Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Rzeczywiście trochę donikąd to idzie , jutro może kupię blachę alu na chaisis jak w oryginale.
Napiszę jak będzie gotowy chaisis.
Pozdrawiam
Napiszę jak będzie gotowy chaisis.
Pozdrawiam
Problem sprzęgania rozwiązany , zamieniłem przewody wejścia trafa głośnikowego 3x sprawdzałem aż wreszcie zobaczyłem.
Bez podłączonej gitary jak rozkręcam potencjometr vol to zaczyna co raz głośniej buczeć ale do wytrzymania.
Teraz problem gniazd wejścia , dałem 2 plastikowe zwierne ale coś jest nie tak bo dźwięku brak.
Jak znajdę co zepsułem z gniazdami zajmę się buczeniem ponieważ na pewno trochę idzie z transformatora sieciowego muszę go na nowo skręcić ale teraz śrubami bo jak palcami przyciskam to mniej wibruje.
Jutro będę sprawdzał a w trakcie zamówiłem laminat na nową płytkę aby była mniejsza.
Materiał na nowy chasisi mam czyli obudowa ze starego komputera
chcę zrobić na oryginalnych wymiarach dlatego zmniejszam płytkę.
Pozdrawiam
Bez podłączonej gitary jak rozkręcam potencjometr vol to zaczyna co raz głośniej buczeć ale do wytrzymania.
Teraz problem gniazd wejścia , dałem 2 plastikowe zwierne ale coś jest nie tak bo dźwięku brak.
Jak znajdę co zepsułem z gniazdami zajmę się buczeniem ponieważ na pewno trochę idzie z transformatora sieciowego muszę go na nowo skręcić ale teraz śrubami bo jak palcami przyciskam to mniej wibruje.
Jutro będę sprawdzał a w trakcie zamówiłem laminat na nową płytkę aby była mniejsza.
Materiał na nowy chasisi mam czyli obudowa ze starego komputera

Pozdrawiam
Obecnie wygląda nieco inaczej, mogę porobić zdjęcia. Ale nawet wtedy grałem na nim ze 2 tygodnie.zanetis pisze:Coś musiałem skopać w podłączeniach bo na foto widać , że wcale pięknie nie są poprowadzone przewody a wzmak działa
Przewody są długie ,zawijają się a działa.
http://picasaweb.google.pl/qdlaczian/5F1#
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
qdlaczian pisze:Obecnie wygląda nieco inaczej, mogę porobić zdjęcia. Ale nawet wtedy grałem na nim ze 2 tygodnie.zanetis pisze:Coś musiałem skopać w podłączeniach bo na foto widać , że wcale pięknie nie są poprowadzone przewody a wzmak działa
Przewody są długie ,zawijają się a działa.
http://picasaweb.google.pl/qdlaczian/5F1#
Mogę prosić o fotki , chętnie zobaczę efekt końcowy.
I fotkę jak podłączyłeś gniazda wejściowe.
Wziąłem to do sercapainlust pisze:No i właśnie upadła teoria wszystkich poczatkujących, że wzmacniacz to jest 5 rezystorów i kondensatorów na krzyż

Wieczorami z kolorowymi mazakami rysowałem i czytałem.
I sukces uruchomiłem wzmacniacz

Na początku myślałem , że to wszystko pójdzie gładko i bez problemów ale problem jak się okazuje tkwił nie w częściach a we mnie

Dziękuję za wszystkie rady.
Jak zrobię na nowo chasisi i uruchomię to dam na forum.
Witam
Mam pytanie zrobiłem pomiary ale bez gitary i mam takie napięcia:
1-308V
2-274V
3-237V
4-15,2V
5-154V
6-1,2V
7-154V
8-1,2V
Na załączonym rys. są odnośniki.
Jak patrzyłem w katalogu lamp dla tych co zastosowałem czyli 6p6s i ecc83 napięcia się mieszczą w max.Robić jeszcze jakieś pomiary bez obciążenia?
I czy zmieniać rezystory katodowe na 1,6kOhm jak w katalogu czy olać?
Mam pytanie zrobiłem pomiary ale bez gitary i mam takie napięcia:
1-308V
2-274V
3-237V
4-15,2V
5-154V
6-1,2V
7-154V
8-1,2V
Na załączonym rys. są odnośniki.
Jak patrzyłem w katalogu lamp dla tych co zastosowałem czyli 6p6s i ecc83 napięcia się mieszczą w max.Robić jeszcze jakieś pomiary bez obciążenia?
I czy zmieniać rezystory katodowe na 1,6kOhm jak w katalogu czy olać?
Jeśli 4 to siatka lampy mocy to masz na niej dodatnie napięcie, które może usmażyć lamę.
A to nie na 5 pinie ma być ujemne napięcie?mpx pisze:Jeśli 4 to siatka lampy mocy to masz na niej dodatnie napięcie, które może usmażyć lamę.
A na 4 pinie ok 250V?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Oj Panowie, ale zescie sobie pogadali
zanetis
Mpx chodzi o to, ze jesli Twoj punkt 4. (gdzie podajesz, ze masz napiecie 15V2) to siatka 6V6GT to ja przeciazasz (bo ciezko sie troche domyslic, do czego na layoucie ten punkt 4 sie rzeczywiscie odnosi). Domyslam sie jednak, ze punkt 4 odnosi sie do napiecia na katodzie (pin 8 6V6GT); jesli tak, to powinno byc ok (troche nizej, niz podane 18V).

Mpx chodzi o to, ze jesli Twoj punkt 4. (gdzie podajesz, ze masz napiecie 15V2) to siatka 6V6GT to ja przeciazasz (bo ciezko sie troche domyslic, do czego na layoucie ten punkt 4 sie rzeczywiscie odnosi). Domyslam sie jednak, ze punkt 4 odnosi sie do napiecia na katodzie (pin 8 6V6GT); jesli tak, to powinno byc ok (troche nizej, niz podane 18V).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Tak do katody 

Na jakie napięcie mają być kondensatory w tym modzie?
W tamtych miejscach w układzie jest ok 1,5V to w jakim zakresie mogą mieć napięcia ? Bo nie wiem jaki mam zakres wyboru.
W tamtych miejscach w układzie jest ok 1,5V to w jakim zakresie mogą mieć napięcia ? Bo nie wiem jaki mam zakres wyboru.
Ma ktoś sposób na wibrujące blaszki transformatora sieciowego?
Skręcenie śrubami nie pomogło
Może rozkręcę go, farby prysnę na blaszki ,skręcę jak zastygnie to będzie ok?
Skręcenie śrubami nie pomogło

Może rozkręcę go, farby prysnę na blaszki ,skręcę jak zastygnie to będzie ok?
- kciuq
- 1250...1874 posty
Jakie trafo ?
Ja maczam w lakierze, nie wiem czy to dobry pomysł ale sprawdza się wyśmienicie na brzęczenie.
Ja maczam w lakierze, nie wiem czy to dobry pomysł ale sprawdza się wyśmienicie na brzęczenie.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
TS 40/29/676
foto jest na 7 stronie
Ale maczać dookoła same blaszki bez uzwojeń prawda?
I jaki lakier?
foto jest na 7 stronie
Ale maczać dookoła same blaszki bez uzwojeń prawda?
I jaki lakier?
Brum w głośniku zlikwidowany.