Reanimacja Antaresa 23 E i dwóch unitr T-50 09

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Krzysiek Kozłowski

Reanimacja Antaresa 23 E i dwóch unitr T-50 09

Post autor: Krzysiek Kozłowski »

Witam szanownych forumowiczów. Przytargałem ze wsi te trzy TV i zabieram się do naprawy. Na początek wypiszę ich dziwoty:
- w Anteresie wyprowadzenie co idzie na anodę PY 88 jest podłączone przez diodę chyba do S2.
- w jednej Unitrze zamiast diody WN siedzi lampa EY 86 i japońska PCF 802 :shock:
i to by było na tyle. I tu zaczynają się schody, bo isostaty są połamane w h.j(nie taki wielki problem), ale we wszystkich trzech myszki urządziły ucztę miedziową i pogryzły te dławiki na płytce(co są nawinięte cienkim drutem) a w Antaresie dławik przy kineskopie. Mam do kolegów dwie prośby:
- poszukuję skrzynki do jednej z Unitr i 6 isostatów oraz kabel wstęgowy na 8 lub 10 żył.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Re: Reanimacja Antaresa 23 E i dwóch unitr T-50 09

Post autor: g.marciniak »

Krzysiek Kozłowski pisze: - w Anteresie wyprowadzenie co idzie na anodę PY 88 jest podłączone przez diodę chyba do S2.
Do czyjej S2? PY88 nie ma siatki.
Krzysiek Kozłowski pisze: ale we wszystkich trzech myszki urządziły ucztę miedziową i pogryzły te dławiki na płytce(co są nawinięte cienkim drutem)
Które to dokładnie dławiki? Jest ich kilka.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Krzysztofie, nie wieżę, że z trzech typowych , praktycznie identycznych TV, nie złożysz jednego sprawnego, wysyłka jakichkolwiek części do tych TV to nieporozumienie, przesyłka wyjdzie więcej niż cały TV z elektrośmieci. Dwa lata temu Zalwa007 sprzedawał na Wolumenie takie po 5zł, odpalały od ręki (słabe kineskopy), ze świetlic wojskowych.
Krzysiek Kozłowski

Wiem, że złoży tylko, że ja chcę mieć sprawne wszystkie trzy.
PS.Chciałbym skontaktować się z tym Zalwą007 i trochę was nie rozumiem, bo w wątku o T6-105 kilku kolegów namawiało mnie, żeby ją reanimować a tu radzą złożyć z trzech jeden. Dziwne :roll:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Zalwa (Sławek) to te TV już dawno posprzedawał (kupiłem) a ty patrz realnie na sprawę, telewizory jeśli w złym stanie to łatwiej znaleźć całe na elektrośmieciach jak reanimować, to jeszcze popularne odbiorniki i składanie ich z kawałków finansowo bezsensowne. Gdyby to była Wisła, Belweder lub młodsze z lat 60-tych....chcesz mieć trzy, powodzenia ale kto na to wyłoży kasę, wiem co piszę, wysyłki cię zjedzą choć części dostał byś od nas za darmo, lampy kupisz na Allegro sam. A koledzy którzy radzą ratować każdy TV niech się uderzą w piersi i odpowiedzą, czy kupili by takie (podobne) TV po kilkadziesiąt zł, nawet nie da rady tego bezpiecznie przesłać.
Krzysiek Kozłowski

Cóż, popularne może i są, ale za kilkanaście lat będzie ich mało.Trzymajcie za mnie kciuki na wrześniowej zbiórce elektrośmieci.
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

Też posiadam antaresa 23E i znalazłem go przy drodze ;) szubko do autka odkurzyłem i służy mi do tej pory .
Krzysiek Kozłowski

Bo to właśnie Unitra :D
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Unitra to było zjednoczenie.
Krzysiek Kozłowski

To będę miał jeden TV z dwóch Unitr T-50 09, a Antaresa nie będę ruszał, bo nawet w dobrym stanie. I szukam wraku Ametysta 102 lum 1012.
Krzysiek Kozłowski

Jutro wstawię foty, ale czy ma ktoś dławiki to tych TV?
U mnie wszystkie zostały zniszczone przez myszy (jak nikt nie ma, to wystarczą dane nawojowe).
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Krzysiek Kozłowski pisze:To będę miał jeden TV z dwóch Unitr T-50 09, a Antaresa nie będę ruszał, bo nawet w dobrym stanie. I szukam wraku Ametysta 102 lum 1012.
Aby wrak Ametysta wstawić do budy po Unitrze, tak jak ja wstawiłem wrak Fregaty do budy z Neptuna 429? :lol:
Krzysiek Kozłowski

A kto ci pisze o wstawianiu Ametysta do budy po Unitrze :?:
Po prostu mam budę do Ametysta i szukałem szasek.
ODPOWIEDZ