Hybryda słuchawkowa

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Maciek1 pisze: Uważam hybrydy bardziej za ciekawostkę niż za godne podziwu rozwiązanie. :wink:
To trochę tak jakby do malucha wstawić trójkątne koła... Ubawić się można, ale nazywać to samochodem?
Maciek1 pisze: Łączenie obu technik (lampowej i tranzystorowej ) to ciekawa rzecz.
Można się wiele nauczyć. :idea:
Prawdę mówiąc nie widzię tu niczego, co nie występuje w elektronice lampowej albo półprzewodnikowej w postaci czystej...
Maciek1 pisze: ps co to za lampa ta 12ae6a Czy ma europejskie odpowiedniki?
Typowa lampa "samochodowa", spotykana w tanich odbiornikach, również zdarzały się w Europie (w co lepszych radiach były przetwornice). Jest dosyć popularna i tania - w ofertach wielu sklepów (cena nie przekracza paru dolców). Podobnie jak inne lampy "samochodowe" charakteryzuje się tym, że pracuje już od 12 woltów, choć przy takich napięciach charakterystyki ma, niestety, bardzo nieliniowe. ECC86 (amerykańskie oznaczenie 6GM8) jest podobna, równie popularna (i podwójna :-) ). Istnieką też "samochodewe" triody o większym wzmocnieniu (ta ma kilkanaście) i podwójne triody niesymetryczne ale są rzadsze.
Dane katalogowe są na stronie Franka:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
choć gdyby chcieeć odszukać jwszystkie lampy "samochodewe" to trzeba by przeprowadzić spore śledztwo.

Pozdrawiam,
Jasiu
kajek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: kajek »

Czesc,
Dzieki GSMOK za racjonalne podejscie do tematu.
Linki te sa odpowiedzia na pytania Macka1 ,ale jak zauwazyles sa Uczestnicy Forum ,ktorzy lubia dorzucic cos od siebie nie sledzac uwaznie calosci tematu .
To mnie troche zniecheca do odwiedzania tego Forum.
Na zagranicznych (niemieckie czy tez amerykanskie ) atmosfera panuje na zasadzie wymiany informacji , a nie "wykazywania" sie iloscia bezwartosciowego belkotu.
Panowie daleko nam jeszcze do innych.
Serdecznie pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Cytat: "Wlasnie tego sie spodziewalem ( cos mi to przypomina pelno tego w mediach i nie tylko).Typowe dla kogo.....
(ciach)
Zauwazylem ,ze duzo jest pozostalosci po dawnym systemie ,lacznie z pewnymi elementami (mam na mysli tony lamp wiadomo jakiego pochodzenia). " To jest dopiero bełkot. Może Kajek wymienisz nam jakieś "koszerne" lampy, bo w chwili obecnej większość to produkcja byłego ZSRR, Chin lub "demoludów". Nie krzywię się, że podrzucasz linki i bronisz własnych opinii, ale zlituj się i nie racz mnie swoim polityczno-technicznym koktajlem.
ODPOWIEDZ