Właśnie zabieram się do budowy wzmacniacza na lampach el34 se.
Jest to moja pierwsza tego typu konstrukcja ( o większej mocy ) wcześniej zrobiłem parę mniejszych wzmacniaczy SE mn.i. na el84, ecl86, 6p14p, wszystkie pracowały w klasie A.
Parę dni temu zakupiłem trafa wyjściowe takie jak na zdjęciu:
Są to trafa 10 sekcyjne, sprzedawca zachwalał że są dużo lepsze od tradycyjnych EI ze względu na wysokie nakrzemowanie rdzenia, większą sprawność, bardzo dobry zakres pasma (podobno od 12Hz) oraz że szczelina jest większa od tradycyjnych EI. Trafa otrzymałem dzisiaj, i wizualnie sprawiają wrażenie dobrze i starannie wykonanych, są bardzo masywne (waga 1szt to prawie 2kg). Posiadają odczepy na wtórnym 4 i 8 ohm oraz na pierwotnym uL n 43%. Po pomierzeniu omomierzem różnica pomiędzy jednym a drugim na uzwojeniu pierwotnym to 2-3 ohm, mam nadzieje że to bez większego znaczenia, choć wolałbym aby opory były identyczne.
Ponieważ w sieci istnieją dziesiątki aplikacji do konstrukcji se el34 mam dylemat którą aplikację wybrać.
Wszystkie są podobne, ale zastanawiam się która z nich będzie najlepsza:

Przedostatni schemat ma zastosowany dławik w przedwzmacniaczu, czy jest on niezbędny?
Ostatni schemat fujii jest też ciekawy ale nie wiem po co zastosowano dodatkową lampę.
Może posiadacie jakieś "lepsze", ciekawe schematy które warte byłyby zastosowania?
Mam także dylemat odnośnie transformatora zasilającego, chcę kupić toroid, zakres napięć dla EL34 to od 250 do 800V jakie napięcie anodowe będzie najlepsze dla takiej konstrukcji?
Z góry dziękuję za pomoc.