Wzmacniacz Soundman MKV chcę założyć 6P3S czy można?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz Soundman MKV chcę założyć 6P3S czy można?
Pytanie jak w temacie lampy o bardzo zbliżonych parametrach czy można w tym Headzie stosować rosyjskie 6P3S jeśli tak jak ustawić bias ?
Aby lampy nie cierpiały
Aby lampy nie cierpiały
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Re: Wzmacniacz Soundman MKV chcę założyć 6P3S czy można?
A co tam siedzi oryginalnie?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dodatkowo -- jakie napiecia panuja w koncowce (anoda, druga siatka)? Jaka przekladnia transformatora?
Aha, jesli juz wyjdzie, zeby mozna wsadzac 6P3S to poszukaj jednak jej wersji o podwyzszonej trwalosci -- 6P3S-E (multum na ebay'u).
Aha, jesli juz wyjdzie, zeby mozna wsadzac 6P3S to poszukaj jednak jej wersji o podwyzszonej trwalosci -- 6P3S-E (multum na ebay'u).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Painlust oryginalnie siedzą 6L6CG
mają napięcia wyższe w katalogu o 150V.
Nie mogę dokonać niestety pomiaru nie mam go tutaj .
Posiada go kuzyn on zupełnie nie ma pojęcia w temacie.
Nie macie Panowie może schematu pewnie tam byłoby to podane ale byłaby przekładnia tego nie wiem.

Nie mogę dokonać niestety pomiaru nie mam go tutaj .
Posiada go kuzyn on zupełnie nie ma pojęcia w temacie.
Nie macie Panowie może schematu pewnie tam byłoby to podane ale byłaby przekładnia tego nie wiem.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Bez tych info (ani bez schematu ktore w sieci znalezc nie moge choc Zibi na pewno ma
) to niestety, ale nie jestem w stanie CI pomoc.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Nie mam, a Soundman raczej nie udostępnia. Gdyby miałyby tam być 6p3s, to by były. W Fenderze Bassman z 6L6GC napięcie anodowe wynosi około 470V, wiec nie przypuszczam, by w Soundmanie były znacząco niższe.
viewtopic.php?f=19&t=20416
viewtopic.php?f=6&t=15359
viewtopic.php?f=19&t=20416
viewtopic.php?f=6&t=15359
W tej Mesie mam założoną kwadrę 6P3S-E i gra bezproblemowo od roku (ponad), jest eksploatowana (2 kapele) w próbowni oraz na scenie.
- Załączniki
-
- mesaboogie_mkiib.pdf
- (84.69 KiB) Pobrany 218 razy
Wojtek SQ2KRZ
Zibi nie wiem czy dobrze zrozumiałem ?
Przeczytałem więc to że 6L6 I 6P3S-E kłamstwo że to to samo moc jest mniejsza i nie ma absolutnie sensu ich montować we wzmacniaczu gitarowym dobrze zrozumiałem ?
Przeczytałem więc to że 6L6 I 6P3S-E kłamstwo że to to samo moc jest mniejsza i nie ma absolutnie sensu ich montować we wzmacniaczu gitarowym dobrze zrozumiałem ?
Tam jest mowa o 6L6GC. 6P3S jest bliżej do 6L6 lub 6L6G http://www.r-type.org/pdfs/6l6g.pdf
A ludzie montują...
Wiem painlust i ludzie grają
i co proponujecie ? hyhyhy
Podobna sytuacja była w moim Pioneer SM-83 grają tam ładnie 6P14P-EW i grają .
Gdzie to właśnie Ty jako pierwszy mi poleciłeś abym tam je włożył (oryginały leżą w pudełeczku:)
A też jest o ponad 150V więcej.
Pożyczyłem go dzisiaj zaraziłem nim kolegę (godzinę później pytał ile chcę za ten wzmacniacz).

