złącza lutowane szkło metal

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dbacz
2 posty
2 posty

złącza lutowane szkło metal

Post autor: dbacz »

Czy ktoś się spotkał z próżnioszczelnymi złączami szkło metal lutowanymi (chodzi o kompensacje naprężeń powstałych w wyniku dużej różnicy współczynników rozszerzalności cieplnej) widziałem takie , nawet rozebrałem sprawdzę temperaturę topienia lutu ale nie mam możliwości wykonania analizy składu. Zastanawiam się nad technologią lutowania może są jakieś kruczki np: związane z przygotowaniem powierzchni
Awatar użytkownika
MaciejMM
100...124 posty
100...124 posty

Re: złącza lutowane szkło metal

Post autor: MaciejMM »

Cześć

Rozebrałeś starą GNXX z KF10? W nich szkło molibdenowe jest zatopione z rurką kowarową, a ta na lut miękki do mosiężnej i chromowanej KF10.

Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Alek

Post autor: Alek »

Darek, przynieś do nas na rtg trochę stopu, to wyjdzie, jakie tam są pierwiastki :)
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Być może są to luty zbliżone do tych którymi lutowano dawniej strzykawki ? Są to na ogół luty niskotopliwe zawierające Bi, Sn, Pb, Sb, In... Mam dostęp do ich składów jeśli ktoś jest zainteresowany. Luty zawierające powyżej 55% wag. bizmutu rozszerzają się przy krzepnięciu.

Do lutów szkło-metal w urządzeniach próżniowych wymieniony jest np. stop o składzie 50% In - 50% Sn . Topi się on w 116*C Tak podaje "Handbook of Materials and Techniques for Vacuum Devices" W.H. Kohla.

http://sites.google.com/site/atdinsdale/insn.png
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
ODPOWIEDZ