Głowica TV69/1

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Głowica TV69/1

Post autor: Tomek Janiszewski »

TELEWIZOREK52 pisze:Też miałem parę podobnych przypadków tylko w Neptunach 4xx/6xx. Stawał generator poziomego. Doszedłem do tego że trzeba było wymienić kondensator (chyba 1.5nF) w cewce generatora. Nie wiem co mu dolegało ale nie było to zwarcie
Szkoda ze Neptuna 421 kupionego przez rodziców jeszcze w połowie lat 70-tych dawno już nie ma, to bym spróbował skorzystać z powyższej rady. Stosunkowo natomiast niedawno miałem jeszcze Neptuna 429 ale skanibalizowałem go, wykorzystując skrzynkę, kineskop, cewki i wyłącznik sieciowy do zmontowania swojego pełnolampowego składaka w oparciu o bebechy wyciągnięte jakieś 10 lat temu z Fregaty ze stłuczonym kineskopem stojące przed nieistniejącym już śmietnikiem przy ścieżce rowerowej koło osiedla Patio w Powsinie. Natomiast flakami tego Neptuna pożywił się Marcin K., jako że miał Neptuna działającego wprawdzie, ale z potrzaskaną i zadrutowaną płytą główną. Problemu z zacinaniem się generatora linii, póki tamten odbiornik jeszcze działał - tym razem nie stwierdziłem. A jak działają u nowego właściciela?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Niechybie podczas wcześniejszej naprawy zurciarz wymieniając TVL42 nie raczył przelutować kondensatora na nowy :evil:
Ale przecież trafa przychodziły z kondensatorem.
Co do Ametysta, pobawiłem się, wyszykowany, kinol żyleta, odstawiony na półkę. Nie traktuję tego jako zabytku, za młody. Ale za parę lat?? Niech stoi i czeka.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Wiesz Tomku, jak ,,japońscy'' specjaliści z Działu Techniki ZURT przy TV dłubali, to ja, dłubacz krajowy, miał bym wnikać w ich robotę?... poza tym za ten TV w jakimś momencie nie płacili za naprawę a w tamtym okresie coś zaczęło mi świtać, że jak nie ma miodku....tłumaczy mnie tylko to, że byłem wtedy niedługo m.in. po wykładach ekonomii(?) politycznej(??) socjalizmu(!!) na Wydziale Elektroniki PW i jakiś czas odtruwanie organizmu musiało trwać.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

TELEWIZOREK52 pisze:Ale przecież trafa przychodziły z kondensatorem
Czort jeden wie dlaczego więc go tam nie było. Może jakiś wybrakowany dostał na lewo, i postanowił go użyć zapomniawszy uzupełnić kondensatora?
A przyczyna cykania kryła się w PL504. Wstawiłem inną PL-kę, starą PY-greczkę, i nic nie cyka. Ale skąd mogly się brać przebicia? Moze jeden zwój siatki ekranującej pękł i wziął się byl odkształcił, zbliżając się do wystających "pułapek" anody?
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

Odnośnie ciągłych wymian PL504 były takie problem y jak nie działała regulacja szerokości- Zawsze wymieniałem 2.2M -potencjometr-czasami był wadliwy warystor.Jak któryś dostawał przerwy to pl504 szlag trafiał albo trafo.Lampy najpierw wygrzewamy minimum 24 godziny po tak długim leżakowaniu (próżnia) potem do OTV i nie ma problemu,część jest wadliwa od urodzenia.
Aktualnie robię remanent w warsztacie i wystawie ok 100lamp telewizyjnych/radiowych transformatory itp oraz dokumentację telewizorów lampowych od 1970 r
73!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Tomek Janiszewski pisze:... Natomiast flakami tego Neptuna pożywił się Marcin K., jako że miał Neptuna działającego wprawdzie, ale z potrzaskaną i zadrutowaną płytą główną. Problemu z zacinaniem się generatora linii, póki tamten odbiornik jeszcze działał - tym razem nie stwierdziłem. A jak działają u nowego właściciela?
Tak, "flaki" działają cały czas, są w N424m wszystko działa jak należy i w każdej chwili :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