Atom 5W - więcej gainu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Atom 5W - więcej gainu.
Dziś zakończyłem budowę Atomica 5W i po osłuchaniu czuję pewien niedosyt. Można jakoś zmodyfikować układ, żeby dostać więcej gainu ? Tak do końca to nie jestem pewien, czy brzmienie jest takie z powodu małej ilości gainu, czy po prostu taki jest charakter tego przesteru. Może jedynym rozwiązaniem jest dopałka ?
-
- 125...249 postów
Re: Atom 5W - więcej gainu.
Z OCD kręci mocno, jak i nawet na boosterze na jednym tranzystorze np. 2n5088 EH LB chyba.
- Oloorin
- 250...374 postów
Owszem, booster na jednym tranzystorze/opampie daje bardzo fajne efekty, ale najlepszy daje rozkręcenie master volume 

- może. Nie musiCzapajew pisze: Może jedynym rozwiązaniem jest dopałka ?

Generalnie myślałem, że czad będzie większy, chociażby ze względu na aktywne pickupy.
- może Pan skontroluje, na jakiej wysokości od przetwornika są struny? Byleby nie za wysoko. I nie za niskoCzapajew pisze:Generalnie myślałem, że czad będzie większy, chociażby ze względu na aktywne pickupy.

- Oloorin
- 250...374 postów
Ale do ok 80% jak najbardziejCanio pisze:w wielu piecach MV pod koniec obrotu jest nieużyteczny muzycznie.

Spokojnie - wzmacniacz rozkręcony na max. Zarówno gain i volume. Wiem, że lampa się najlepiej wysterowuje, jak jest rozkręcona. Co do wysokości pickupa, to jest w sam raz
. Na jcm900 kosi aż miło. Chyba taka uroda tego przesteru w Atomicu, że się bardziej nadaje do rocka.

- Oloorin
- 250...374 postów
Może postaraj się go nieco zmodyfikować? Najlepiej wrzuć schemat i zobaczymy co da się zrobić. Sam na Plexi koszę Heavy Metal więc na Atomie można równie dobrze.
Schematy i layouty do pobrania http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=313641. To dość popularny head.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Najprościej zmniejszyć R5 i zmniejszyć proporcję R8/R10. Samo to powinno sporo pomóc.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A najgorzej, jak się komuś nie chce użyć wyszukiwarki...
viewtopic.php?f=19&t=16554&p=176292&hil ... er#p176292
viewtopic.php?f=19&t=16554&p=176292&hil ... er#p176292
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Oloorin
- 250...374 postów
Spróbuj tego z wątku przytoczonego przez Thereminatora, a jeśli nadal bedzie Ci za mało to proponuję jakiś treble booster. Może on być nawet wbudowany w gitarę i włączany przez potencjometr push-pull lub mikroswitch. Coś takiego ma Kerry King w swoim sygnowanym zestawie EMG.
Dzięki za wszystkie rady, wypróbuję te z wątku pokazanego przez Thereminatora.
np. JE-1200?Canio pisze:- może. Nie musiCzapajew pisze: Może jedynym rozwiązaniem jest dopałka ?Jeśli już dopałka, to nie na żywca kilkanaście dB, ale parę dB + tone shaping. IMHO

'All the stars in the north are dead now.'