geguś pisze:Agata+ pisze:
Sugeruję się tutaj nadal norma która mówi że punkt rozdziału może być wykonany jedynie gdy przewód PEN ma srednice 10mm , tutaj akurat tak jest 5x10mm2 i dlatego to mnie cieszy bo nie musze sie niczego czepiać przed licznikiem , PEN 10mm2 dochodzi aż do rozdzielnicy i to mnie cieszy .
Nie rozumiem. Po co w takim razie pięć żył, jak wystarczą 4? Daj konkretny cytat z konkretnej normy, a nie, że ktoś coś tam powiedział. Jak będziesz peplał to co różnej maści nieuki pieprzą, to zostaniesz na ich poziomie. Serio mówię. Zastanów się.
Pomyłka sorry !! ja bym chciał mieć 5x10mm2 i TN-S
naturalnie 4x10mm2 .
Czytałem jakiś miesiąc temu urywki normy SEP normy PN-IEC 60365-3 czy innej bodajże co do wymaganej średnicy przewodu PEN na forum Elektryków Polskich i tam tak pisali że wymagane jest 10mm2 minimum żeby rozdzielić PEN .
Wiesz coś GEGUŚ konkretnego to proszę naprowadź mnie na prawdę!!! jak jest bo tego mi potrzeba a nie własnie pierniczenia róznej maści fachowców . mam zadanie do wykonania i chce to zrobić dobrze .(Honor mężczyzny przed kobietą )
A tak proponują prof. uczelniani (cytat z forum elektr. polskich ) zwariowac można który ma rację :
Dodatkowo Pan Boczkowski dorysowuje sobie uziom punktu rozdziału.
Tak na marginesie nierealizowalny w praktyce.
Nie znajdujemy tego w normie jak również u profesora Markiewicza.
A w propozycjach norm SEP jest jeszcze inaczej.
Watpię ,aby ktoś był w stanie zrealizować układ z propozycji norm SEP.
Temat podałem pod dyskusję. Dlatego, że nasze normy są niejednoznaczne.
Pytanie , gdzie jest granica interpretacji, czy każdy może robić zupełnie inne układy niż w normie ?
Można robić dowolnie , w oparciu o ksiażkę nie o norme ?
Doktor musial nazwal nasze forum „Forum Hebes”. Bez komentarza. Autor tego obraźliwego określenia siedzi za biurkiem i nie musi realizować w praktyce intsalacji. A elektryk musi.
Mam nadzieję, że propozycje norm SEP nigdy nie wejdą w życie – wtedy elektrycy mieliby kłopoty.
Mamy 21 wiek. Czy tak trudno narysować jednoznaczny schemat ideowy ?

- t_boczkowski_tn_c_s_775.jpg (17.99 KiB) Przejrzano 334 razy

- t_markiewicz_tn_c_s_173.jpg (19.16 KiB) Przejrzano 334 razy
i jeszcze jeden kruczek :
Jedyną dyskusyjną sprawą jest uziemianie punktu rozdziału przewodu PEN w układzie TN-C-S. Stosować czy nie. Ale ta wątpliwość jest rozpatrywana w innym temacie na forum.
Tutaj masz racje, i to właśnie powinno wynikać ze schematów.
W normie tego nie ma u profesora Markiewicza nie ma a u Pana Boczkowskiego jest.
Podobna jest sprawa z tymi uziomami w projekcie normy SEP.
Finalna przykra ocena to: przepuszczono sieć energertyczną instalację i odbiorniki przez maszynkę do mielenia miesa i wyszlo coś bliżej nieokreślonego.
Taka opcja w normie jest niedopuszczalna. Bo norma jest dokumentem źródłowym.
I taki najbardziej przekonujący komentarz :[/quote]
Dobrze zauważyłeś, niema w ogóle takiej potrzeby.
Twórca tematu trochę mysli, ale jeszcze za mało.
Co ma dać ten uziom = nic ? Uziom 10Ω nie ma żdnego wpływu na bezpieczeństwo przeciwporażeniowe. Dlaczego - bo PEN wymusza napięcie na uziomie. Ile chce.
O co chodzi z tym uziemieniem ? Chodzi o uziemienie punktu rozdziału na przyłączu.
W celu zapewnienia ciągłości PEN w sieci rozdzielczej. Zmniejszenie skutków awarii w przypadku awarii PEN w sieci rozdzelczej.
Doktor słusznie uważa, że należy to do obowązków elektrowni, nie odbiorcy.
Skąd wątpliwości - z nieprecyzyjnych tekstów w literaturze.
marek
Niemcy sa jednak dokładniejsi w opisie i nie robia skrupułów :
Das TN-C-S-System (frz. Terre Neutre–Combiné-Separé) ist eine Art der Erdverbindung eines Verteilungssystems in der Elektrotechnik.
Die Sekundärseite des Transformators ist in Stern geschaltet. Der Sternpunkt ist geerdet und wird als kombinierter PEN-Leiter (frühere, nun veraltete Bezeichnung: Nullleiter ) mitgeführt. An einem bestimmten Punkt, spätestens ab der Stelle, an der der geforderte Mindestquerschnitt des PEN-Leiters unterschritten werden soll, wird der PEN-Leiter aufgeteilt in Neutralleiter (N) und Schutzleiter (PE). Neutralleiter (N) und Schutzleiter (PE) werden separat (elektrisch getrennt) weiter geführt.
Dieses System nach Art der Erdverbindungen ist bei Wohnhausversorgungen in Deutschland weit verbreitet. Die Trennung von Schutzleiter und Neutralleiter findet zumeist im Schaltschrank statt. In Bereichen, in denen Schutzleiter und Neutralleiter getrennt geführt sind, werden Schutzmaßnahmen mit bei Differenzströmen (z. B: ?J = 0,1A) auslösenden Schutzeinrichtungen, wie die Fehlerstromschutzschalter, möglich. Wird der PEN einmal in PE und N aufgeteilt, dürfen diese im weiteren Leitungsverlauf nicht mehr zusammengeführt werden.
Konkretnie jest tu nic napisane o potrzebie uziemiania PUNKTU rozdziału PEN na N i PE , wyjaśniają też że przerwa w PEN jest nie możliwa gdyż przewód ten jest na bieząco bardzo kontrolowany, dyferencja pomiędzy PE a N wynosi 0,1A podczas gdy dla zadziałania RCD potrzebna jest 0,03A .itd. przynajmniej nie ma albo albo tylko jest konkretnie napisane jak i koniec .
Pewnie to się skończy tak że rozdzielę PEN na PE i N nie uziemiając punktu rozdziału , wykonam szynę GSW ,uziemię ją poprzez wbity w ziemię pręt pod budynek (bednarki nie mam zamiaru robić ) a GSW podłaczę do przewodu PE i basta . Oto moja Norma .kompromis pomiędzy wszelkiej maści wariującymi normami .Następnie zaproszę znajomego Niemieckiego elektryka żeby mi to pomierzył . Polska Biało czerwoni .!