Wzmacniacz na lampie 6c33c

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz na lampie 6c33c

Post autor: djivo »

marcin-86 pisze:Powiedz mi czy lampa 6c33c grzeje sie do czerwoności ? bo jedna połóka lamy robi sie mocno czerwona
Lampa powinna się tylko żarzyć blachy wewnątrz muszą mieć kolor normalny szary taki jak przed podaniem napięć .
Jeśli jest inaczej płynie za wielki prąd zniszczysz tego Diabła. :(
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: marcin-86 »

Witam kolegów popełniłem błąd do którego przyznaje sie bez bicia a mianowicie źle podłączyłem masę od napięcia ujemnego siatki 90V i tu tkwił błąd przy okazji tego błędu poleciał tranzystor po wymianie jego wzmacniacz ruszył ale diabełek oberwał :)

Dzięki Maciek1 za nakierowanie, nie widziałem tego błędu choć sprawdzałem wszystko nie raz jeszcze raz
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

marcin-86 pisze:Witam kolegów popełniłem błąd do którego przyznaje sie bez bicia a mianowicie źle podłączyłem masę od napięcia ujemnego siatki 90V i tu tkwił błąd przy okazji tego błędu poleciał tranzystor po wymianie jego wzmacniacz ruszył ale diabełek oberwał :)

Dzięki Maciek1 za nakierowanie, nie widziałem tego błędu choć sprawdzałem wszystko nie raz jeszcze raz
Cieszę się, że udało Ci się znaleźć błąd i odpalić wzmacniacz :). Nie masz problemów z przydźwiękiem?
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Koledzy jakie napięcie powinno być za rezystorem R4 i na kondensatorze C2, ile mA na katodach lampy 6n1p powinno być ustawione ?

pozdro:)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

wojtekkom
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: wojtekkom »

Ja chciałem zapytać o trochę inną sprawę, chcę zabezpieczyć transformatory wyjściowe po stronie wtórnej, normalnie dajemy rezystor 100-470om kilku watowy, a jak wygląda sprawa z zabezpieczeniem przez warystor, jaki powinien być?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
wojtekkom
20...24 posty
20...24 posty

Czyli taki warystor na uzwojeniu anodowym zabezpieczy ale wpłynie na dzwięk i co tu wybrać;)?
_idu

Post autor: _idu »

wojtekkom pisze:Czyli taki warystor na uzwojeniu anodowym zabezpieczy ale wpłynie na dzwięk i co tu wybrać;)?

Nie wpłynie poniżej napięcia gdzie zaczyna maleć jego rezystancja jego wpływ jest nieistony (grubo poniżej nieliniowości lampy, trafa). Chyba że dasz na zbyt małe napięcie wtedy pojawi się nieco przed osiągnięciem pełnej mocy obcinanie.
Weź ch-kterystyki o oceń maksymalną amplitudę - wartości szczytowe - potem dobór warystora ale uwaga sprawdź jakie są definicje napięć w notach katalogowych dla AC szczytowe i skuteczne. Tylko tyle.
_idu

wojtekkom pisze:Ja chciałem zapytać o trochę inną sprawę, chcę zabezpieczyć transformatory wyjściowe po stronie wtórnej, normalnie dajemy rezystor 100-470om kilku watowy, a jak wygląda sprawa z zabezpieczeniem przez warystor, jaki powinien być?

Żadne to zabezpieczenie. Skok rezystancji to skok natężenia prądu - tu ma skok o dwa rzędy wielkości. Na pierwotnym mamy wtedy ryzyko pojawienia się przepięcia. Te 100R czy 1k to jedynie może ustabilizować wzmacniacz przez wzbudzeniem w.cz.
wojtekkom
20...24 posty
20...24 posty

Ale taki rezystor na uzwojeniu wtórnym, zabezpiecza przed przypadkowym odłączeniem głośnika. Pojemności warystorów moim zdaniem będą bardziej wpływać niż rezystancja, która i tak przy normalnej pracy jest wysoka.
_idu

wojtekkom pisze:Ale taki rezystor na uzwojeniu wtórnym, zabezpiecza przed przypadkowym odłączeniem głośnika. Pojemności warystorów moim zdaniem będą bardziej wpływać niż rezystancja, która i tak przy normalnej pracy jest wysoka.
Zabezpiecza w małym stopniu. Aby nie tracić w nim mocy musi mieć dużą rezystancję a to oznacza że skok prądu będzie.
Lepiej jest zwalczać przepięcie tam gdzie ono powstaje. Ten rezystor na wyjściu to w sumie tylko dla dobrego samopoczucia.

Pojemność warystora - ileż to jest w stosunku do pojemności uzwojenia pierwotnego transformatora? Nie przesadzasz?
Zamiast warystora masz jeszcze do wyboru transile.

Akurat ten ew spadek dla sopranów wywołany warystorem można skorygować - a jest szansa że z indukcyjnością uzwojenia trafa nastąpi nawet wyrównanie przenoszenia mocy pomiędzy 10kHz a 50kHz.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Koledzy mam problem ze sprzężeniem zwrotnym a mianowicie jak podłączę do jakiegokolwiek wyjścia głośnikowego to mam w głośnikach pisk dość duży i tak się też dzieje identycznie w drugim kanale

Interpunkcja!
R.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Spróbuj zamienić miejscami wyjścia uzwojenia wtórnego lub pierwotnego (ale nie obu uzwojeń jednocześnie), gdyż być może faza sygnału, podanego w obwód sprzężenia zwrotnego jest niewłaściwa i zamiast ujemnego sprzężenia otrzymałeś dodatnie..

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
o-----c

Post autor: o-----c »

wojtekkom pisze:... Pojemności warystorów moim zdaniem będą bardziej wpływać niż rezystancja...
- proponuję zmierzyć pojemność takiego MOV-a.
ODPOWIEDZ