Witam Wszystkich.
Mam do Was prośbę nie cierpiącą zwłoki. Potrzebuje sprawdzić schemat wzmacniacza zbudowanego na lampach 6n13s. Interesuje mnie z tego schematu jedynie część przedwzmacniacza wraz z odwracaczem fazy. Schemat pochodzi z Elektroniki praktycznej. Czy byłby ktoś w stanie wypowiedzieć się na ten temat ???.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Poproszę o sprawdzenie schematu PP na 6S19P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Poproszę o sprawdzenie schematu PP na 6S19P
Było już kilka razy, ale i mnie nie chce się szukać, więc:
1. V1/1 powinna mieć osobny rezystor siatkowy.
2. V1/2 ma być źródłem prądowym, ale spisuje się w tej roli gorzej niż zwykły rezystor.
3. Odwracacz ze sprzężeniem katodowym dobrze działa z lampami o dużym wzmocnieniu, jak ECC83, czy 6SL7. Dla 6SN7 symetria będzie słaba.
4. Wzmocnienie całości na tych lampach będzie zbyt małe, szczególnie przy zastosowaniu USZ.
5. Konieczność stosowania dwóch zasilaczy Ua jest dyskusyjna. Ja zawsze robiłem na wspólnym.
6. itd...
Ogólnie słaba baza do czegokolwiek.
1. V1/1 powinna mieć osobny rezystor siatkowy.
2. V1/2 ma być źródłem prądowym, ale spisuje się w tej roli gorzej niż zwykły rezystor.
3. Odwracacz ze sprzężeniem katodowym dobrze działa z lampami o dużym wzmocnieniu, jak ECC83, czy 6SL7. Dla 6SN7 symetria będzie słaba.
4. Wzmocnienie całości na tych lampach będzie zbyt małe, szczególnie przy zastosowaniu USZ.
5. Konieczność stosowania dwóch zasilaczy Ua jest dyskusyjna. Ja zawsze robiłem na wspólnym.
6. itd...
Ogólnie słaba baza do czegokolwiek.
-
- 20...24 posty
Re: Poproszę o sprawdzenie schematu PP na 6S19P
Ok Bardzo Ci dziękuje za sprawdzenie. Tylko jestem ciekawy, czemu konstruktorowi udało się uzyskać bardzo dobre parametry (są w opisie). Po prostu nie postarali się w tym temacie wzmacniacza.