Monoblok 6p3s
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Monoblok 6p3s
Cześć,jestem nowym forumowiczem .
Chce wam zaprezentować wzmacniacz,który udało mi się złożyć i uruchomić za pierwszym razem.Trafa gł.to dzieło pana z" Mikrolampu"w Krakowie.
Nie jestem elektronikiem i nie posiadam odpowiedniego zaplecza,a jednak dzwięk lampowca zmobilizował mnie do próby złożenia własnego wzmacniacza.Postaram się załączyc zdjęcia gotowego jednego monobloku.Proszę o opinie.
Chce wam zaprezentować wzmacniacz,który udało mi się złożyć i uruchomić za pierwszym razem.Trafa gł.to dzieło pana z" Mikrolampu"w Krakowie.
Nie jestem elektronikiem i nie posiadam odpowiedniego zaplecza,a jednak dzwięk lampowca zmobilizował mnie do próby złożenia własnego wzmacniacza.Postaram się załączyc zdjęcia gotowego jednego monobloku.Proszę o opinie.
- Załączniki
-
- Zdjęcie(14).jpg (90.68 KiB) Przejrzano 1139 razy
-
- Zdjęcie(13).jpg (66.42 KiB) Przejrzano 1132 razy
-
- Zdjęcie(12).jpg (71.92 KiB) Przejrzano 1168 razy
-
- Zdjęcie(10).jpg (68.94 KiB) Przejrzano 1229 razy
-
- 625...1249 postów
Dzięki za uznanie.Zdjęcia sa kiepskie ,ale postaram sie juz niedługo o pokazanie lepszych.Moim zdaniem dzwiek ma brzmienie" lampowe".
Bardzo dobre wokale i o dziwo dobry,głęboki bas.Słucham na kolumnie zrobionej samodzielnie z głośnikiem Goodmans(niestety jedna sztuka,nabyta okazyjnie).
Postaram się również zamieścić zdjęcia kolumny.
Jeszcze raz dziękuję za dobrą ocenę.Bardzo cenię sobie opinie na tym forum.
Pozdrawiam
Bardzo dobre wokale i o dziwo dobry,głęboki bas.Słucham na kolumnie zrobionej samodzielnie z głośnikiem Goodmans(niestety jedna sztuka,nabyta okazyjnie).
Postaram się również zamieścić zdjęcia kolumny.
Jeszcze raz dziękuję za dobrą ocenę.Bardzo cenię sobie opinie na tym forum.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Hmm..Ja własnie mam ten sam problem. Chce zrobić góre obudowy o kolorze złotym. Np. z mosiądzu. Ale wypolerować to nie wszystko. Jak to zabezpieczyc? Lakier przy wysokiej temperaturze troche mi sie nie podoba. Złotem też nie chce pokrywać bo to koszt ok. 300zł. Co z tym zrobic? Macie jakąś propozycje?
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
-
- 625...1249 postów
Chetnie podzielę się wrażeniami z budowy monobloku.Schemat zaczerpnąłem z francuskiej strony "schemas d`Amplificateurs a Tubes D.I.Y.Jest to pusch-pull klasa A 17 W.Schemat bardzo prosty z małą ilością cześci co przy moim znikomym doświadczeniu ułatwiło wybór.Poza tym posiadałem odpowiednie trafa gł.W wersji ostatecznej chciałbym zastosować Lundahl 1682pp.W związku z tym mam pytanie czy będzie różnica(na korzyść) w stosunku do traf na normalnych "blachach" jakie teraz posiadam(ei 102/51 16 sek.,5,5k/6ohm).Moim zdaniem schemat się sprawdził i chciałbym budowę dwóch monobloków doprowadzić do końca.Myślałem że to będzie zabawa a zrodziła się z tego ogromna pasja.Jako że jestem aktywnym modelarzem(lotniczym) obudowa poszła mi łatwiej niż reszta.Niestety brak zaplecza pomiarowego oraz wiedzy ograniczyło pomiary do podstawowych parametrów tj.nap.i pr. w poszcz.gałęziach.Odnośni opisu budowy proszę GSMOKA o wskazówki praktyczne w celu zamieszczenia w dziale diy
-
- 500...624 posty
Witam.
Lakierem nie bo pojakimś czasie zciemnieje i spadnie. Mogę podesłać trochę specyfiku do zabezpieczania przed utlenianiem tylko musisz odtłuścić przed pokryciem .Ja tym piszczałki zabezpieczam i nie ciemnieją ani łaty nie wychodzą.
Lakierem nie bo pojakimś czasie zciemnieje i spadnie. Mogę podesłać trochę specyfiku do zabezpieczania przed utlenianiem tylko musisz odtłuścić przed pokryciem .Ja tym piszczałki zabezpieczam i nie ciemnieją ani łaty nie wychodzą.
- Załączniki
-
- piszczalki skalikowo.jpg (58.03 KiB) Przejrzano 1063 razy
-
- sojnów 2004-2005.jpg (54.39 KiB) Przejrzano 1093 razy
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma