tranzystor HDY52
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
tranzystor HDY52
Ktoś z Was orientuje się co to za tranzystor? Mam kilka sztuk, w Internecie nie widzę żadnych konkretnych informacji na jego temat. To może jakiś odpowiednik BUY(P)-52.
Re: tranzystor HDY52
Czołem.
=bdy25
Takie tranzystory mocy z przestawionymi cyferkami i zamienionymi literkami "B" i "H" (mam jeszcze hdy42=bdy24, hdy65=bdy56, hdy75=bdy57) były dosyć popularne na początku lat 80. Podejrzewaliśmy że to produkcja francuska specjalnie za żelazną kurtynę.
Pozdrawiam,
Jasiu
=bdy25
Takie tranzystory mocy z przestawionymi cyferkami i zamienionymi literkami "B" i "H" (mam jeszcze hdy42=bdy24, hdy65=bdy56, hdy75=bdy57) były dosyć popularne na początku lat 80. Podejrzewaliśmy że to produkcja francuska specjalnie za żelazną kurtynę.
Pozdrawiam,
Jasiu
W takim razie mam jeszcze jedno pytanie.
Czy ten tranzystor nada sie do PA transceivera "Bartek" wg projektu SP5AHT, zamiast wspomnianego BUY52?
Czy ten tranzystor nada sie do PA transceivera "Bartek" wg projektu SP5AHT, zamiast wspomnianego BUY52?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Tranzystory mocy tego typu mają częstotliwość graniczną nie przekraczającą zwykle kilkunastu MHz. Do stopnia wzmocnienia mocy na pasmo 3,5MHz nadawałyby się tego typu tranzystory pracujące w układzie ze wspólną bazą.
Tranzystory mocy tego typu mają częstotliwość graniczną nie przekraczającą zwykle kilkunastu MHz. Do stopnia wzmocnienia mocy na pasmo 3,5MHz nadawałyby się tego typu tranzystory pracujące w układzie ze wspólną bazą.
Ratujmy stare tranzystory!
Hmm... Z tego co widzę BUY52 i BDY25 mają dokładnie tę samą częstotliwość graniczną, wynoszącą 10MHz.
To o inne parametry mi chodzi. BUY52 ma parę razy większy maksymalny prąd kolektora (30A zamiast 6A), ponad dwa razy większe napięcie kolektor-emiter (140V zamiast 60V), moc także mniejsza.
Przy czym przecież Bartek to prosta konstrukcja QRP, BUY52 nie pracuje w nim na granicy wytrzymałości. W stanie spoczynku PA ma pobierać około 20mA przy zasilaniu ze źródła o napięciu około 12V.
Słowem: czy gdybym włożył tam HDY52 mógłbym uruchomić ten układ bez żadnych (lub bez większych) przeróbek względem oryginału, uzyskując podobne parametry, szczególnie jeśli chodzi o moc na wyjściu?
P.S. Tak, wiem. Mogę przerobić PA dając tam choćby IRF520, ale mi nie o to chodzi, więc z góry dziękuję za takie rady. Chciałbym, żeby było blisko oryginału.
To o inne parametry mi chodzi. BUY52 ma parę razy większy maksymalny prąd kolektora (30A zamiast 6A), ponad dwa razy większe napięcie kolektor-emiter (140V zamiast 60V), moc także mniejsza.
Przy czym przecież Bartek to prosta konstrukcja QRP, BUY52 nie pracuje w nim na granicy wytrzymałości. W stanie spoczynku PA ma pobierać około 20mA przy zasilaniu ze źródła o napięciu około 12V.
Słowem: czy gdybym włożył tam HDY52 mógłbym uruchomić ten układ bez żadnych (lub bez większych) przeróbek względem oryginału, uzyskując podobne parametry, szczególnie jeśli chodzi o moc na wyjściu?
P.S. Tak, wiem. Mogę przerobić PA dając tam choćby IRF520, ale mi nie o to chodzi, więc z góry dziękuję za takie rady. Chciałbym, żeby było blisko oryginału.

Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Mimo stosunkowo niskiej częstotliwości granicznej tranzystory te jakoś sobie radziły w stopniach mocy nadajników pracujących w paśmie 3,5 MHz, i to pracując w układzie wspólnego emitera. Przy napięciu zasilania 12 V pozwalały uzyskać z "Bartka" ok 1,5 do 3 W mocy wyjściowej. Przy podniesionym do 28 V napięciu zasilającym stopień mocy "Bartka" uzyskiwało się z nich moc 10..15 W, którą to mocą sterowałem w latach 80. zewnętrzny wzmacniacz na dwóch tranzystorach BDY25 (układ przeciwsobny z toroidalnymi rdzeniami ferrytowymi na wejściu i wyjściu). Z zewnętrznego wzmacniacza otrzymywałem ponad 100 W mocy wyjściowej przy napięciu zasilającym tranzystory 30 V. Z tego co pamiętam, to nieco lepszymi parametrami charakteryzowały się czeskie tranzystory KU607 (KUY12).AZ12 pisze:Tranzystory mocy tego typu mają częstotliwość graniczną nie przekraczającą zwykle kilkunastu MHz. Do stopnia wzmocnienia mocy na pasmo 3,5MHz nadawałyby się tego typu tranzystory pracujące w układzie ze wspólną bazą.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Czyli słowem mogę zastosować HDY52 zamiast BUY52 w PA Bartka?
Nie będę musiał zmieniać układu połączeń? Pobierany prąd w stanie spoczynku także ustalam na 20mA?
W przypadku zastosowania HDY52 wyjściowa moc spadnie w stosunku do rozwiązania uwzględniającego BUY-52?
Nie będę musiał zmieniać układu połączeń? Pobierany prąd w stanie spoczynku także ustalam na 20mA?
W przypadku zastosowania HDY52 wyjściowa moc spadnie w stosunku do rozwiązania uwzględniającego BUY-52?