Nietypowy projekt radia

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Nietypowy projekt radia

Post autor: Leon »

Może sam projekt odbiega trochę od temtyki tego forum, ale tu przynajmniej są ludzie, którzy znają się na rzeczy :) Mianowicie chodzi mi o tuning komórki Nokia 6800, żeby grało w nim radio bez podłączania zewnętrznego sprzętu.

W telefonie jest tuner FM, ale żeby go uaktywnić, trzeba połączyć zewnętrzną antenę. Mówiąc szczerze, wystarczy zewrzeć tylko piny 2 i 3 we wtyczce. Rolę anteny pełnią cztery przewody od słuchawek (11, 12, 13, 14). Konstrukcja jest dziwaczna, bo nawet żeby radio grało przez wbudowany w telefon zestaw głośnomówiący, trzeba teoretycznie podłączyć słuchawki, podłączyłem samą wtyczkę bez słuchawek i też działało :) więc nie wiem po co takie ograniczenie.

Obrazek

Projekt jest taki: do pinów 2 i 3 podłaczyć włącznik z rezystorem, który będzie obok baterii. Antena - tu jest właśnie problem. Tak jak w starych radiach wystarczy kawał drutu, ale ja chcę wszystko upchnąć do telefonu, a tam jest bardzo mało miejsca. Mam takie pomysły na temat anteny:
1) Cztery druciki izolowane nad i pod baterią
2) Dwa paski z folii aluminiowej z obu stron baterii
Które według Was jest lepsze?
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Lepszy będzie ten wariant, na którym będziesz miał lepszy odbiór :)
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
ODPOWIEDZ