Wzmacniacz na lampie 6c33c
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz na lampie 6c33c
Problem nie, ale po co ładować wielkie pojemności jak nie będą one wykorzystane? 

Witam. Powiedzcie mi panowie czy jest to dobrym pomysłem, wygrzanie lamp samym zażeniem przez powiedzmy 30godz.
A nie lepiej sobie przez te 30 godz. czegoś posłuchać z tych lamp? No chyba, że zimno i trzeba opalaćmarcin-86 pisze:Witam. Powiedzcie mi panowie czy jest to dobrym pomysłem, wygrzanie lamp samym zażeniem przez powiedzmy 30godz.

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Panowie powiedzcie co z napięciem polaryzacji ujemnej siatki 90V czy te napięcie może być załączone wraz z zażeniem ? czy zrobić przekażnik lub wyłącznik
Czasem "uspokaja" te lampy. Getter pochłonie resztki gazów. Tym bardziej potrzebne jak lampa na skutek prądu siatki szybko wkroczyła w zakres przekroczenia mocy admisyjnej a potem widowiskowe iskry w lampie. Kilak lamp w taki sposób uratowałem (rada dla kogoś). Często siatka tych lamp potrafi emitować elektrony.... Stąd te legendy o ich złej reputacji.Ukaniu pisze:A nie lepiej sobie przez te 30 godz. czegoś posłuchać z tych lamp? No chyba, że zimno i trzeba opalaćmarcin-86 pisze:Witam. Powiedzcie mi panowie czy jest to dobrym pomysłem, wygrzanie lamp samym zażeniem przez powiedzmy 30godz.
Jak katoda jest podtruta to można poprzez tylko samo żarzenie (przeżarzenie) nieco cofnąć niektóre procesy. Ale tylko samo żarzenie bez pozostałych napięć.
Oczywiście trzeba wiedzieć po i czemu a nie tylko małpować to co ktoś zrobił.
Może być. Ważne aby przy nagranej lampie załączone było zanim podasz pozostałe napięcia.marcin-86 pisze:Panowie powiedzcie co z napięciem polaryzacji ujemnej siatki 90V czy te napięcie może być załączone wraz z zażeniem ? czy zrobić przekażnik lub wyłącznik
No to załączone bedzie od razu z zażeniem przed podaniem napęcia anodowego 

Załączane będzie sekwencerem mikroprocesorowym, czy może 555, czy ręcznie na przełącznikach?
Logikę załączania można zrobić praktycznie na samych tylko przekaźnikach.
Aby było przejrzyście schemat rysuje w tzw języku drabinkowym.
Ew. opóźnienie załączenie lub wyłączenia da się zrobi tranzystorem, kondensatorem, diodą i kilkoma rezystorami.
Przerzutnik RS z przekaźnika i jego zestyku oraz z dwóch sterujących zestyków też jest czymś banalnym. W odróżnieniu od bramkowego odpowiednika nie ma stanu zabronionego.
Aby było przejrzyście schemat rysuje w tzw języku drabinkowym.
Ew. opóźnienie załączenie lub wyłączenia da się zrobi tranzystorem, kondensatorem, diodą i kilkoma rezystorami.
Przerzutnik RS z przekaźnika i jego zestyku oraz z dwóch sterujących zestyków też jest czymś banalnym. W odróżnieniu od bramkowego odpowiednika nie ma stanu zabronionego.
Witam; wszystko załączane będzie wyłącznikami 

Nawet nie musisz niczego "budować". Tu masz R15 i moduł czasowy do podstawki do tego przekaźnika. w koncu i tak musisz jakisz przekaźnik użyć.wojtekkom pisze:Załączane będzie sekwencerem mikroprocesorowym, czy może 555, czy ręcznie na przełącznikach?
A jak za mocny to może to:
http://www.relpol.pl/pl/Oferta/Nasza-of ... owych/T-R4
Wtykasz to podstawkę do R2, R4.
Witam.
Koledzy, podzieliłem wątek na dwa mniejsze. Z wypowiedzi na temat wygrzewania lamp utworzyłem nowy wątek o tytule "Wygrzewanie lamp - za i przeciw", który umieściłem w dziale "Lampy elektronowe".
Pozdrawiam,
Romek
Koledzy, podzieliłem wątek na dwa mniejsze. Z wypowiedzi na temat wygrzewania lamp utworzyłem nowy wątek o tytule "Wygrzewanie lamp - za i przeciw", który umieściłem w dziale "Lampy elektronowe".
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jakie jest wasze zdanie o umieszczaniu filtra przeciw zakłuceniowego w obwodach wtórnych transformatora czyli pomiędzy transformatorem a mostkiem prostowniczym.
Bez sensu. Ma być na wejściu zasilania.wojtekkom pisze:Jakie jest wasze zdanie o umieszczaniu filtra przeciw zakłuceniowego w obwodach wtórnych transformatora czyli pomiędzy transformatorem a mostkiem prostowniczym.
Zaś diody mostka blokowane kodesatorami o małej indukcyjności.
Koledzy mam mały problem z zasilaczem lampowym chodzi mi o duży spadek napięcia bo aż 200 V zasilacz mam zrobiony na lampie 5u4c pisownia rosyjska pierwszy kondensator wstawilem 4uf a za dławikiem dałem 680uf po załączeniu napięcia mam 258V bez obciążenia a pod obciążeniem spada do 47V
Nieodpowiednia pisownia - brak jakichkolwiek znaków interpunkcyjnych i dużych liter na początkach zdań.
[Romek]
Nieodpowiednia pisownia - brak jakichkolwiek znaków interpunkcyjnych i dużych liter na początkach zdań.
[Romek]