Pierwszy Hi GAIN opis plus zdjęcia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Pierwszy Hi GAIN opis plus zdjęcia
Witam
Przedstawiam swój pierwszy wzmacniacz.Jednokanałowy HI GAIN 50 wat z tranzystorową pętlą(opisywana na forum).
Wzmacniacz zmontowany na turrecie(zasilacz na PCB wzór płytki z forum). Dwie pierwsze lampy zasilane napięciem stałym masa prowadzona w gwiazdę.
Przedwzmacniacz modowany kanał mesy(często stosowany przez painlusta) końcówka kopia SLO.
Obsada lamp: 4 sztuki 6N2P-EW i para 6L6WXT+ Chassis turret i panele(laminat grawerski) własnego pomysłu.
Transformator zasilający (350-0-350V 0,3A 6,3V 6A 50V 0,1A 15V 0,1A) i dławik(8H 0,15A 80R) Leszek Ogonowski głośnikowy KaKa.
Wzmacniacz odpalił od "kopa". Bez problemów z buczeniem czy żle prowadzoną masą.Jedyny problem to uszkodzony od nowości potencjometr Gain(teraz jest zamontowany 500K zamiast 1M) powodował trzaski i zanikanie dzwięku.
Testowałem go na paczce 1960A marshalla Gain ustawiony na "10" (wystarczająca ilość) Jest bardzo dużo zapasu . Wzmacniacz w zasadzie do metalu( z takim zamiarem go budowałem). Nawet skręcając głośność w gitarze nie ma czystej barwy. Bardzo głośny i dynamiczny.
Jest kilka niedoróbek:
literówka na tylnym panelu(ANDJUST zamiast ADJUST)
nie odwrócony turret w corelu (były by krótsze przewody)
Obudowa w produkcji. Budowałem go ok 2 lat ale warto.
Czekam na wasze opinie.
Tomasz
Przedstawiam swój pierwszy wzmacniacz.Jednokanałowy HI GAIN 50 wat z tranzystorową pętlą(opisywana na forum).
Wzmacniacz zmontowany na turrecie(zasilacz na PCB wzór płytki z forum). Dwie pierwsze lampy zasilane napięciem stałym masa prowadzona w gwiazdę.
Przedwzmacniacz modowany kanał mesy(często stosowany przez painlusta) końcówka kopia SLO.
Obsada lamp: 4 sztuki 6N2P-EW i para 6L6WXT+ Chassis turret i panele(laminat grawerski) własnego pomysłu.
Transformator zasilający (350-0-350V 0,3A 6,3V 6A 50V 0,1A 15V 0,1A) i dławik(8H 0,15A 80R) Leszek Ogonowski głośnikowy KaKa.
Wzmacniacz odpalił od "kopa". Bez problemów z buczeniem czy żle prowadzoną masą.Jedyny problem to uszkodzony od nowości potencjometr Gain(teraz jest zamontowany 500K zamiast 1M) powodował trzaski i zanikanie dzwięku.
Testowałem go na paczce 1960A marshalla Gain ustawiony na "10" (wystarczająca ilość) Jest bardzo dużo zapasu . Wzmacniacz w zasadzie do metalu( z takim zamiarem go budowałem). Nawet skręcając głośność w gitarze nie ma czystej barwy. Bardzo głośny i dynamiczny.
Jest kilka niedoróbek:
literówka na tylnym panelu(ANDJUST zamiast ADJUST)
nie odwrócony turret w corelu (były by krótsze przewody)
Obudowa w produkcji. Budowałem go ok 2 lat ale warto.
Czekam na wasze opinie.
Tomasz
Re: Pierwszy Hi GAIN opis plus zdjęcia
Cool. Robi dobre wrażenie. Czysty montaż. "No ale ta derma w narożnikach...." 
BTW - te dwa elektrolity z napisem taicon przylepił bym jakim silikonem, żeby od dyndania nie odłamały się w najmniej oczekiwanym 'momęcie'...
BTW2 - widzę, że przyjął się (skądś znany mi) 'patęt' z obudową dławika...

BTW - te dwa elektrolity z napisem taicon przylepił bym jakim silikonem, żeby od dyndania nie odłamały się w najmniej oczekiwanym 'momęcie'...
BTW2 - widzę, że przyjął się (skądś znany mi) 'patęt' z obudową dławika...
Jeśli to kanał modowany mesy to w pierwszej lampie wykorzystałeś jedną triodę, a druga nie pracuje?
Na czym polega patęt poza samą obudową dławika?Canio pisze:BTW2 - widzę, że przyjął się (skądś znany mi) 'patęt' z obudową dławika...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 375...499 postów
Painlust w bańkach triody lecą po kolei.Połowa lampy na wtórniku zostaje nie wykorzystana.
Brakuje też kondensatora 20pF od siatki do masy w drugim stopniu.Co daje ten kondensator ?
Dodatkowo w odwracaczu rezystory (82k i 100k) zbocznikowałem kondensatorami 120pF.
Rozkręciłem na full volume i gain słychać tylko szum nic więcej.
Obudowa dławika - taka daje producent (w tym przypadku Ogonowski)
Brakuje też kondensatora 20pF od siatki do masy w drugim stopniu.Co daje ten kondensator ?
Dodatkowo w odwracaczu rezystory (82k i 100k) zbocznikowałem kondensatorami 120pF.
Rozkręciłem na full volume i gain słychać tylko szum nic więcej.
Obudowa dławika - taka daje producent (w tym przypadku Ogonowski)
- schizwania
- 100...124 posty
Mały, skondensowany, zgrabny "Monster"
...zapodaj jakieś sample brzmienia ...
"w podtemacie" ...Wpływ potencjometrów Gain....jest opis zagadnienia
"...Cx, z którego pierwotną wartością 22p warto poeksperymentować (56p do 220p). Ogólny efekt można roboczo określić "marszalizacją" preampu. "

Chyba na stronie: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/misc.htmgrabel pisze:....
"w podtemacie" ...Wpływ potencjometrów Gain....jest opis zagadnienia
"...Cx, z którego pierwotną wartością 22p warto poeksperymentować (56p do 220p). Ogólny efekt można roboczo określić "marszalizacją" preampu. "
KaKa pisze:Na czym polega patęt poza samą obudową dławika?Canio pisze:BTW2 - widzę, że przyjął się (skądś znany mi) 'patęt' z obudową dławika...
Własnie bardzo dobrze że dławik tak ekranowany !!!! Bezpiecznie .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Dla mnie ten kondensator to zapobiega wzbudzeniom bo bardzo wysokie tony zwiera do masy. Ja tam wsadzam co mam. Ostatnio w Unholy wadziłem 33p bo taki miałem. Całą lampę na wtórnik katodowy? Co za marnotrastwo. Wolałbym wogole nie montować wtórnika jak w Unholy.