Aufiofilskie przewody 'cyfrowe'
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Cienkie żyły, mała odległośc ekran żyła gorąca (lub dwie blisko dwie żyły gorące). Trzaski to pękające druty.
Jak widac wysokie impedancje w bojowych warunkach to zły pomysł. Kabel ma pewną pojemnośc.
Kilka lat temu użyłem zwykłego mikrofonowego przewodu do połączenia miksera wizyjnego z rzutnikiem video. Długość kabla ponad 50 metów. I jakośc nie zauważyłem spadku ostrości ekranu. No ale tam jest 75 omów a nie megaomy.
Moża warto pomyśleć i iniksich impedancjach na drodze gitara wzmiacniacz. Nie będzie brumieć, będzie grać szkliście czysto awet na bardzo długim kablu itd.
Tylko jak przełamać opory gitarzystów do nowości....
Jak widac wysokie impedancje w bojowych warunkach to zły pomysł. Kabel ma pewną pojemnośc.
Kilka lat temu użyłem zwykłego mikrofonowego przewodu do połączenia miksera wizyjnego z rzutnikiem video. Długość kabla ponad 50 metów. I jakośc nie zauważyłem spadku ostrości ekranu. No ale tam jest 75 omów a nie megaomy.
Moża warto pomyśleć i iniksich impedancjach na drodze gitara wzmiacniacz. Nie będzie brumieć, będzie grać szkliście czysto awet na bardzo długim kablu itd.
Bardzo podobała mi się wypowiedź: ,,Kabel XX162wypas ma nawet własny charakter''. Boże dokąd ten cały audiofilizm zmierza? Do przelicytowywania się cenami kabelków wsród znajomych z pól golfowych? Pewnie kabel ZYX za 7000zł za cm bieżący będzie ZYŁ. Trzeba będzie go karmić, wyprowadzać na spacery... po prostu domowe zwierzątko. 

Lampa- to brzmi dumnie
Może po prosty przetestować... Kablologia stosowana to szerokie zagadnienie 
O ile na obecną chwilę zgodzę się, bowiem sprawdziłem wysłuchałem, że kable analogowe (głosnikowe/inerkonekty) dają wyraźnie słyszalne efekty. O tyle przy połączeniu cyfrowym nie mam juz tej pewnosci
A panowie jeżeli ktoś kupuje bez słuchania... Cóż... Nauka kosztuje 
pozdr
P.S.
I nie zapominajcie że "placebo" moze uratowac życie
Tak więc jeżeli ktoś lepiej słyszy? To czemu nie?

O ile na obecną chwilę zgodzę się, bowiem sprawdziłem wysłuchałem, że kable analogowe (głosnikowe/inerkonekty) dają wyraźnie słyszalne efekty. O tyle przy połączeniu cyfrowym nie mam juz tej pewnosci

pozdr
P.S.
I nie zapominajcie że "placebo" moze uratowac życie

Jeśli chodzi o kabel gitarowy to masz 100% słuszności.Impedancja gitary może wynosić nawet kilkadziesiąt kiloomów i pojemność kilku metrów kabla potrafi skutecznie wyciąć wysokie tony.Na dużym gain słychać każde szurnięcie kabla jeśli jest kiepskiej jakości.Ale ja mam w gitarze od wielu lat zwykły wtórnik na tranzystorze 2SK30A aby gitara miała małą impedancję wyjściową i jakość kabla nie ma wtedy znaczenia ,nawet jak jest kiepsko zaekranowany to nie ma brumu ,jeśli pojemność wynosi nawet kilka nF to i tak wysokim tonom nie dzieje się krzywda.Dobrze prawisz z impedancją ,nawet najlepszy kabel nie załatwi tematu jeśli źródło ma np. 60kOhm i jest podłączone kablem długości 6metrów lub więcej.STUDI pisze:Cienkie żyły, mała odległośc ekran żyła gorąca (lub dwie blisko dwie żyły gorące). Trzaski to pękające druty.