Podobna sytuacja była w moim Pioneer SM-83 grają tam ładnie 6P14P-EW i grają .
Gdzie to właśnie Ty jako pierwszy mi poleciłeś abym tam je włożył (oryginały leżą w pudełeczku:)
A też jest o ponad 150V więcej.
Pożyczyłem go dzisiaj zaraziłem nim kolegę (godzinę później pytał ile chcę za ten wzmacniacz).
To nie są tak drogie lampy aby sie przejmować czy wytrzymają. Od razu ich nie zatłuczesz.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pamietam, ze Canio mowil, ze 6P3S-E moga pracowac spokojnie z napieciami przekraczajacymi katalogowe i nic im sie nie dzieje. O, znalazlem. viewtopic.php?f=19. Chyba nawet Tom wspomina o tym, ale mi sie juz nie chce szukac

Aczkolwiek, nie znajac parametrow panujacych w tym wzmacniaczu nie podjalbym sie zamiany 6L6-GC na 6P3S-E bo mozna te drugie zajechac b. szybko. Znajac napiecia i przekladnie mozna przesunac punkt pracy tak, by znajdowal sie ponizej hiperboli maksymalnej mocy admisyjnej anod. Nie twierdze natomiast, ze punkt pracy w przypadku prostej podmiany z 6L6-GC w tym wzmacniaczu przeciazy 6P3S(-E), ale jest tu po prostu zbyt duzo niewiadomych by moc doradzic taka podmiane z czystym sumieniem...
Z drugiej strony -- lampy te sa jeszcze stosunkowo niedrogie (np. parowana dwojke na ebay'u mozna wyciagnac za ca. 30USD) wiec sprobowac mozna (jesli sie ma na zbyciu 30USD i godzac sie z faktem, ze mozna je w miare szybko 'ubic'
).

Aczkolwiek, nie znajac parametrow panujacych w tym wzmacniaczu nie podjalbym sie zamiany 6L6-GC na 6P3S-E bo mozna te drugie zajechac b. szybko. Znajac napiecia i przekladnie mozna przesunac punkt pracy tak, by znajdowal sie ponizej hiperboli maksymalnej mocy admisyjnej anod. Nie twierdze natomiast, ze punkt pracy w przypadku prostej podmiany z 6L6-GC w tym wzmacniaczu przeciazy 6P3S(-E), ale jest tu po prostu zbyt duzo niewiadomych by moc doradzic taka podmiane z czystym sumieniem...
Z drugiej strony -- lampy te sa jeszcze stosunkowo niedrogie (np. parowana dwojke na ebay'u mozna wyciagnac za ca. 30USD) wiec sprobowac mozna (jesli sie ma na zbyciu 30USD i godzac sie z faktem, ze mozna je w miare szybko 'ubic'

Ostatnio zmieniony czw, 22 września 2011, 01:57 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
nie wiem czy wiecie ale oryginalna 6L6 nie jest w niczym podobna do wzmocnionej 6L6G(i późniejszych GT)... w typowych warunkach pracy miała 12watt mocy:
http://www.docstoc.com/docs/81749992/6L6-RCA
6L6GT jest lampą wynalezioną później i ma podwyższoną moc admisyjną.
dlatego 6L6 jest podobna do lampy 6P3(były produkowane nawet przez telam) nie do 6P3S...
a sovteki 6L6wgc nie różnią się od 6P3S-E ruskich.
Czyli odpowiadając prosto jak wsadzisz 6P3S-E to będziesz miał to samo co na sovtekach 6L6WGC.
http://www.docstoc.com/docs/81749992/6L6-RCA
6L6GT jest lampą wynalezioną później i ma podwyższoną moc admisyjną.
dlatego 6L6 jest podobna do lampy 6P3(były produkowane nawet przez telam) nie do 6P3S...
a sovteki 6L6wgc nie różnią się od 6P3S-E ruskich.
Czyli odpowiadając prosto jak wsadzisz 6P3S-E to będziesz miał to samo co na sovtekach 6L6WGC.