Wzmacniacz na lampie 6c33c
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na lampie 6c33c
Witam.
Jaka jest wartość prądu obciążenia dla podanego przez Ciebie spadku napięcia? 5Ц4С jest diodą o stosunkowo niskim dopuszczalnym prądzie wyjściowym, więc nie nadaje się do zasilania wzmacniacza z lampami 6C33C.
Pozdrawiam,
Romek
Jaka jest wartość prądu obciążenia dla podanego przez Ciebie spadku napięcia? 5Ц4С jest diodą o stosunkowo niskim dopuszczalnym prądzie wyjściowym, więc nie nadaje się do zasilania wzmacniacza z lampami 6C33C.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
dość powarzny jest pobór prądu bo przy tym napieciu 48V jest 480mA, jaka lampa była by odpowiednia do zasilenia lampki?
Fatalna pisownia. Brak dużych liter na początkach zdań, interpunkcja i błędy ortograficzne!
R.
Fatalna pisownia. Brak dużych liter na początkach zdań, interpunkcja i błędy ortograficzne!
R.
Marcin, tu nie ma nic do śmiechu - trzeba się ostro wziąć do roboty i popracować nad pisownią..
Co do lampy prostowniczej, to dla tak dużego prądu nic mi nie przychodzi do głowy.. Myślę, że dla obniżenia spadku napięcia wskazane będzie użycie krzemowych diod prostowniczych i zwiększenie pojemności pierwszego kondensatora filtru (przed dławikiem).
Pozdrawiam,
Romek

Co do lampy prostowniczej, to dla tak dużego prądu nic mi nie przychodzi do głowy.. Myślę, że dla obniżenia spadku napięcia wskazane będzie użycie krzemowych diod prostowniczych i zwiększenie pojemności pierwszego kondensatora filtru (przed dławikiem).
Pozdrawiam,
Romek
Witam juz zrobiłem mostek krzemowy i napięcie wróciło do normy wynosi aktualnie 261V ! i trochę brumi ale tak jak pisałeś muszę zwiększyć pojemność kondensatora. Napięcie ujemne siatki tu napięcie wynosi max 73V a powinno być 90V czy tak ? i po odpaleniu wzmacniacza masakra
charczy
ale to jutro 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Panowie coś złożyłem nie tak albo lampa uszkodzona prąd na katodzie lamy 6c33c to 2.8A trioda robi się czerwona z jednej strony lampy , wzmacniacz złożyłem z linku z tematu sprawdziłem wszystko 4 razy jeden i drugi kanał zachowuje się tak samo
Dodatnie napięcie na siatce?
tylko skąd ujeme? mam max 74V anodowe 250V
Znaczy się dodatnie
na siatce 
Znaczy się dodatnie

Skąd? Z zasilacza. Wpisz w gogle zasilacz napięcia ujemnego albo popatrz na schematy wzmacniaczy ze "sztywnym minusem" np grommes i znajdziesz czego Ci trzeba. Spójrz jak zasilacz jest zrobiony w schemacie Traxmana z tego wątku viewtopic.php?f=8&t=15629&start=75
Bardzo łatwo wywnioskować jak to ma wyglądać.
Z dodatnim napięciem na siatce zabijasz lampy!! Ono musi być ujemne względem katody lampy, to wynika z samej zasady działania lampy elektronowej!
Bardzo łatwo wywnioskować jak to ma wyglądać.
Z dodatnim napięciem na siatce zabijasz lampy!! Ono musi być ujemne względem katody lampy, to wynika z samej zasady działania lampy elektronowej!
Ostatnio zmieniony pn, 26 września 2011, 19:06 przez Maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiem że z zasilacza, zrobiłem zasilacz ujemnego zasilania siatki z schematu z tematu urzytkownika GSMOK i max te napięcie mam 74V
sorki za błąd
sorki za błąd

Post wyżej piszesz, że jest ono dodatnie więc nie zrobiłeś tego tak jak na schemacie albo pogmatwałeś połączenia.
Czy plus zasilacza ujemnego napięcia siatek jest na masie?
Jeśli dla osiągnięcia właściwego prądu anodowego będzie potrzeba większego napięcia ujemnego możesz zastosować podwajacz napięcia, w obwodach siatkowych nie płyną duże prądy.
Czy plus zasilacza ujemnego napięcia siatek jest na masie?
Jeśli dla osiągnięcia właściwego prądu anodowego będzie potrzeba większego napięcia ujemnego możesz zastosować podwajacz napięcia, w obwodach siatkowych nie płyną duże prądy.
Powiedz mi czy lampa 6c33c grzeje sie do czerwoności ? bo jedna połóka lamy robi sie mocno czerwona
Witam.
Lampa najprawdopodobniej pracuje bez ujemnego napięcia na siatce. Dodatkowo prąd anodowy nie jest w żaden sposób ograniczony, co powoduje wydzielanie się na anodzie kilkakrotnie większej mocy od dopuszczalnej. Podejrzewam, że po takim rozżarzeniu anody, wskutek wydzielenia się gazów i odparowania metalu lampa będzie się nadawała już tylko do wyrzucenia (lub do postawienia na półkę, jako ozdoba..). Popełniłeś sporo błędów podczas uruchamiania tego wzmacniacza
Wątek przenoszę do działu dla początkujących.
Pozdrawiam,
Romek
Lampa najprawdopodobniej pracuje bez ujemnego napięcia na siatce. Dodatkowo prąd anodowy nie jest w żaden sposób ograniczony, co powoduje wydzielanie się na anodzie kilkakrotnie większej mocy od dopuszczalnej. Podejrzewam, że po takim rozżarzeniu anody, wskutek wydzielenia się gazów i odparowania metalu lampa będzie się nadawała już tylko do wyrzucenia (lub do postawienia na półkę, jako ozdoba..). Popełniłeś sporo błędów podczas uruchamiania tego wzmacniacza

Wątek przenoszę do działu dla początkujących.
Pozdrawiam,
Romek
Marcinie-86 -> Sprawdź czy nie połączyłeś wyjścia zasilacza napięcia ujemnego do masy przy oporze katodowym?
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/se_6s ... _se_pa.htm Patrząc na schemat początkującemu może zdarzyć się taki błąd.(To tylko moje przypuszczenie)
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/se_6s ... _se_pa.htm Patrząc na schemat początkującemu może zdarzyć się taki błąd.(To tylko moje przypuszczenie)