Multiplekser BCD
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Multiplekser BCD
Pytanie nie lampowe.
Zaćma jakaś na umysł mi się rzuciła i nie pamiętam (ale i w googlach nie znajduję) czy były/są jakieś liczniki rewersyjne z wyjściem 3-stanowym?
Znalazłem MC54/74F568 • MC54/74LS569.
Kombinuję aby syntezę ustawianą sześcioma drapakami (thumbwheel) BCD wybieranymi sekwencyjnie przez sterownik na układach C-Mos wspierany
procesorem też z ubiegłego wieku przekonać do obsługi gałką.
Wyjścia drapaków połączone są równolegle tj a-a,b-b, c-c, d-d, i wchodzą na port procesora z serii 18xx, a wybór który drapak jest czytany przez podanie
+12V na styk C- common danego drapaka sie odbywa.
Bo jak nie ma takich układów, to w ciąg 6 x 74192 plus bramki jako bufor i klucz 3-st pójdę.
Jako, że to potrzebne jako dodatek do starego odbiornika wojskowego a nie chcę i nie potrafię nowego sterowania syntezą zrobić to wolę sklecić coś w stylu dodatkowego modułu który można odpiąć.
Zaćma jakaś na umysł mi się rzuciła i nie pamiętam (ale i w googlach nie znajduję) czy były/są jakieś liczniki rewersyjne z wyjściem 3-stanowym?
Znalazłem MC54/74F568 • MC54/74LS569.
Kombinuję aby syntezę ustawianą sześcioma drapakami (thumbwheel) BCD wybieranymi sekwencyjnie przez sterownik na układach C-Mos wspierany
procesorem też z ubiegłego wieku przekonać do obsługi gałką.
Wyjścia drapaków połączone są równolegle tj a-a,b-b, c-c, d-d, i wchodzą na port procesora z serii 18xx, a wybór który drapak jest czytany przez podanie
+12V na styk C- common danego drapaka sie odbywa.
Bo jak nie ma takich układów, to w ciąg 6 x 74192 plus bramki jako bufor i klucz 3-st pójdę.
Jako, że to potrzebne jako dodatek do starego odbiornika wojskowego a nie chcę i nie potrafię nowego sterowania syntezą zrobić to wolę sklecić coś w stylu dodatkowego modułu który można odpiąć.
Ostatnio zmieniony pn, 3 października 2011, 23:44 przez sp5hbt, łącznie zmieniany 1 raz.
Mietek
Re: Multiplekser BCD
Witam.
Nie mogę sprawdzić, gdyż mam jakieś problemy z netem, ale czy HC696 nie jest rewersyjny i z trójstanowym wyjściem (o ile jest osiągalny, bo tego też nie mogę sprawdzić
)?
Pozdrawiam,
Romek
Nie mogę sprawdzić, gdyż mam jakieś problemy z netem, ale czy HC696 nie jest rewersyjny i z trójstanowym wyjściem (o ile jest osiągalny, bo tego też nie mogę sprawdzić

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Rozumiem, że przez jakieś diody?sp5hbt pisze:Wyjścia drapaków połączone są równolegle tj a-a,b-b, c-c, d-d,
Nie bardzo kojarzę taką rodzinę. A pełny symbol?sp5hbt pisze:[...] i wchodzą na port procesora z serii 18xx
Chyba lepiej, żeby to były liczniki CMOS, bo przy TTL-ach czeka Cię jeszcze konwersja na 12V. Wśród CMOSów jest trochę liczników, dekadowych nieco mniej, dwukierunkowych znacznie mniej a zwyjściem trójstanowym - w ogóle nie kojarzę.
Z wyjść nie-trójstanowych zawsze możesz sterować klucze na tranzystorach
Czym chcesz zadawać częstotliwość i jak chcesz ją wyświetlać, bo coś mi się wydaje, że same liczniki to dopiero początek drogi...
Tomek
Dzięki, jest jak najbardziej. To już dwa typy mam. Ciekawe co da się zdobyć.
Mietek
Nie bardzo kojarzę taką rodzinę. A pełny symbol?Tomasz Gumny pisze:Rozumiem, że przez jakieś diody?sp5hbt pisze:Wyjścia drapaków połączone są równolegle tj a-a,b-b, c-c, d-d,sp5hbt pisze:[...] i wchodzą na port procesora z serii 18xx
Przełączniki oczywiście mają diody na płytkach kodujących.
A jeżeli chodzi o procesor to pokręciłem. W kawałkach dokumentacji i po rozkręceniu syntezy nie znalazłem żadnego procesora.
W wersji odbiornika jaką posiadam (TRC-394B) sterowanie i układy syntezy zbudowane są z układów C-MOS serii CD4xxx. Dzielniki, rejestry, bramki.
Dopiero nowsza wersja C miała "prawdziwy" procesor RCA CDP1802.
Z konwersją poziomów i wyświetlaniem dam sobie radę. No i do tego przetwornik optyczny lub magnetyczny do gałki ale to już pikuś.
Znalazłem na e-bay niedrogie 74LS568 to pokombinuję.
Dzięki za porady.
Mietek
Kombinując i googlując znalazłem układ scalony który prawdopodobnie załatwi prawie wszystko co mi potrzeba poza enkoderem (gałka).
MOSTEK produkował układy MK50395N i MK50399N (six-decade up/down counter/display decoder).
Tanie nie są, ale bedzie za to w technologii z epoki.
MOSTEK produkował układy MK50395N i MK50399N (six-decade up/down counter/display decoder).
Tanie nie są, ale bedzie za to w technologii z epoki.
Mietek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zaryzykuję twierdzenie, że dałoby się wszystko upchnąć w jednym 40-nóżkowym atmelku, a jeśli byłoby dopuszczalne niewielkie opóźnienie między sygnałem wybierającym cyfrę a 4-bitowym wejściem BCD, to nawet w DIP20. Tylko epoka nie ta...
Tomek
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Po co procesor? jakieś proste PGA lepsze.Tomasz Gumny pisze:Zaryzykuję twierdzenie, że dałoby się wszystko upchnąć w jednym 40-nóżkowym atmelku, a jeśli byłoby dopuszczalne niewielkie opóźnienie między sygnałem wybierającym cyfrę a 4-bitowym wejściem BCD, to nawet w DIP20. Tylko epoka nie ta...