przedwzmacniacz lampowy z czego?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

lukas5446
3 posty
3 posty

przedwzmacniacz lampowy z czego?

Post autor: lukas5446 »

Witam serdecznie.
Chcialem sie zorietowac z ktorych lamp mogl bym zrobic przedwzmacniacz, lampy jakie mam to
-PCL 805 2 szt
-PCL 802
-ECL 86
-ECH 81
-ECC 85
i dodatkowo nie wiem jakie bo odczytac nie moglem ale pisze "chyba"
-y88
-DY 86
-EB? 89*
* numery sa na 100% poprawne

Jestem poczatkujacy, lampy znalazlem u dziedka z TV i z Radia, Mam radio Klawesyn uszkodzone i czy mozna by bylo jakos go wykorzystac Jako przedwzmacniacz?
PZDR.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: przedwzmacniacz lampowy z czego?

Post autor: cirrostrato »

lukas5446 pisze:Witam serdecznie.
Jestem poczatkujacy.............................Mam radio Klawesyn uszkodzone i czy mozna by bylo jakos go wykorzystac Jako przedwzmacniacz?
PZDR.
Witaj na forum. Pytanie zasadnicze jak bardzo jesteś początkujący (a coraz więcej tu takich) bo wyjaśnianie, że lutownicę trzeba brać w rękę od zimnej strony doprowadziło mnie do dożywotniego wywalenia z elektrody....Z Klawesyna (a także z niektórych posiadanych przez ciebie lamp) coś można zrobić, zobacz jakie tam siedzą lampy (schematu poszukaj), poczytaj na forum co dotychczas koledzy na tych lampach zrobili (a sporo u nas takich tematów), sprawdź np. czy działa transformator sieciowy w Klawesynie itd....potem wróć i zadawaj bardziej konkretne pytania.
lukas5446
3 posty
3 posty

Wybacz jesli moglem urazic "Was" zaczynam zabawe z lampami i dla nie to czarna narazie magia, choc czytam lektory juz by wtajemniczyc sie. Wiec zrobilem kilka projektow bardziej hymm wspolczesnych jesli mozna to tak nazwac, a chcialem zrobic cos co cieszylo kiedys moich dziadkow. Pzdr
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To, też bez urazy, przeglądnij dział dla początkujących, tam kupa tematów o ECL86,PCL 82,ECC85 i innych bańkach, posiadasz ich trochę, zresztą tanie (max. kilka zł) i łatwo dostępne. Nie oczekuj, że ktoś pokaże palcem, że na tej lampie zrobić można to i to, komu się chce....na forach lampowych pytania ,,mam taką i taką lampę, co mogę na niej zdłubać'' to standard, trochę już irytujący.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

cirrostrato pisze:lutownicę trzeba brać w rękę od zimnej strony
to się człowiek sam nauczy, albo i też nie ;) ja ostatnio wziołem od ciepłej :twisted:

Ale wracając do tematu jeżeli przedwzmacniacz to raczej na tej ECC bo wtedy zrobisz stereo, ECL i PCL to trioda z pentodą mocy więc raczej do wzmacniacza.

ALE JEDNO WAŻNE: jak nie masz pewności do działania danej lampy to możesz się później po wykonaniu układu naciąć na to że lampa nie działa. Ja dostałem ostatnio od kolegi PCC88 4 sztuki i okazało się że we wszystkich jeden system nie ma już emisji ( dla pewności włożyłem jakąś ECC by mieć pewność że miernik mi nie padł )
Ostatnio zmieniony czw, 18 sierpnia 2011, 22:07 przez GeTe, łącznie zmieniany 1 raz.
lukas5446
3 posty
3 posty

O walsnie o to mi tylko chodzilo hehe:P z czego co moge bo juz kilka godzin szukam z czego co moge zrobic i tak wpisuje jak debil heh dzieki bardzo za odp. :) a tak poza tematem sadze ze irytujace wiec wybacz, Ale sadze ze i Ty kiedys "wtajemiczonego" pytales czemu i jak dziala :) pzdr
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

cirrostrato pisze:...bo wyjaśnianie, że lutownicę trzeba brać w rękę od zimnej strony doprowadziło mnie do dożywotniego wywalenia z elektrody....
Ale w tym jest dużo prawdy... :mrgreen: Kiedyś w szkole w trakcie dnia otwartego gimnazjaliści mieli możliwość polutowania prostego układu - tranzystor, dwa rezystory i led na ścinku laminatu. Po dotknięciu palcami plusa baterii i bazy tranzystora led miał się zaświecić. Pewna dziewoja tak się rozochociła, że nie dała mi dokończyć tłumaczenia, żeby lutownicę (grzałkową) chwycić "jak długopis, ale tu, wyżej, za to plastikowe" i rzeczywiście chwyciła "jak długopis"... za gorący grot. :roll:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

lukas5446 pisze:.... a tak poza tematem sadze ze irytujace wiec wybacz, Ale sadze ze i Ty kiedys "wtajemiczonego" pytales czemu i jak dziala :) pzdr
Ja nie pytałem, to mnie pytał (na ocenę) dr Szczepański (ten od znanej książki a kiedyś mojego podręcznika) w Technikum Kasprzaka w latach 60-tych. A co do lutownicy: za parę zł kupiłem kilka tygodni temu na Wolumenie lutownicę 24V, który to model (jedyny) przez wiele lat warsztaty technikum robiły dla ZRK, ja też miałem przyjemność wykonywać te lutownice od zera (plus nawijanie trafek 24V dedykowanych do tych lutownic), data(?) na lutownicy 73 (lub możliwe, że to numer marki narzędziowej jakiegoś ucznia), NOS, miła pamiątka z dawnych lat. Warsztaty obecnie oczywiście kompletnie zaorane................
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Jeżeli masz dostęp do trafa zasilającego i ew. głośnikowego to zostaje lampa i drobnica. Poszukaj konstrukcji, na której będziesz się wzorował i kup lub zdobądź odpowiednie lampy, np. rosyjskie odpowiedniki z Allegro. I najważniejsze to wyrobić sobie świadomość wysokich napięć i nie macać wszystkiego odruchowo. Proponuję wybrać coś co robił ktoś na naszym forum, większość jego problemów to Twoje problemy, które zazwyczaj są już rozwiązane.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
_idu

Post autor: _idu »

PCL802 - pomyłka albo PCL805 albo PCF802. Jełśi niska bańka to PCF802.
Do przedwzmacniacy nadadzą się lampy:
ECC85 (jest też w Kalwesynie),
PCF802.
Do wzmacniacz m.cz. SE - ECL86 (w klawesynie też ja znajdziesz). PCL86.
PCL805 - też ale nie znajdziesz gotowego schematu w sieci. Trochę kombinowania oraz dość nietypowe napięcia.
EBF89 i ECH81 - niezbyt sie nadają na dobrej jakości przedwzmacniacz, ale na siłę można (układ dla zabawy).
EBF89 - możesz zrobić prosty audion na długie fale. ECH81 można powielić przystawkę superreakcyjną jaką stosowano u nast w latach 60-tych.
PY88 - prostownik w zasilaczu - da nam opóźnienie załączania napięcia anodowego
DY86 - to prostownik wyoskiego napięcia - przydatność żadna.

PCL805, ECL86, PCL86 tez jako przedwzmacniacz jeśli ma mieć niską impedancję wyjściową.
ODPOWIEDZ