transformator głośnikowy do lampy EL 84

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Paul pisze:czy ktoś z was się orientuje czy są dostępne w sprzedaży podwójne potencjometry??
Czy chodzi ci o potencjometr stereo? (dwa, identyczne sterowane jedną ośką). Jak tak to tak - jest ich pełno w każdym sklepie z częściami elektronicznymi, zarówno obrotowe jak i suwakowe. Znacznie rzadziej, ale też zdażają się identyczne potencjometry podwójne, ale każdy z indywidualną osią (jak np. w magnetofonie z wieży 8000 Kasprzaka lub starych radiach). Dwa różne (np. 1MΩ i 50kΩ w jednym, oddzielnie sterowane) nie są już robione od wielu lat, ale na szrocie można takie, nawet nowe, kupić.
Paul
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Paul »

Jasiu pisze:To jest proste:
2) Pilnujesz, by transformator miał jak najmniejsze indukcyjności rozproszenia (to i tak warto robić).

Jasiu
w jaki sposób można dopilnować te indukcyjności??
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Paul pisze: w jaki sposób można dopilnować te indukcyjności??
Nie stosować przesadnie grubych przekładek, nawijać uzwojenia "zwarte", bez zbędnego wolnego miejsca.

Można podzielić uzwojenia na sekcje. W prostym wzmacniaczu może być tak:
1/2 wtórnego
Pierwotne
1/2 wtórnego

Albo wersja taka, raczej lepsza:
28.5% pierwotnego
1/2 wtórnego
43% pierwotnego (to będzie też uzwojenie S2)
1/2 wtórnego
28.5 p%ierwotnego

Trzeba uważać na kierunki uzwojeń.

Pozdrawiam,
Jasiu
blue
125...249 postów
125...249 postów

indukcyjnosc rozproszenia

Post autor: blue »

Jasiu napisal :
>>>>>>> w prostym wzmacniaczu moze byc tak :<<<<<<<
W kontekscie indukcyjnosci rozproszenia, ktore sa proste, a ktore zlozone- wzmacniacze ?? Bardzo prosze ,czy moglbys to rozwinac ??
pozdrawiam,
Marek
ps.
......... czy, ten "facet"- black/ withe, obok Ciebie to Agat ?? :idea:
Jasiu

Re: indukcyjnosc rozproszenia

Post autor: Jasiu »

Czołem
blue pisze:Jasiu napisal :
>>>>>>> w prostym wzmacniaczu moze byc tak :<<<<<<<
W kontekscie indukcyjnosci rozproszenia, ktore sa proste, a ktore zlozone- wzmacniacze ?? Bardzo prosze ,czy moglbys to rozwinac ??

Parametry wzmacniacza SE na pojedynczej pentodzie EL84 będą i tak nierewelacyjne, szczególnie jeżeli chodzi o zniekształcenia nieliniowe. Nie ma sensu ciężko pracować nad zmniejszaniem indukcji rozproszenia pomiędzy uzwojeniem anodowym, a S2 - inaczej niż na przykład w układzie UL PP w klasie AB, gdzie bardziej złożony podział na sekcje i co za tym idzie mała indukcja rozproszenia, może dać istotną poprawę parametrów.

Z kolei mała indukcja rozproszenia pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a wtórnym przekłada się zawsze na szersze pasmo od góry. We wzmacniaczach o małej impedanci wyjściowej (na triodach albo z lokalnym sprzężeniem zwrotnym) ma ona znaczenie większe i tu często trzeba z nią walczyć. We wzmacniaczu na pentodach łatwiej osiągnąć szerokie pasmo od góry.

blue pisze:.... czy, ten "facet"- black/ withe, obok Ciebie to Agat ?? :idea:
Tak. Czy znasz Agata z Przemożnej Chętki?

Pozdrawiam,
Jasiu
blue
125...249 postów
125...249 postów

do Jasia

Post autor: blue »

............ Agata znam li tylko, z Twojej znakomitej "stronki"/ szkoda ze troche uspionej. / :-))
Serdecznie pozdrawiam
Marek
SirP
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: SirP »

