Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- kciuq
- 1250...1874 posty
Re: Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Piszczy ? dobrze że piszczy, dziwne by to było jakby nie piskało .
ile masz punktów masy ? na czym się ta płytka trzyma ?, na przewodach ?
ile masz punktów masy ? na czym się ta płytka trzyma ?, na przewodach ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- kciuq
- 1250...1874 posty
Także do poprawki.zanetis pisze:tak myślałem , że za 1 razem się nie uda
![]()
Ale jadę dalej
Jutro eh dziś sprawdzę ile mogę połączeń czy gdzieś się nie pomyliłem a potem dam fotki pajęczynyi poprawię masy.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.

Złożenie kilku efektów gitarowych to pikuś

Płytkę taśmą mocowałem ale w poniedziałek będę miał dystanse to zamontuje na stałe
Mam pytanko jak zrobię szynę masową to połączyć ją na końcu z punktem masowym uziemienia? czy w innym punkcie?
- kciuq
- 1250...1874 posty
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy
po co dystanse 2 śruby 3 nakrętki i masz dystans
po co dystanse 2 śruby 3 nakrętki i masz dystans
Dzięki za link też mam tylko muszę znaleźć.
Czy jak idzie 5 przewodów masowych i łączą się w 1 punkcie to mogę skrętkę zrobić aby mało miejsca zajmowały prawda ?
I czy mogę przewód sygnałowy z pot. vol. do lampy przedwzmacniacza (ecc83) ekranować go 2 stronnie?
Z 1 do potencjometru vol. a z drugiej do śruby mocującej podstawkę lampy.
Czy jak idzie 5 przewodów masowych i łączą się w 1 punkcie to mogę skrętkę zrobić aby mało miejsca zajmowały prawda ?
I czy mogę przewód sygnałowy z pot. vol. do lampy przedwzmacniacza (ecc83) ekranować go 2 stronnie?
Z 1 do potencjometru vol. a z drugiej do śruby mocującej podstawkę lampy.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Skrętak tak, ale zaraz zaraz... O co chodzi z dwustronnym ekranowaniem?? Jeśli chodzi o połączenie ekranu z masą po obu jego końcach to NIE!! Bo zrobisz nie ekran, a ładną i zapewne jeszcze pogarszającą sprawę pętlę masy 
Obadaj czy antyparazyty i przewody ekranowe nie są blisko przewodów żarzenia

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Dzięki wielkie.Recon pisze:Skrętak tak, ale zaraz zaraz... O co chodzi z dwustronnym ekranowaniem?? Jeśli chodzi o połączenie ekranu z masą po obu jego końcach to NIE!! Bo zrobisz nie ekran, a ładną i zapewne jeszcze pogarszającą sprawę pętlę masy
A ekran lutować od strony potencjometru czy podstawki , jest jakaś różnica?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Raczej nie. Generalnie podtrzymuje radę, miejsca AC o prądzie zmiennym powinny być z dala od toru sygnałowego, to cichy killer
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
kciuq pisze:zanetis pisze:Mój błąd eh.Dobra stawiam za ten tekst piwo ile tylko wlejesz w siebie.painlust pisze:No i właśnie upadła teoria wszystkich poczatkujących, że wzmacniacz to jest 5 rezystorów i kondensatorów na krzyż
Trzymam za słowo

Blisko skrętki przewodów żarzenia mam skrętkę wejścia transformatora głośnikowego , przesunąć skrętkę trafa głośnikowego?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Takiego sąsiedztwa jeszcze nie miałem w żadnej swojej konstrukcji dlatego ciężko mi coś powiedzieć, ale spróbuj, może to coś da 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 375...499 postów
To sąsiedztwo nie powinno mieć znaczenia, przecież lamp mocy wychodzą napięcia rzędu kilkuset woltów, 6.3V z żarzenia, w dodatku przez samo sąsiedztwo nie jest w stanie nic napaskudzić. Co innego w okolicy wejścia, gdzie znaczenie mają ułamki miliwolta.
Coś musiałem skopać w podłączeniach bo na foto widać , że wcale pięknie nie są poprowadzone przewody a wzmak działa 
Przewody są długie ,zawijają się a działa.
http://picasaweb.google.pl/qdlaczian/5F1#

Przewody są długie ,zawijają się a działa.
http://picasaweb.google.pl/qdlaczian/5F1#
Jak działa to w czym problem?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pokaz lepiej zdjecia tego, co Ty zmontowales. Jak Ci ktokolwiek ma pomoc patrzac na montaz innego wzmacniacza z dopiska -- 'u mnie jest podobnie, a jemu dziala a mnie nie'zanetis pisze:... a działa.

Ja wiem, ze to kacik dla poczatkujacych, ale na litosc -- wez i choc raz posluchaj czyjejs rady... Na razie, sadzac po Twoich wypowiedziach, moge jedynie stwierdzic, ze nawet Ci sie nie chcialo strony Toma przeczytac (jako, ze to rzeczywiscie kacik dla poczatkujacych to prosze http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/) oraz, ze praktycznie nie masz zadnego przygotowania elektronicznego. I nie traktuj tego, jako atak na Twoja osobe, ale zeby zmontowac jakis wzmacniacz, tak jak painlust juz napisal, nie wystarczy polutowac 3 kondensatorow, 5 rezystorow i jednej lampy (o czym sie wlasnie przekonujesz...). Usiadz, poczytaj i zastanow sie najpierw jak cos zrobic, a jesli juz rzeczywiscie nie wiesz, to wtedy zapytaj. Na razie jestesmy na 8 stronie watku a problem dalej pozostaje nie rozwiazany... W przeciwnym razie kiepsko to widze.
Tymniemniej -- powodzenia.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com