montaz przestrzenny

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

montaz przestrzenny

Post autor: sergiusz »

czesc,

czy jakas ksiazka mowi o zasadach prowadzenia przewodow (np. zginac, nie zginac itd)?
mam problem z tym.
Zawsze gdy zrobie jakis uklad wyglada on jak pajeczyna, a chcialbym zeby wygladal jak zdjecie w zal :)
To jest chyba zwyczajnie niemozliwe :(
Załączniki
pro1inside.jpg
pro1inside.jpg (152.57 KiB) Przejrzano 714 razy
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Nie widziałem polskiej książki w całości poświęconej stosowanym technikom montażu przestrzennego - za to prawie w każdej książce dotyczącej praktycznych układów lampowych jest rozdział lub fragment poświęcony tej tematyce. Podane są więc ogólne zasady rozmieszczania elementów tak aby zakłócenia były jak najmniejsze, cytowana jest zasada jak najkrótszych połączeń, sposobów prowadzenia mas itd. Takie podstawowe zasady były już podawane na Forum.
Zupełnie inna sprawa ma się z estetyką montażu. Rzeczywiście niektóre (nie tylko zesztą amatorskie konstrukcje) wyglądają bardzo chaotycznie, inne są wzorem porządku (tak jak wnętrze, które pokazujesz na fotce - przy okazji stosunkowo tanie wzmacniacze chińskie są właśnie montowane w taki uporządkowany sposób).
Nie ma chyba monopolu na estetyczny montaż i trudno jest tutaj podać jakieś nie dające się złamać zasady. Pokuszę się o jedną - podczas montażu zanim przylutujesz jakiś element lub kabelek wyobraź sobie, że właśnie ten element lub kabelek będziesz musiał kiedyś zlokalizować wg schematu ideowego i wymienić (postaw się w roli serwianta, który będzie musiał kiedyś naprawić usterkę) - zobaczysz jak to pozytywnie wpływa na estetykę i jakość montażu :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Świetne efekty daje użycie szyn montażowych (lub łączówek jak kto woli :wink: ) wszystkie elementy znajdują się pomiędzy dwoma takimi szynami a wyprowadzenia traf, podstawek łączy się z nimi za pomocą przewodów:)
Ostatnio zmieniony pn, 1 sierpnia 2005, 23:20 przez dsrecordss, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

A ja w moim wzmacniaczu zastosowałem tzw "kostki" przyłączeniowe stosowane w instalacjach elektrycznych...efekt wyszedł taki że po jednej stronie wzmacniacza miałem cały zasilacz a po drugiej wyprowadzenia za pomoca wspomnianych kostek :) polecam takie rozwiązanie ponieważ zamiast lutowania na łączówce to tu wystarczy wykręcic śrubkę by np wymienić uszkodzony przewód.. :D
pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Dobrym pomysłem jest również zapoznanie się z konkretnymi przykłądami "bebechów" wzmacniaczy lampowych. Ja nawet zrobiłem sobie zestawienie z różnych materiałów reklamowych, czasopism i ksiażek obejmujących wnętrza wielu wzmacnaiczy oferowanych na rynku.
Przykładowo wzmacniacz Ankoru:
Obrazek

Wzmacniacz Synthesis:
Obrazek

Wzmacniacz Jolida:
Obrazek

Widać jak różnie można zmontować wzmacniacz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

I jeszcze trzy przykłady.

Wzmacniacz Verdier (według mnie wygląda beznadziejnie :( ):
Obrazek

Wzmacniacz Octave:
Obrazek

Wzmacniacz Copland:
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Ostatni z nich wygląda świetnie:)
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Listwy to bzdet. Za długie połączenia się Ci porobią. Najlepsza jest zwykła pajęczyna, krótka, mała, ale chaotyczna. Natmiast taki stawonóg na w.cz zachowuje się u mnie znakomice.
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

pajak

Post autor: sergiusz »

ogladalem kilka przykladow fabrycznych urzadzen.

zauwazylem ze zawsze i wszedzie jezeli to mozliwe prowadzone sa przewody z boku chassis. Tzn. jak najbardziej w rogu, na polaczeniu dwoch plaszczyzn (gora i np. przod - nie potrafie lepiej wytlumaczyc).
Jakie to moze miec uzasadnienie?
ODPOWIEDZ