Witam! To jest mój pierwszy post. Przeglądam to forum od chyba 3h i nie mogę znaleść nigdzie sposobu nawijania transformatora głośnikowego. Czytałem o tym trochę wiem, że powinno się dzielić taki transformator na sekcje, wiem jak te sekcje powinny byc ułożone ale wszystko dotyczy wzmacniacza PP! a ja mam schemat wzmacniacz SE nie wiem czy w takim wzmacniaczu nawija się sekcję inaczej czy tak samo? Mam EP 2/98 jest tam rozpisany sosób nawijania transformatora ale dla układu PP, znalazłem również jeszcze kika innych "przekrojów" transformatorów gł. ale wszystko do ukłdu PP. Może wie ktoś jak powinny wyglądać sekcje w transformatorze gł. dla układu SE? Nie wiem czy dzielic karkas na pół (2 sekcje)czy poprostu warstwowo jedne na drugim na całej szerokości karkasu ? jak połączyć uzwojenia? Wiem, że do wzmacnizay PP tramsformator głosnikowy ma uzwojenia pierowtne połączone szeregowo (z odczepem) a wtórne równolegle. Ogólnie mógł by ktoś opisać wygląd oraz ułożenie i połączenie sekcji w transformatorze głośnikowym dla układu SE?? Jakie powinny być kierunki nawijania? bo też różnie widziałem. Aha pytanie laika czy oznaczenie P oznacza, że mam nawijać od lewej strony w prawo, a jak jest L to od prawej do lewej? Czy jak jest litera P to mam zacząć nawijanie od prawej strony a jak jest L to mam zacząć od lewej strony?
Parę słów o wykonywaniu transformatorów. Wiem, że jest to bardzo trudne ale nie jestem audiofilem, dlatego nie potrzebuje super dzwięku i transformatora głośnikowego za powiedzmy 150 zł/szt, poprostu niestać mnie, po drugie nie mogę nigdzie znaleść transformatorów głośnikowych a już 2 podobnych lub identycznych to porostu graniczy z cudem, zresztą używane na allegro też są po 30-40 zł i więcej też dlamnie zadużo. Postanowiłem sobie postawić zadanie wyjdzie to wyjdzie nie to nie, ale chce się sprawdzić mam zapał i ochotę ale brakuje mi jeszcze kilku informacji (powyższy fragment postu) do zbudwania takiego trafo. Od czegoś trzeba zacząć spróbuję nawinąc może czegoś się nauczę, może dalsze konstrukcje bęa lepsze. Transformatory już nawijałem ale siecowe, wiem, że to coś innego ale zawsze jakaś praktya jest pozatym posiadam bardzo prostą nawijarkę swojej konstrukcji więc myślę, może się uda.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Przemysław Opalski
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

http://ecclab.com/start.php3?ID=10
sciągnij sobie z tej strony w dziale programy, program labolatorium 2.1, tam masz dokładnie wyjaśnione jak, co i ile nawinąc, trafa głosnikowe i SE i PP
SirP
10...14 postów
10...14 postów

Tak ten program już miałem wcześniej podobnie jak ten wyżej problem polega na tym że tego zainstalować nie mogę, wyskakuje błąd po dwukrotnym kliknięciu na instalkę. Może to jest wina Win98? nie wiem ale jeżeli mówisz że tam jest wszystko napisane to będe kombinować, niepoddam się tak łatwo. Dzięki za info teraz wiem, że mogę w tym progamie znaleść to co chce :) dlatego jest sens kombinować.
------------------------------------------------
Przeczytałem w jednym z postów na elektrodzie że trzeba zmienić datę pod Win98 na 1999r. Może się komuś przyda taka informacja :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

polecam wspomnianą już stronę Jasia. tam wszystko działa.
przy SE nie dzieli się karkasu, a wszystkie uzwojenia nawija w tą samą stronę.
nie zapomnij o szczelinie w rdzeniu!
SirP
10...14 postów
10...14 postów

Dzięki wielkie właśnie mi oto chodziło. Znalazłem również na ecc.com schemat połączeń transformatora głośnikowego producji ZATRY (bodajże) i posiada 5 uzwojeń pierwotnych połączonych w szereg oraz 4 uzwojenia wtórne również połączone w szereg dodatkowo jest odczep na 4(Omy) oraz na 8(Om). Ja odczepów nie będę robić bo nie wiem zabardzo jak to obliczyć. A i mam jeszcze kolumny 6(Om) można to podłączyć pod 8 (Om) z jakimś rezystorem ? Chodzi mi o to, że chce sobie kupić ewentualnie samemu zrobić w przyszłosci jakieś głośniczki wtedy bym kupił 8(omowe) ale do tego czasu chciał bym wykorzystywać te 6 (omowe)?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

ecclab też działa i oblicza :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

nie ma mowy o rezystorze. 2Ohmy w szeregu bardzo skutesznie rozbroją zwrotnicę i strojenie obudowy. lepszym pomysłem jest zmiana puktu pracy lampy (odrobinę większy prąd, a niższe napięcie).
nawiasem mówiąc EL84 jest bardzo tolerancyjna na zmianę obciążenia.
SirP
10...14 postów
10...14 postów

OK ostatnie pytanie! mam nadzieje :) co chwilę nowe wątpliwości się pojawiają. Znalazłem w garażu blachy transformatorowe są cienkie bo mają około 0,33 mm (na swuamiarce widć 0,3-0,35) Są to kształtki zamkniete w których środkowa kolumna jest "przecięta" problem polega na ty, że nie jest to szczelina jak, chce "przepchnąc" środek na drugą stronę to stawia opór (jest jak by zadługa) a z tego co wiem to powinna przechodzić bez zadnych oporów? Piłowanie chyba nie wchodzi w grę pozatym długośc boku wynosi 12 cm a środkowa kolumna ma 37 mm szerokości troche te ransformatory głośnikowe były by duże. Jak obliczałem da mocy około 5W przekrój ma być conajmniej 6 cm2 więc przy jednym boku równym 3,7 cm to wysokośc rdzenia wyniosła by 1,6 cm czyli były by szeroki ale niski nie ma to wpływy na parametry?Załączam zdjęcie tych blach nie wiem czy to są od siecowego, nigdy się z takimi nie spotkałem zawsze były kształtki EI może to od jakiegoś transformatora rubinowskiego??
Załączniki
Zdjęcie robione telefonem, niestety baterie w aparacie padły, ale tak to miej więcej wygląda
Zdjęcie robione telefonem, niestety baterie w aparacie padły, ale tak to miej więcej wygląda
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

To jest zwykłe trafo sieciowe, do PP jak najbardziej, do SE się nie nadaje > brak szczeliny
ODPOWIEDZ