany tylko z kondensatorami, bez dławika - lub rezystora, dlatego filtrowanie jest słabe. Znalazłem takie dławiki, czy można je zastosować w zasilaczu?
Obrazek
Tak czy tak, planuje zakup toroida z symetrycznym żarzeniem (albo dwa mniejsze toroidy, po jednym na stronę) powinno pomóc.
drvatican napisał(a):
Z lampą ef86 wzmacniacz gra dobrze, ale chciałbym zmienić trochę design i zastosować w przedwzmacniaczu dwie podwójne triody oktalowe 6n9s (akurat mam takie dwie). Czy te lampy nadają się jako stopień przedwzmacniacza do takiego układu?
Będzie trochę za duże wzmocnienie przy dwóch stopniach, albo nieco za małe przy jednym.
Przy dwustopniowym pewnie się da zmniejszyć jej wzmocnienie celem dopasowania do el34, stosując większy rezystor pomiędzy anodą a siatką el34, albo zmniejszając napięcie anodowe dla tej triody.
drvatican napisał(a):
Odnośnie prowadzenia kabli, czy skręcanie ze sobą kabli (np.żarzenia) wpływa jakoś na poziom przydźwięku?
Znacznie bardziej niż kształt transformatora.
A czy skręcone kable nie indukują wzajemnie?
drvatican napisał(a):
Czy odczep ultralinear można podłączyć bezpośrednio do siatki bez rezystora? Lub jak obliczyć jaka rezystancja powinna tam być?
Wszystko można, ale z rezystorem jest mniejsza szansa wzbudzeń i przeciążenia siatki. Nie dawaj mniej, jak 100R. Spokojnie możesz włączyć 1k.
A próbowałeś tryb triodowy?
Właśnie mam tam 100ohm, wlutuje 1k i zobaczę czy będzie różnica. Pytałem bo na wielu schematach jest połączenie bez rezystora, albo z jakąś badziewną diodą krzemowa, która pewnie nic nie daje.
Tryb triodowy będę testował na dniach, ale to po zmontowaniu one press-a z przkażnikiem na 4013.

Mam trzy komplety lamp, dwa rft (trochę się różnią cokołem - jedne mają taki niższy drugie wyższy, i jeden komplet z wytartymi oznaczeniami, dlatego ciężko ustalić producenta. Zadziwiające jest to ze każdy z tych kompletów gra zupełnie inaczej, różnice są olbrzymie :shock: Możliwe że niektóre są już wypalone i stąd ta różnica, ale nie wiedziałem że ten sam typ lampy, różnych producentów z różnych lat możne mieć taki wpływ na brzmienie muzyki :D
Pozdrawiam
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Jeśli buczy pomimo wyłączonego anodowego to wina rozmieszczenia transformatorów.
Sieciowy ci wpływa na głośnikowe, obróć sieciowe albo głośnikowe, by rdzenie nie były równolegle.

Mi raz mimo zabawy oscyloskopem coś śmieciło brumem, winny okazał się filtr sieciowy, który siał na lewe głośnikowe trafo, bo chassis było drewniane (prototyp, lampy były na metalowym chassis).
a_a

V@MVampirE pisze:Jeśli buczy pomimo wyłączonego anodowego to wina rozmieszczenia transformatorów.
Sieciowy ci wpływa na głośnikowe, obróć sieciowe albo głośnikowe, by rdzenie nie były równolegle.
No właśnie też przypuszczałem ze to może być wina rozmieszczenia trafo, albo jak pisałem wcześniej luźnych blach które sieją na trafa wyjściowe. Filtr sieciowy mam dokładnie pod lewym wyjściowym trafo, ale u mnie obudowa jest metalowa. Czy aby zmniejszyć wpływ transformatorów na siebie muszą być ustawione do siebie rdzeniami czy uzwojeniami? U mnie trafo zasilające stoi rdzeniem do uzwojeń traf wyjściowych, ale dodatkowo jest w metalowej obudowie.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Tutaj więcej w tym temacie:

viewtopic.php?p=20415#20415

Zasady te same.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

drvatican pisze: Czy miało by sens zastosowanie symetryzacji żarzenia poprzez dwa rezystory zwarte do masy? ( mam dwa odczepy 6,3v)
Owszem. Warto żeby miały równe wartości, czyli wybrać albo z tolerancją 1% albo dobrać dwa identyczne w garści zwyczajnych.
Znalazłem takie dławiki, czy można je zastosować w zasilaczu?
Siła marki jest wielka, niestety indukcyjność jakieś 100 razy za mała. Dławik powinien mieć co najmniej parę całych henrów (nie mili, nie mikro...) i spory metalowy rdzeń ze szczeliną.
_
a_a

fugasi pisze:albo dobrać dwa identyczne w garści zwyczajnych.
zawsze tak robię :wink: nie lubię przepłacać.
Znalazłem też pomysł z wpięciem potka pomiędzy rezystory, aby dokładnie symetryzować.
fugasi pisze:Dławik powinien mieć co najmniej parę całych henrów (nie mili, nie mikro...)
faktycznie, chyba z przyzwyczajenia myślałem że to mH :o
ODPOWIEDZ