Witam.
Buduję obecnie wzmacniacz słuchawkowy i nie wiem jaki transformator zakupić.
Schemat zasilacza taki jak na zdjęciu,nie wiem ile amper powinno mieć 5V?
Gdzie taki transformator można kupić?
A żeby nie być goło słownym wrzucam fotkę tego co już zmontowałem(nie wiele,ale brak czasu).
Załączniki
Ostatnio zmieniony pt, 21 października 2011, 19:54 przez cezar504, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli nie ma gotowych,trzeba złożyć indywidualne zamówienie u producenta?
Prąd żarzenia lamp w sumie będzie 1.5A,czy tyle wystarczy czy ma być troszkę więcej np.1.6
Ja nie wiem czy są gotowe, które by podpasowały.
Nie napisałeś jaka wydajność prądowa uzwojenia 6,3V.
Po za tym można napisać maile, to tu to tam i wybrać najlepszą ofertę.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!! Kontakt GG: 1046344
A popatrzyles na strone wtorna? Policz sobie moc poszczegolnych uzwojen przedstawionych przez cezara504, pamietajac, ze trafo ma efektywnosc <1...
saico pisze:Ten wydaje się idealny i dostępny od ręki
Wszystko byloby cacy, gdyby nie fakt, iz na proponowanym przez autora watku schamacie jest 300V-0-300V@0A1. Trafo proponowane przez Ciebie ma 250V-0-250V.
Co niestety ma sie nijak do pytania cezara504. Wzmacniacz sluchawkowy watpie, iz bedzie pobieral 0A1 pradu... Wrzuc schemat tego, co chcesz zbudowac, bo inaczej to jest rozmowa o niczym. To mniej wiecej tak, jakbys sie pytal, czy silnik o mocy 140kW podejdzie do motorynki
Ostatnio zmieniony ndz, 23 października 2011, 12:40 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Moglbys sie ustosunkowac do Twoich 50W? Skoro juz korygujemy, to nie 50W -- jesli juz to 50VA... Napisales, ze to, co zaproponowal saico bedzie za duze. Wyszlo Ci jakies magiczne 50W(VA). Ustosunkuj sie do tego.
Teraz piszesz, ze
ankowalik pisze:lepiej mieć twardy zasilacz z wielkim zapasem mocy,
ale raczej do wzm. klasy ab [o zmiennym poborze mocy].
Wszystko zalezy od punktu pracy poszczegolnych stopni (w przewazajacym stopniu -- koncowki). Jesli zauwazyles gdzies schemat, wg ktorego cezar504 chce zbudowac swoj wzmacniacz sluchawkowy, to prosze Cie -- pokieruj mnie w jego kierunku. W przeciwnym razie jest to dyskusja o niczym
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
5vx2A=10w
6,3x2A=12,6w
300x60mA=18w
podsumować?
HI
Ps: Jakiś kolega chciał grać na UL1481[wersja ruska] wykorzystując telewizor, chyba Elektron
jako zasilacz. Niezbadane są wyroki nes pa
Kolega nie uwzględnił zapasu mocy transformatora i wyliczył pobór oddawany i pobierany 1:1 a nawet zaniżył w wyliczeniach prąd anodowy. Trafo powinno mieć minimum 60W (minimum 10% rezerwy) -
300V x 50mA x 2 (prostownik pełnookresowy 100mA) = 30W (minimum 33W)
6,3V x 1,6A = 10W (minimum 12W)
5V x 2A = 10W (minimum 12W)
całkowity pobór mocy = 50W (zalecana minimalna moc transformatora 60W).
Przy trafie jakie podałem 2 x 250V / 2 x 0,14A co przy prostowaniu pełnookresowym da 250V / 0,28A przy obciążeniu 0,1A napięcie anodowe wzrośnie do wymaganego 300V a nawet je przekroczy.
Zapytanie o transformator wysłałem do toroidy.pl.Czekam na odpowiedź.Tylko nie wiem czy odpowiednie parametry podałem(300V-0-300V 100mA,5V 2A,6,3V 1,6A,6,3V 1,6A)
Wzmacniacz słuchawkowy(preamp)buduję według schematu w załączniku.Do moich słuchawek będzie idealny(HD598).
Preamp który wcześniej zbudowałem też sobie radzi ze słuchawkami.
PS.A czy ktoś mi powie ile mocy uzyskam z tego schematu.