Atomic preamp PCB - prośba o sugestie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Re: Atomic preamp PCB - prośba o sugestie
Marvel!
Czy byłbyś taki łaskawy i mógł mi podać wymiary chassis tego ATOMa download/file.php?id=18405&mode=view po prawej?

Witam.
Sory że odkopuje stary temat ,ale moje pytanie do tematu brzmi czy ten przedwzmacniacz można podłączyć bezpośrednio w końcówkę mocy o czułości 0.775mv .Czy ten przedwzmacniacz ma mniej więcej taki sygnał na wyjściu.?
Pozdrawiam.
Sory że odkopuje stary temat ,ale moje pytanie do tematu brzmi czy ten przedwzmacniacz można podłączyć bezpośrednio w końcówkę mocy o czułości 0.775mv .Czy ten przedwzmacniacz ma mniej więcej taki sygnał na wyjściu.?
Pozdrawiam.
Może mieć znacznie większy sygnał, o przesterowanie wejścia typowej końcówki mocy nie trudno.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Chyba 0.775VArek0882 pisze:Witam.
...czy ten przedwzmacniacz można podłączyć bezpośrednio w końcówkę mocy o czułości 0.775mv
0.775mV to raczej czulosc wejscia gramofonowego dla przetwornika MC.
Aleksander Niemand
Witam.
Zmierzam do tego że mam końcówkę mocy która ma czułość wejściową 0.775V i dlatego pytałem się czy sygnał wyjściowy tego przedwzmacniacza ma sygnał wyjściowy właśnie taki .Są końcówki które mają 0.300V a są tez taki co mają 1v i chodzi właśnie o dopasowanie sygnałowe .Bo jeżeli końcówka ma 0.775Vv a przedwzmacniacz 0.300V to taka końcówkę przedwzmacniacz nie wysteruje .Jeżeli jest odwrotnie to końcówka była by przesterowana wiecie o co chodzi
.
Pozdrawiam.
Zmierzam do tego że mam końcówkę mocy która ma czułość wejściową 0.775V i dlatego pytałem się czy sygnał wyjściowy tego przedwzmacniacza ma sygnał wyjściowy właśnie taki .Są końcówki które mają 0.300V a są tez taki co mają 1v i chodzi właśnie o dopasowanie sygnałowe .Bo jeżeli końcówka ma 0.775Vv a przedwzmacniacz 0.300V to taka końcówkę przedwzmacniacz nie wysteruje .Jeżeli jest odwrotnie to końcówka była by przesterowana wiecie o co chodzi

Pozdrawiam.
To jest przedwzmacniacz gitarowy do współpracy z lampową końcówką, a lampowe końcówki nie mają śmiesznych ograniczeń typu 0.775V bo mogą a czesem powinny być przesterowywane w przeciwieństwie do tranzystorowych. Lampowe przedwzmacniacze mają mega mocny sygnał. Ja podejrzewam, że nawet będziesz musiał go tłumić.
Nie chcąc zakładać nowego wątku, który dotyczy Atomica, mam pytanie do znawców tematu. Czy wzmacniacz powinien szumieć dość znacznie po rozkręceniu gałki gain na max bez sygnału? Czy to normalne zjawisko?
Dołączam Fotki mojego pierwszego "gitarowca"
Dołączam Fotki mojego pierwszego "gitarowca"
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Niewątpliwie bardzo wygodny w obłudze, jeśli podczas gry będzie stał na podłodze 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Tak,dobra uwaga ale wymusiła to na mnie wielkość obudowy. Długo wahałem się pomiędzy tym rozwiązaniem a mocowaniem do dołu lampami. To jest minimalistyczna wersja do domowej nauki gry na gitarze.
Ale na upartego wystarczyło zamienić miejscami nóżki i rączkę. Chyba, że masz skośny front.
Ale w sumie to dobrze, że tak zrobiłeś - jak już Cię szlag trafi (albo twoje plecy) od schylania się do regulacji to:
- albo podstawisz taboret
- albo zrobisz nowy piec.
Ta druga opcja zdecydowanie lepsza dla rozwoju hobby i wzbogacenia Triody
Ale w sumie to dobrze, że tak zrobiłeś - jak już Cię szlag trafi (albo twoje plecy) od schylania się do regulacji to:

Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 125...249 postów
Po prostu to wzmacniacz do niskich stroi
Wszystkie wzmacniacze gitarowe szumią. Jedne więcej, drugie mniej. Jakich rezystorów użyłeś?
Rezystory to 220k, 1k8 w pierwszym stopniu. Ponieważ całkowicie nie znam się na gitarze to nie wiem jaką czułość zastosować dla gitary Yamaha PAC 112HSS. Próbę dźwięku robiłem na jakieś pożyczonej od kolegi i potencjometr GAIN jest strasznie "wrażliwy" na lekkie odkręcenie, tzn mocno przesterowuje.
A wzmacniaczyk jest do grania dla mojej córki i nie będzie służył do stania na podłodze. Jest lekki i naprawdę niewielkich rozmiarów. A jeżeli okaże się problemem jego obecna pozycja to przełożę go do góry nogami. Front jest odkręcany i mogę go opuścić na dół.
A wzmacniaczyk jest do grania dla mojej córki i nie będzie służył do stania na podłodze. Jest lekki i naprawdę niewielkich rozmiarów. A jeżeli okaże się problemem jego obecna pozycja to przełożę go do góry nogami. Front jest odkręcany i mogę go opuścić na dół.
A nowy piec już siedzi w mojej głowie. Mam wszystko co trzeba do zrobienia 50-cio Watowca ale jeszcze myślę nad preampem. Zastanawiam się nad połączeniem Marshallowskiego przedwzmacniacza na tranzystorach, który pozostał mi z modelu MG15 i połączenia tego z końcówką na EL34.sppp pisze:Ale na upartego wystarczyło zamienić miejscami nóżki i rączkę. Chyba, że masz skośny front.
Proszę o jakieś sugestie.
Ja się nie pytam o wartości rezystorów tylko o ich materiał - węglowe czy metalizowane? Metalizowane dają mniejsze szumy.