Wzmacniacz na lampie 6c33c

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na lampie 6c33c

Post autor: dolphin123 »

Problem nie, ale po co ładować wielkie pojemności jak nie będą one wykorzystane? :wink:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: marcin-86 »

Witam. Powiedzcie mi panowie czy jest to dobrym pomysłem, wygrzanie lamp samym zażeniem przez powiedzmy 30godz.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

marcin-86 pisze:Witam. Powiedzcie mi panowie czy jest to dobrym pomysłem, wygrzanie lamp samym zażeniem przez powiedzmy 30godz.
A nie lepiej sobie przez te 30 godz. czegoś posłuchać z tych lamp? No chyba, że zimno i trzeba opalać :lol:
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Panowie powiedzcie co z napięciem polaryzacji ujemnej siatki 90V czy te napięcie może być załączone wraz z zażeniem ? czy zrobić przekażnik lub wyłącznik
_idu

Post autor: _idu »

Ukaniu pisze:
marcin-86 pisze:Witam. Powiedzcie mi panowie czy jest to dobrym pomysłem, wygrzanie lamp samym zażeniem przez powiedzmy 30godz.
A nie lepiej sobie przez te 30 godz. czegoś posłuchać z tych lamp? No chyba, że zimno i trzeba opalać :lol:
Czasem "uspokaja" te lampy. Getter pochłonie resztki gazów. Tym bardziej potrzebne jak lampa na skutek prądu siatki szybko wkroczyła w zakres przekroczenia mocy admisyjnej a potem widowiskowe iskry w lampie. Kilak lamp w taki sposób uratowałem (rada dla kogoś). Często siatka tych lamp potrafi emitować elektrony.... Stąd te legendy o ich złej reputacji.
Jak katoda jest podtruta to można poprzez tylko samo żarzenie (przeżarzenie) nieco cofnąć niektóre procesy. Ale tylko samo żarzenie bez pozostałych napięć.
Oczywiście trzeba wiedzieć po i czemu a nie tylko małpować to co ktoś zrobił.
_idu

marcin-86 pisze:Panowie powiedzcie co z napięciem polaryzacji ujemnej siatki 90V czy te napięcie może być załączone wraz z zażeniem ? czy zrobić przekażnik lub wyłącznik
Może być. Ważne aby przy nagranej lampie załączone było zanim podasz pozostałe napięcia.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

No to załączone bedzie od razu z zażeniem przed podaniem napęcia anodowego :)
wojtekkom
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: wojtekkom »

Załączane będzie sekwencerem mikroprocesorowym, czy może 555, czy ręcznie na przełącznikach?
_idu

Logikę załączania można zrobić praktycznie na samych tylko przekaźnikach.
Aby było przejrzyście schemat rysuje w tzw języku drabinkowym.
Ew. opóźnienie załączenie lub wyłączenia da się zrobi tranzystorem, kondensatorem, diodą i kilkoma rezystorami.
Przerzutnik RS z przekaźnika i jego zestyku oraz z dwóch sterujących zestyków też jest czymś banalnym. W odróżnieniu od bramkowego odpowiednika nie ma stanu zabronionego.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Witam; wszystko załączane będzie wyłącznikami :)
_idu

wojtekkom pisze:Załączane będzie sekwencerem mikroprocesorowym, czy może 555, czy ręcznie na przełącznikach?
Nawet nie musisz niczego "budować". Tu masz R15 i moduł czasowy do podstawki do tego przekaźnika. w koncu i tak musisz jakisz przekaźnik użyć.
A jak za mocny to może to:
http://www.relpol.pl/pl/Oferta/Nasza-of ... owych/T-R4
Wtykasz to podstawkę do R2, R4.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Koledzy, podzieliłem wątek na dwa mniejsze. Z wypowiedzi na temat wygrzewania lamp utworzyłem nowy wątek o tytule "Wygrzewanie lamp - za i przeciw", który umieściłem w dziale "Lampy elektronowe".

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
wojtekkom
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: wojtekkom »

Jakie jest wasze zdanie o umieszczaniu filtra przeciw zakłuceniowego w obwodach wtórnych transformatora czyli pomiędzy transformatorem a mostkiem prostowniczym.
_idu

wojtekkom pisze:Jakie jest wasze zdanie o umieszczaniu filtra przeciw zakłuceniowego w obwodach wtórnych transformatora czyli pomiędzy transformatorem a mostkiem prostowniczym.
Bez sensu. Ma być na wejściu zasilania.
Zaś diody mostka blokowane kodesatorami o małej indukcyjności.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Koledzy mam mały problem z zasilaczem lampowym chodzi mi o duży spadek napięcia bo aż 200 V zasilacz mam zrobiony na lampie 5u4c pisownia rosyjska pierwszy kondensator wstawilem 4uf a za dławikiem dałem 680uf po załączeniu napięcia mam 258V bez obciążenia a pod obciążeniem spada do 47V

Nieodpowiednia pisownia - brak jakichkolwiek znaków interpunkcyjnych i dużych liter na początkach zdań.
[Romek]
ODPOWIEDZ